2017. december 17., vasárnap, Lázár, Olimpia napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/liberalis-apokalipszis-kurian-2314582/

Liberális apokalipszis a Kúrián

Ceausescu román diktátorhoz hasonlította Orbán Viktort a The New York Timesban Rév István (képünkön), a CEU professzora. Ő nehezményezte azt is, hogy a kormány inkább fogadna be „magyarul beszélő ukránokat”, mint muszlimokat. És ő tart ma délután előadást a Kúria klubjában arról, hogy az internetes közösségi média nyújtotta lehetőségek veszélybe sodorták a liberális világrendet.

Soros egyeteméről, a CEU-ról igazolt vendégelőadót a Kúria – tudtuk meg a Tűzfalcsoport blogról, némi utánajárással pedig kiderítettük: Rév István történelem- és politológiaprofesszor, az Open Society Archivum igazgatója ma délután „A politika vége? Politikai és etikai kérdések az adat-tengerek korában” címmel tartja meg expozéját a bíróság klubjában.

Fotó: MTI / Kallos Bea

Hogy miért is lenne vége a politikának, arról az ezredfordulón ügynökgyanúba keveredett, de beszervezését határozottan tagadó Rév tavaly decemberben a Magyar Narancs hasábjain is kifejtette nézeteit. Ezek szerint Donald Trump azért győzött az amerikai elnökválasztáson, mert kampánycsapata az internetes közösségi oldalakról és különféle személyiségtesztekből származó adatok birtokában célzott üzenetekkel hatásosabban tudta mozgósítani a választókat, s ugyanez áll a brexit sikere mögött is.

A facebookos politikai üzenetek persze minden esetben hazugok, de legalábbis félrevezetők, ha nem liberálisok fogalmazzák meg azokat, mert – mint írja – a „liberálisok, a felvilágosodás örökösei”, akik „a racionális érvek meggyőző erejében s a nyilvános vitában” hisznek, ezért sosem folyamodnának olyan alantas eszközökhöz a hatalom megragadása érdekében, mint a választók manipulálása.

„…abszurdnak találom, hogy […] a Szilícium-völgyben, a liberális, a maradiságtól irtózó és mindent felforgató technokraták által fejlesztett technológiát azok használják ma sikerrel, akiknek ásatag világfelfogása, anakronisztikus, reakciós ideológiája a legtávolabb áll a Szilícium-völgyben hangoztatott értékektől” – szögezi le cikkében Rév István.

Az internetes adatok kezelése, a személyes profilokból, adatforgalomból kinyerhető információk védelme a web 2.0 elterjedése óta foglalkoztatja a jogászokat és a politikai döntéshozókat. E ponton fontos visszaidéznünk, hogy a Soros-hálózathoz köthető szervezetek a bírók számára szervezett „szemléletformáló” előadásaikon népszerűsítik azon elgondolásukat, miszerint a bírónak fel kell vállalnia, hogy társadalomformáló szerepet tölt be. Ez ad különös jelentőséget Rév mai előadásának, akiről érdemes továbbá felidézni, hogy 2015-ben cikket írt a The New York Timesnak. Ebben Orbán Viktort Ceausescuhoz hasonlította, s azt ecsetelte, hogy Magyarország nacionalista és populista erők martaléka lett, ahol a Fidesz–KDNP időnként még a „neonáci Jobbikkal” is kész összekacsintani.

Rév a magyar miniszterelnök szemére vetette azt a „szélsőséges” meg­győződését is, hogy meg akarja tartani Európát kereszténynek, s hogy inkább fogadna be „170 ezer magyarul beszélő ukránt, akik többnyire keresztények”, mint akár csak egyet is az uniós migránskvóta keretében szétosztásra kijelölt 120 ezer muszlim közül.

Rév István előadására Darák Péter, a Kúria elnöke hívta meg bírótársait.

Kiemelt

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.

Poszt-trauma

Erős pofonba szaladtak bele a ballibek

Indul a bakterház.

Budaörs Welcoming Refugees and Migrants?

Luca-napi félhomály az ország leggazdagabb településén.

Ági néni, Ildi néni! Etye, petye, lepetye

Huncutkodás a Lukács-tanítványtól.

Nem fogják elhinni, ki veheti át Havas Henrik műsorát

Hajrá MSZP?!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!