2017. május 23., kedd, Dezső napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/magyarok-ketharmada-elegedetlen-brusszeli-vezetessel-1515538/

A magyarok kétharmada elégedetlen a brüsszeli vezetéssel

MTI
A Nézőpont Intézet a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója apropóján készített felmérése szerint a magyarok többsége elégedetlen a brüsszeli vezetéssel, de nem lépne ki az Európai Unióból – mondta Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője pénteken, az intézet által szervezett tanácskozáson.

A 60 éves a római szerződés – agónia vagy eszmélés kezdődik Európában? címmel szervezett beszélgetésen Fodor Csaba elmondta: felmérésük szerint a teljes felnőtt népesség kétharmada (66 százalék) szerint inkább rossz irányba mennek a dolgok Európában és tízből közel hatan (56 százalék) elégedetlenek a brüsszeli uniós vezetéssel, ugyanakkor a Brüsszel-kritika nem jár együtt az uniós tagság ellenzésével, hiszen tízből hét megkérdezett (73 százalék) úgy véli, Magyarországnak nem kell kilépnie az Európai Unióból.

Hozzátette: ez utóbbi kérdésben leginkább a Jobbik szimpatizánsai megosztottak, de még körükben is elsöprő többségben (72 százalék) vannak a tagságot pártolók a kilépést pártolókkal szemben (24 százalék). Megjegyezte: Európa helyzetével kapcsolatban leginkább a baloldali szimpatizánsok megosztottak, 57 százalékuk ugyanakkor szintén elégedetlen és csak 40 százalékuk vélekedik pozitívan.

A Nézőpont Intézet ügyvezetője úgy vélte: bár az európai integrációs folyamat minden nyilvánvaló hibájával együtt számos előnyt hordoz magában, még sincs ok ünnepelni a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulóján, mert ma az Európai Unió története legnagyobb válságában van. Szerinte a következő évek tétje az, hogy lesz-e hangja, érdekérvényesítő képessége Európának globális téren.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára előadásában ugyanakkor úgy értékelte: van ok az ünneplésre, az évfordulók tiszteletben tartására, hiszen ez lehetőséget ad arra, hogy megfogalmazzák az európai integráció értékeit.

Hangsúlyozta: az európai integráció motorja a biztonság és a jólét reménye volt, egy olyan vízió, amit 60 éve, az akkori politikai elit a háború élményének közelségében fogalmazott meg. Szerinte ugyanakkor ma kevés olyan politikus van, akik felelősen gondolkodik, és legalább középtávú vízióval rendelkezik Európával kapcsolatban. Az államtitkár szerint a 2008-ban kezdődő gazdasági válság, majd az Európa környezetében és közvetlen szomszédságában, Ukrajnában kialakult biztonságpolitikai válságok, illetve az elmúlt időszak precedens nélküli migrációs hulláma után integrációs-legitimációs válság következett, ami a Brexittel tetőzött. Szerinte ezekre a különböző típusú válságokra az Európai Unió nem tudott reagálni.

Az államtitkár zsákutcának tartja a föderalista, az európai egyesült államok létrehozását célzó koncepciót és bírálta a kétsebességes Európa gondolatát is. Ezzel szemben – mondta – a magyar kormány víziójában a négy alapszabadság egyensúlya és a többszintű európai együttműködés szerepel.
Hangsúlyozta: el kell oszlatni azokat a képzeteket, hogy a visegrádi országok akarják megbontani a szerződést. Megjegyezte, hogy Magyarország az egyik legjogkövetőbb tagállam az EU-ban, példaként hozva, hogy a migrációs ügyekben született döntések megfeleltek a schengeni kódexnek.

Az EU egyik legnagyobb problémájának az államtitkár azt nevezte, hogy a közösen létrehozott uniós jogot szelektíven alkalmazzák, és intézményi oldalról jelentős részben túllépik a hatáskört. Higgadt párbeszédre van szükség, és az Európai Unió bővítésére, hiszen a Nyugat-Balkán integrációja érdeke az EU-nak – érvelt. Hatvan éve, 1957. március 25-én írta alá Belgium, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, a Német Szövetségi Köztársaság és Olaszország az Európai Gazdasági Közösséget (EGK), valamint az Európai Atomenergia Közösséget (Euratom) létrehozó Római Szerződést. Az EGK-ből nőtt ki az Európai Közösségek, majd az Európai Unió.

Hirdetés

Kiemelt

Az atombomba, amely valójában bumeráng

Az egyesített baloldalnak annyira kevés sikerélménye volt az áhított megregulázásunkkal kapcsolatban, hogy kiéheztek egy Magyarországot elítélő határozatra.

Poszt-trauma

Alföldi Róbert ismét coming outolt

Új taggal bővült a Soros-sereg.

Vona Gábor esete a nagy mellénnyel

A Jobbik „cukisodása” tanagyag lesz.

Háborús bűnöshöz hasonlítják Orbánt

Mérgezik a Délvidéket.

Mutatjuk a címlapot, ami felrobbantotta a világhálót

Humor a pöcegödörből.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!