2017. április 26., szerda, Ervin napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/lmp-tagok-adatai-kerulnek-az-usa-ba-1604668/

LMP-tagok adatai kerülnek az USA-ba

Informatikai szakértők szerint az LMP internetes tagtoborzó kérdőíve az Egyesült Államokban működő szerverekre továbbítja a jelentkezők személyes adatait. Fodor Gábor liberális pártja esetében sem kizárt ugyanez. Az adatvédelmi hatóság azt mondja, hogy ez az eljárás jogsértő.

Súlyos jogi aggályokat vet fel az LMP internetes tagtoborzása a PestiSrácok szerint. Az LMP-be jelentkezőknek kötelező megadniuk személyes adataikat, és a kitöltést segítő Google Forms alkalmazás azokat – a leendő tagok tájékoztatása nélkül – az Egyesült Államokba továbbítja. Informatikai szakértők kiemelték: a megadott személyes adatok a Google USA-beli szervereire kerülnek, ez a forráskódból megállapított IP-címek alapján cáfolhatatlan.

A lap szerint szintén jogsértés gyanúját veti fel a Fodor Gábor vezette Magyar Liberális Párt gyakorlata is. A liberálisok egy külön aloldalt működtetnek, ahol a személyes adatok megadásával lehet csatlakozni hozzájuk. Innen az adatok az IP-cím tanúsága szerint Ausztriába kerülnek, de a személyes adatok felvételére szolgáló oldal, a The Rocket Science Group LLC amerikai szervereken fut. A Fodor-párt esetében is hiányzik az adatvédelmi tájékoztató.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke közölte: a pártszimpátia különleges személyes adatnak minősül, és az Egyesült Államokban a személyes adatok védelme nem biztosított. Ezért ha a NAIH tudomást szerez róla, hogy az állampolgárok személyes adatait az USA-ba juttatják el, akkor haladéktalanul hatósági eljárást indítanak és megtiltják a további jogsértést. A NAIH elnöke emlékeztetett: pár hete a Momentum Mozgalommal konzultált egy ilyen ügyben, ők megfogadták a tanácsait. Hasonló eset történt az Együttnél is korábban, végül ők is eleget tettek a NAIH felhívásának.

Forrás: MTI

A lap megkereste az LMP-t és a liberálisokat is az ügyben. Fodor Gáborék nem reagáltak. Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja (képünkön) tagadta, hogy harmadik félnek továbbítanának személyes adatokat, majd támadásba ment át: szerinte a kormány a nemzeti konzultációval jelent Moszkvának magyar állampolgárokról, viszont az USA Magyarország NATO-szövetségese.

Időközben a 444.hu által kevert botrányról kiderült, hogy alaptalan: a nemzeti konzultáció weboldalán egy Hollandiá­ban bejegyzett orosz technológiai cég, a Yandex mérőkódja fut, de ez semmilyen személyes adatot nem továbbít sehová.

Péterfalvi Attila ennek kapcsán elmondta: folyik a vizsgálat ebben az ügyben, jogsértést egyelőre nem találtak, a széles körben használt, de vitatott mérőkódot pedig eltávolították.

Kiemelt

Tízparancsolat az áruházakban

Újabb és újabb megmondóemberek tűnnek fel, hogy keresztény elkötelezettségüket hangoztatva fejezzék ki csalódottságukat a kormányban és főként Orbán Viktor miniszterelnökben.

Poszt-trauma

Így kell Soros György lelkét simogatni

Ahogy a 444-nél a független, szabad újságírást értelmezik

Konrád György, az elfelejtett Jobbik-lobbista

A hasonló a hasonlónak – népi változatban: simlis a simlisnek – örül.

Így fonják át Soros polipjának csápjai a ballib médiát 1.

Az elmúlt hetek megmozdulásai­nak az ellenzéki pártok csupán szemlélői, nem alakítói voltak, szerepüket gyakorlatilag átvette a balliberális sajtó.

Ignatieff brüsszeli sírása 3 pontban

Nézzük a puszta tényeket.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!