2017. május 27., szombat, Hella napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/letrehozhatjak-nemzeti-vedonoi-szolgalatot-1593931/

Létrehozhatják a nemzeti védőnői szolgálatot

Januárig visszamenőleg rendeznék a területen dolgozók bérét
Nemzeti védőnői szolgálat létrehozását kezdeményezi a kormánynál a humán tárca – értesült a Magyar Idők. A lépéssel a védőnőkre is kiterjesztenék az egészségügyi bértáblát, így e diplomás szakemberek fizetése nem maradna el az azonos végzettségű, de más területen dolgozó kollégáikétól.

Szinte pontosan négy év telt el az óta, hogy soron kívüli intézkedést kértek az egészségügy vezetésétől a védőnői szervezetek egy közös, állami munkáltató, az országos védőnői szolgálat létrehozása érdekében. Az akkori központi béremelésnél vált ugyanis egyértelművé, mekkora hátrányt jelent e diplomás egészségügyi szakembereknek, hogy bár a védőnői szolgálatok működtetése önkormányzati feladat, ám mivel a helyhatóságok ezt a feladatot átadhatják, ezért a mintegy négyezer területi védőnő jelenleg számos munkáltatóhoz tartozik.

Van, akinek az orvosegyetem, valamely helyi szociális intézmény, sőt olyan is, akinek a gyógyfürdő a munkáltatója, mint ahogyan különféle, vállalkozási formában működő szolgálatok is léteznek. Ez pedig nemcsak szakmai széttagoltságot, de anyagi kiszolgáltatottságot is jelent: a védőnők fizetése sem akkor, sem az azt követő béremeléseknél nem emelkedett olyan mértékben, mint az azonos végzettségű kórházi dolgozóké.

Forrás: Teknős Miklós

A szatmárcsekei szakember is az egészségügyi bértábla szerint kereshet majd

A helyzet a tavaly ősz óta hatályos egészségügyi béremeléssel vált tarthatatlanná, mert bár a védőnők fizetésének emelésére ismét kétmilliárd forintot fordított a költségvetés, mivel a védőnők nem állami alkalmazottak, nem vonatkozik rájuk a bértábla, annak hiányában pedig nem béremelést, hanem bérkiegészítést vagy jutalmat kaptak. A tavaly megkötött, többéves egészségügyi bérrendezés sem vonatkozik rájuk, így 2019-re nettó 50-60 ezer forinttal maradna el egy diplomás védőnő bére egy ugyancsak főiskolát végzett kórházi ápolóétól, miközben az ez év eleji garantált bérminimum-emelés miatt egy kezdő védőnő fizetése ma már megegyezik a több évtizede a pályán lévő kollégájáéval.

Mindezen anomáliák felszámolására a védőnői érdekképviseletek március elején arra szólították fel tagjai­kat, írjanak levelet a döntéshozóknak, kérve helyzetük rendezését. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter három héttel később a Kormányinfón jelentette be: 660 védőnőtől kapott levelet. Jelezte: a kormány készen áll arra, hogy rendezze a béreket, a védőnők megkapják a magasabb fizetésüket, mint fogalmazott, a hibát heteken belül helyrehozzák.

Mostanra el is készült az előterjesztés, amely a több mint százéves, 2015-ben hungarikummá minősített védőnői szolgálatot mint szakellátást szervezi újjá. A tervek szerint nemzeti védőnői szolgálat jönne létre, és a lépéssel a védőnőkre is kiterjesztenék az egészségügyi bértáblát. Az elképzelés szerint a szabályozás idén januártól visszamenőleg lépne hatályba, a javaslatnak elfogadása esetén erre az évre 4,7 milliárd forint a teljes költségvetési kihatása.

A döntéssel amellett, hogy a kormány a védőnői munka anyagi megbecsülését is deklarálhatja, a pályát is vonzóbbá teheti. Jelenleg ugyanis az érdekképviseletek tájékoztatása szerint nagyjából négyszáz védőnő hiányzik a rendszerből, és bár mintegy kilencezer aktív korú védőnőt tartanak nyilván, csak 4500-5000-en dolgoznak, az átlagéletkoruk pedig 45-50 év.

Hirdetés

Kiemelt

G7-csúcs zárónyilatkozat: mindenkinek joga van megvédeni saját határát

A migránsok jogainak elismerésével együtt az államok saját határaik ellenőrzéséhez való szuverén jogát is hangsúlyozza a G7-csoport szombati zárónyilatkozata.

Poszt-trauma

Újabb szintet lépett a liberális idiotizmus

Teljesen természetes az iszlamista terror.

Ki nem mond igazat: a ballib média, vagy Juncker?

De mi „belgák” most hova álljunk?

Botka és a kerítés

... meg Orbán, aki nem engedi be a migránsokat

Liberáliséknál a „vidékies” egy szitokszó

Ráadásul a „vidékies” és a „fiatal” is összeférhetetlen!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!