2017. június 24., szombat, Iván napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/lmp-tagok-adatai-kerulnek-az-usa-ba-1604668/

LMP-tagok adatai kerülnek az USA-ba

Informatikai szakértők szerint az LMP internetes tagtoborzó kérdőíve az Egyesült Államokban működő szerverekre továbbítja a jelentkezők személyes adatait. Fodor Gábor liberális pártja esetében sem kizárt ugyanez. Az adatvédelmi hatóság azt mondja, hogy ez az eljárás jogsértő.

Súlyos jogi aggályokat vet fel az LMP internetes tagtoborzása a PestiSrácok szerint. Az LMP-be jelentkezőknek kötelező megadniuk személyes adataikat, és a kitöltést segítő Google Forms alkalmazás azokat – a leendő tagok tájékoztatása nélkül – az Egyesült Államokba továbbítja. Informatikai szakértők kiemelték: a megadott személyes adatok a Google USA-beli szervereire kerülnek, ez a forráskódból megállapított IP-címek alapján cáfolhatatlan.

A lap szerint szintén jogsértés gyanúját veti fel a Fodor Gábor vezette Magyar Liberális Párt gyakorlata is. A liberálisok egy külön aloldalt működtetnek, ahol a személyes adatok megadásával lehet csatlakozni hozzájuk. Innen az adatok az IP-cím tanúsága szerint Ausztriába kerülnek, de a személyes adatok felvételére szolgáló oldal, a The Rocket Science Group LLC amerikai szervereken fut. A Fodor-párt esetében is hiányzik az adatvédelmi tájékoztató.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke közölte: a pártszimpátia különleges személyes adatnak minősül, és az Egyesült Államokban a személyes adatok védelme nem biztosított. Ezért ha a NAIH tudomást szerez róla, hogy az állampolgárok személyes adatait az USA-ba juttatják el, akkor haladéktalanul hatósági eljárást indítanak és megtiltják a további jogsértést. A NAIH elnöke emlékeztetett: pár hete a Momentum Mozgalommal konzultált egy ilyen ügyben, ők megfogadták a tanácsait. Hasonló eset történt az Együttnél is korábban, végül ők is eleget tettek a NAIH felhívásának.

Forrás: MTI

A lap megkereste az LMP-t és a liberálisokat is az ügyben. Fodor Gáborék nem reagáltak. Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja (képünkön) tagadta, hogy harmadik félnek továbbítanának személyes adatokat, majd támadásba ment át: szerinte a kormány a nemzeti konzultációval jelent Moszkvának magyar állampolgárokról, viszont az USA Magyarország NATO-szövetségese.

Időközben a 444.hu által kevert botrányról kiderült, hogy alaptalan: a nemzeti konzultáció weboldalán egy Hollandiá­ban bejegyzett orosz technológiai cég, a Yandex mérőkódja fut, de ez semmilyen személyes adatot nem továbbít sehová.

Péterfalvi Attila ennek kapcsán elmondta: folyik a vizsgálat ebben az ügyben, jogsértést egyelőre nem találtak, a széles körben használt, de vitatott mérőkódot pedig eltávolították.

Hirdetés

Kiemelt

Elhordott Akropolisz

Óriási presztízzsel és gazdasági haszonnal jár felkerülni az ENSZ Nevelésügyi, Kulturális és Tudományos Szervezete, az UNESCO világörökségi helyszíneinek listájára.

Poszt-trauma

Videó a jövőből

Elszólta magát a rektorhelyettes, ingyen reklám miatt bohóckodik a CEU.

Nobel-díjas összeesküvés-elmélet

Nyilvánosságra hozzuk a titkos akciók működő receptjét!

Politikai zombi támadt Orbánra

Soros őt is bevetette.

Így (nem) pártolják az EU-s állampolgárok a muszlim bevándorlók betelepítését

Mi csak a harmadik helyen vagyunk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!