2018. január 18., csütörtök, Piroska napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/lazar-janos-magyarorszag-tovabbra-varja-az-unio-tamogatasat-keriteshez-2463403/

Lázár János: Magyarország továbbra is várja az unió támogatását a kerítéshez

MTI
Magyarország gazdasági helyzete egyre jobb képet mutat – jelentette ki Lázár János, miután előző napi ülésén a kormány áttekintette a gazdasági adatokat. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a kormány kitart azon álláspontja mellett, hogy az Európai Bizottságnak hozzá kellene járulnia a migránsválság kirobbanásakor felépített határkerítés költségeihez.
 • A kormányülésen meghallgatták Varga Mihályt a gazdasági állapotokról
 • 2019-re 70 százalékra csökkenhet az államadósság szintje
 • Brüsszel továbbra sem hajlandó állni a fizikai határzár költségeinek 50 százalékát 
 • Szó sem lehet a Lengyelországgal szembeni eljárás megindításáról

Magyarország kitart azon álláspontja mellett, hogy az Európai Bizottságnak (EB) hozzá kellene járulnia a migránsválság kirobbanásakor felépített határkerítés költségeihez. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter erről csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt, miután ismertette az EB illetékes biztosának elutasító válaszát Magyarország azon kérésére, hogy a kerítés költségeinek felét az unió állja.

Ismertetése szerint a magyar kerítés üzemeltetéséhez és kiépítéséhez nyújtandó támogatáskérésre Dimitrisz Avramopulosz válasza az volt: nem tartják indokoltnak a kerítést és Magyarország segítését annak megépítésében, a migrációs extrakiadások vonatkozásában.

Lázár János a kormány megdöbbenéséről számolt be a válasz kapcsán, mondván: a határzár fékezte meg más kerítésekkel együtt azt az illegális migránsáradatot, amely 2015-ben áthaladt a Balkánon. A balkáni útvonal lezárása, a határzár segítette hozzá Európát ahhoz, hogy a migrációs folyamaton úrrá legyen.

A miniszter kijelentette: az európai együttműködés kultúrájához méltatlan, hogy megfosztanak bennünket a számunkra jogos támogatások lehetőségétől.

Lázár János kettős mércének ítélte azt, hogy míg más országok, például Bulgária, akár kerítésépítéshez is támogatást kaphattak, az EB csak a migránsok beengedését akarja támogatni. Mi kitartunk amellett, hogy a kerítés a megoldás, nem a migráció megszervezéséhez, hanem a megállításához kérünk segítséget – közölte.

Arról is beszámolt: Brüsszel és Budapest viszonyát befolyásolja még idén, hogy várhatóan az Európai Bizottság ismét a már Európában lévő migránsok szétosztását és további 50 ezer idetelepítését kezdeményezi. Hangsúlyozta: mindez ellentétes az unió értékeivel.

Közölte azt is: az Európai Unió vezetői a napokban Göteborgban a munka világával, a munka szociális vetületével foglakoznak egy konferencián Orbán Viktor miniszterelnök részvételével. Lázár János szerint a következő két napban itt azzal lehet majd szembesülni, hogy a bizottság véleménye szerint az unió szociális pillére a migráció támogatása lenne. Ezt azonban Magyarország sosem fogja támogatni, mi úgy gondoljuk, hogy az európai munkavállalókat kell támogatni – közölte.

Egyre jobb képet mutat a gazdaság

A tárcavezető – Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszámolója alapján – hangsúlyozta: Magyarország folyamatosan jobban teljesít, a gazdasági növekedés az Európai Unió átlagát meghaladó mértékű, és az év hátralévő részében is – például az autóipar teljesítménye, a lakásépítések és más beruházások miatt – jelentős bővülés várható.

A kormány az idei évre 4 százalék körüli növekedést prognosztizál. Lázár János kiemelt jelentőségűnek nevezte a 4 százalék körüli munkanélküliséget, mert azzal Magyarország a negyedik legalacsonyabb munkanélküliségi rátával rendelkezik az EU-ban, és a foglalkoztatási ráta is az uniós átlag felett alakul.

Beszélt az államadósság csökkentéséről is, jelezve, úgy számolnak, hogy 2019-ben 70 százalék alá csökken a GDP-arányos adósság mértéke. A kormány a szuvernitás fokmérőjének tekinti az adósság szintjét. Ha növekeszik az adósság, nő a függőség, ha csökken, akkor ezzel a függőség is csökken, miközben nő az ország mozgástére. Jelenleg azokat a hiteleket fizetjük vissza, amelyeket a szocialisaák vettek fel 2002 és 2010 között.

