2017. június 27., kedd, László napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/lazar-brusszel-nyiltan-kettos-mercet-alkalmaz-1604575/

Lázár: Brüsszel nyíltan kettős mércét alkalmaz

Ha nem szégyen külföldről elfogadni pénzt, akkor bevallani sem az
Példátlan támadásnak nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy az Európai Unió dicséri Ausztriát, mert megállásra kényszeríti az osztrák–magyar határon az uniós állampolgárokat, míg Magyarországot bünteti amiatt, hogy illegális bevándorlókat próbál ellenőrizni a határon.

– Magyarország komoly támadás alá került, mivel Európában többségben vannak azok az erők, amelyek szerint a kontinens problémáit a bevándorlás oldja meg. ezek az erők nem megállítani, hanem megszervezni akarják a migrációt – mondta Lázár János a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter értékelése szerint Brüsszel nyíltan kettős mércét alkalmaz hazánkkal szemben.

Forrás: MTI

A miniszter kijelentette, hogy hazánk nem akar kilépni az Európai Unióból

Példaként említette, hogy az Euró­pai Unió megdicséri Ausztriát amiatt, hogy megállásra kényszeríti az osztrák–magyar határon az uniós állampolgárokat és lényegesen korlátozza a szabad mozgáshoz fűződő jogaikat, míg Magyarországot bünteti amiatt, hogy nem uniós polgárokat, illegális bevándorlókat próbál ellenőrizni a határon, csökkentve ezzel a terrorizmus veszélyét is. Lázár János visszautasította, hogy a nemzetközi sajtó náci haláltáborokhoz hasonlítsa a tranzitzónát. Mint mondta, a migránsok jobb körülményeket élveznek, mint a határon szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák.

Az illegális bevándorlással kapcsolatban azt is mondta: Magyarország esélyei vegyesek, ugyanis előfordulhat, hogy az Európai Bizottság rákényszeríti az akaratát az országra, és vagy be kell fogadnia migránsokat úgy, hogy ahhoz a magyar társadalom nem járul hozzá, vagy komoly bírságot kell fizetnie.

A miniszter a támadások között említette az európai szocialisták felvetését, miszerint a kormány nem elkötelezett az unió iránt. – Magyarországnak esze ágában sincs kivonulni az EU-ból, hanem az átalakításában gondolkozunk a nemzeti szuverenitásnak megfele­lően – szögezte le Lázár, aki az Európai Néppártot a Fidesz legfontosabb szövetségesének nevezte, és nem tartotta reálisnak, hogy kizárnák a pártcsaládból.

A miniszter arról is beszámolt, hogy eddig 204 ezren küldték vissza a nemzeti konzultációs kérdőívet. Kiemelte, hogy a kormánynak szüksége van a választópolgárok támogatására a feltett kérdésekben, mert egyedül nem tudja megfékezni Brüsszelt, amely tagállami hatáskörök elvonására készül. Lázár János közölte: a stratégiai kabinet ülésén döntöttek arról, hogy a kormány támogatja a civil szervezetek gazdálkodásának átláthatóságát célzó törvényt.

Mint fogalmazott, ha nem szégyen külföldről elfogadni pénzt, akkor annak bevallása sem szégyen. A CEU-val kapcsolatban megerősítette, hogy a kormány semmilyen egyetemet nem akar bezárni, de tisztázni kell az intézmények viszonyát.

A minisztert kérdezték arról, hogy az EU 18 milliárd forintot kérne vissza az uniós források szétosztását végző informatikai rendszerre kötött szerződések szabálytalanságai miatt.

Lázár János szerint a bizottságnak igaza van, és a kormány kötelessége büntetőfeljelentést tenni. Kifejtette: az unió kifogása 2010 előtti szerződésekre vonatkozik, a rendszer kialakítása és fejlesztése 2004 és 2006 között történt, és ebben Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára korábbi Nemzeti Fejlesztési Ügynökség-tisztségviselő és Heil Péter, Gyurcsány cégének, az Altusnak a munkatársa intenzíven részt vett. Jelezte: az informatikai rendszer 2014 óta nem működik.

A miniszter szavai után Gyurcsány Ferenc közleményben jelentette be, hogy perelni fog. A DK elnökének állítása szerint az Altusnak sem közvetlenül, sem közvetve nem volt köze az Európai Bizottság által kifogásolt informatikai rendszer fejlesztéséhez.

Nagyvárosok a rezsicsökkentés mellett

A Megyei Jogú Városok Szövetsége tegnapi közgyűlésén az érintett települések arra kérték a kormányt, hogy Brüsszellel szemben is tartson ki a rezsicsökkentés vívmányai mellett – közölte lapunkkal Szita Károly, a szövetség elnöke. Hozzátette: az új közműszolgáltatási rendszernek színvonalasabb szolgáltatást kell nyújtania, hatékonynak kell lennie, de meg kell őrizni a rezsicsökkentést. (B. A.)

 

Hirdetés

Kiemelt

Hackertámadás ért Ukrajnában több bankot és szolgáltató vállalatot

Az ukrán jegybank honlapján közölte, hogy az érintett bankoknál emiatt nehézségekbe ütközik ügyfeleik kiszolgálása.

Poszt-trauma

Mini G-nap

Kíváncsian várjuk a G-ző politikus felívelő karrierjét.

Óriási meglepetés az Amnesty Internationaltől!

Meglepődtünk.

Minden áron bele akartak rúgni a Fideszbe ballibék

A nagy leleplezés.

A „függetlenség”

Ha kormányellenes, akkor az a ballib médiában hírnévre váltható.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!