A politikus nagy sikernek tartja ezzel kapcsolatban, hogy döntő mértékben már nem külföldieknek tartozik Magyarország, hanem magyarok hitelezik az állam adósságát. Megjegyezte: a kormány most azokat a hiteleket fizeti vissza, amelyeket a szocialisták vettek fel 2002-2010 között.

Lázár János kitért emellett a nyugdíjasoknak fizetendő nyugdíjprémiumra, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott: az ország sikeréből a nyugdíjasoknak is részesülniük kell. Megemlítette továbbá, hogy a Magyar Posta november végén megkezdi a 2,7 millió nyugdíjasnak járó, 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványok kiszállításának előkészítését. Egy Eurostat jelentésre hivatkozva Lázár Jánás elmondta, hogy amíg 2010 előtt a nyugdíjasok nyugdíj előtti fizetésük 54 százalékát kapták, addig a mostani kormány alatt 60-70 százalékra növekedett.

Magyarország kiáll Varsó mellett

A magyar kormány nem támogat semmiféle fellépést Lengyelországgal szemben – jelentette ki Lázár János. Az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülésén a többségi frakciók megszavazták a lengyel jogállamiságról szóló határozatot, amelynek alapján a testület elkezdi előkészíteni az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindítását Lengyelországgal szemben.

Szó sem lehet ennek az eljárásnak a megindításáról – mondta Lázár János, úgy értékelve, hogy az EP megtámadta Lengyelországot és a lengyel függetlenséget, amivel átlépte az EU működésére vonatkozó szerződéses kereteket, visszaél a hatalmával.

A miniszter közölte: Budapest minden lépést kész megtenni azért, hogy Varsót segítse.

Kérdésre tudatta: Orbán Viktor miniszterelnöknek kormányzati felhatalmazása van arra, hogy ha szükséges, vétózzon az eljárás ügyében az Európai Tanácsban.

Azzal kapcsolatban, hogy Beata Szydlo lengyel kormányfő szerint a V4 megnyerte az EU-val folytatott vitát a migrációs politikáról, Lázár János azt mondta, „ez egy lengyel hölgyhöz méltó, tiszteletreméltó optimizmus”, ő ugyanakkor azt tapasztalja, hogy az Európai Bizottság hétről hétre próbálkozik újabb elképzelésekkel.

Guy Verhofstadt antiszemita vádja

A nemzeti konzultációt bíráló Guy Verhofstadt, az EP liberális frakcióvezetője szavaira úgy reagált: megdöbbentő, ha valaki a választók megkérdezését antidemokratikusnak tartja.

Közölte egyúttal, hogy csütörtök délig 1 millió 295 ezer ember küldte vissza a konzultációs kérdőívet, ami kimagasló szám, és jól mutatja, hogy az emberek állást akarnak foglalni a témában.

A Miniszterelnökség vezetője azt is mondta: a nemzeti konzultációs kérdések nem függnek össze azzal, hogy Soros György milyen származásúnak vallja magát.

Szavai szerint a korlátlan bevándorlást akaró baloldaliak folyamatosan támadják Magyarországot Brüsszelben, és nyomást gyakorolnak ennek érdekében az európai intézményrendszerre is. Ez egy politikai akció a Fidesszel és Magyarországgal szemben – jelentette ki.

Tállai András és a benzinár

Lázár János arról is szólt, hogy a közeljövőben tárgyalni fog Tarlós István főpolgármesterrel, december elején pedig Brüsszelben folytat majd megbeszéléseket például elszámolási és atomenergetikai kérdésekről, valamint kötelezettségszegési eljárásokról.

Kérdezték őt arról, hogy Tállai András, a nemzetgazdasági tárca parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára a hétvégén Facebook-oldalán azt közölte, hogy miután egyeztetést folytatott a Mol illetékes képviselőivel, csökkentették az üzemanyag árát választókerületében, Mezőkövesden.
Erre reagálva kijelentette: a kormánynak nincs köze a Mol árpolitikájához.

Tállai András azt tette szóvá, hogy Mezőkövesden drágább a benzin, mint más Mol-kutakon. Ez „jó néhány képviselőtársamnak jutott most az eszébe” – tette hozzá a miniszter, megjegyezve: ha az ő választókerületében, Hódmezővásárhelyen sokkal magasabb a benzinár, mint például

Szegeden, akkor ő is meg fogja kérdezni az érintett hódmezővásárhelyi benzinkút-üzemeltető kiskereskedőket, hogy miért van ez így.
Összegzése szerint Tállai András teljesen helyesen járt el.

Budapest ad otthont a kínai-közép-európai csúcstalálkozónak

Egy a gazdasági együttműködés kiterjesztéséről szóló kínai-közép-európai csúcstalálkozó házigazdája lesz november 26-án és 27-én Budapest, amelyen a kínai miniszterelnök is részt vesz – közölte Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: a térség országai komoly gazdasági kapcsolat kialakítására törekednek a világ GDP-jéből egyre nagyobb hányadot kiszakító távol-keleti országgal. A miniszter elmondta: a kereskedelempolitika mellett a fejlesztéspolitikában is együttműködésre törekednek a felek, és itt jelentik be a Budapest-Belgrád vasútvonal projektjének részleteit is, amelynek tendereztetését várhatóan a hónap végén elindítják.

Közölte azt is: az Európai Unió vezetői a napokban Göteborgban a munka világával, a munka szociális vetületével foglakoznak egy konferencián Orbán Viktor miniszterelnök részvételével.
Lázár János szerint a következő két napban itt azzal lehet majd szembesülni, hogy a bizottság véleménye szerint az unió szociális pillére a migráció támogatása lenne. Ezt azonban Magyarország sosem fogja támogatni, mi úgy gondoljuk, hogy az európai munkavállalókat kell támogatni – közölte.

Magyarország a Keleti Partnerség jövő heti eseményét is felhasználja arra, hogy az ukrán kormányt jobb belátásra bírja a kárpátaljai magyar kisebbség jogainak védelmében – hangsúlyozta a miniszter a tájékoztatón. Hozzátette: meg kell maradniuk mindazon kisebbségi jogoknak, amelyek az ukrán nyelvtörvény bevezetése előtt léteztek. Amíg erre nincs ígéret, Magyarország minden nemzetközi fórumon határozottan lép fel az ügyben – szögezte le.

A miniszter a paksi beruházáshoz kapcsolódó hitellehívást firtató kérdésre azt felelte: tíz, összesen 98 millió eurós számla kifizetéséhez az összeg 80 százalékának megfelelő hitelkeretet hívott le Magyarország, amelynek előtörlesztéséről az év végéig döntenek. Lázár János megjegyezte: jelenleg megéri előtörleszteni, mert kedvezőbb hitellel kiváltható az.

A társasági adókedvezményekkel kapcsolatos adatok nyilvánosságra hozatalát firtató kérdésre Lázár János úgy felelte: véletlen folytán a tao-val kapcsolatos döntések a Kúrián rendre annak a Baka Andrásnak a tanácsához kerülnek, aki hivatali státuszváltásából adódó óriási sértettsége okán nagyon haragszik a kormányra és a Fideszre. Hozzátette: érdekes döntések születnek a Kúrián az ügyel kapcsolatban, és feltette a kérdést: a gyermekek után járó adókedvezmény felhasználásáról is be kell majd számolni?

A miniszter a magyar állami tulajdonba került erdélyi hulladékkezelő ügyével kapcsolatban kérdésre megjegyezte: az állam az AVE Magyarország Kft. fejlesztésekbe kezd, hogy az környezetkímélő módon váljon a térség legnagyobb hulladékkezelőjévé. Profitábilis vállalkozásról van szó – jegyezte meg -, hozzátéve: „az, hogy magyar földön magyar hulladékot magyar cég kezel, nem rossz hír”.

További bejelentések Lázár János sajótájékoztatójáról

 • A kormány a választási kampányba való beavatkozásnak értékeli az amerikai külügyminisztériumnak a magyarországi vidéki médiának meghirdetett pályázatát.
 • A kabinetülésekről beszámolva kifejtette: jóváhagytak két honvédelmi beszerzést.
 • Megtárgyalták a Semmelweis Egyetem fejlesztési elképzeléseit.
 • Megbízták az Emberi Erőforrások Minisztériumát azzal, hogy kezdje meg az Országos Széchényi Könyvtár újjáépítésének tervezését.
 • A kormány javasolta, hogy a választási irodák munkájában közreműködő állami és köztisztviselők erre vonatkozó javadalmazását emeljék.
 • Magyarország új nagykövetséget nyit Ománban.
 • A kormány foglalkozott a Csehország és az unió között a lőfegyverek és lőszerek tartására vonatkozó vitával is, amelyben per zajlik, Magyarország pedig Csehország mellett avatkozik be, mert a magyar álláspont szerint szükségtelen és aránytalan a fegyver- és lőszertartás szigorítására vonatkozó európai bizottsági javaslat.

 

Kiemelt

Okos, hűséges és egyéni

A robotok tervezése során inkább az állatok viselkedését kell alapul venni – javasolják az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszék munkatársai.

Poszt-trauma

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Elképesztő információ látott napvilágot

Élő adásban vedlett álcivillé a Független Diákszervezet.

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!