2017. július 20., csütörtök, Illés napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/kutatas-indul-mecsek-eloterenek-energetikai-feltarasara-1817758/

Kutatás indul a Mecsek előterének energetikai feltárására

MTI
Kutatás indul a Mecsek-hegység déli – mintegy kétszáz négyzetkilométeres – előterének energetikai célú feltárására – közölte a Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt. hétfőn az MTI-vel.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében csaknem 1,8 milliárd forintból – mintegy 56 százalékos támogatásintenzitás mellett – megvalósuló projekt „elsődleges célja a releváns földtani-szerkezeti modell validálása és a terület energetikai célú földtani kutatása” a közlemény szerint.

A Geochem Kft.-vel és Rotaqua Kft. konzorciumi partnerségével megvalósuló program Pécs, Bogád, Ellend, Keszü, Kozármisleny, Magyarsarlós, Nagykozár, Pécs, Pécsudvard, Pellérd, Romonya és Szemely településeket érinti. A kutatás során úgynevezett felszíni geofizikai szeizmikus- és elektromágneses méréseket is végeznek.

Ennek részleteiről kifejtették: a tervezett szeizmikus vonalak mentén mérési, jelgerjesztési pontokat valamint a geofonok (vevőegységek, talajmikrofonok) telepítési helyeit is kijelölik az ingatlanokon, termőföldeken, közutakon és a települések utcái mentén.

A mérési vonalak mellett 25 méterenként telepítenek vezeték nélküli adatgyűjtőket és érzékelőket, amelyek 4-7 napig maradnak az adott helyen. Ezek kihelyezése után speciális járművekkel kis energiájú szeizmikus rezgéshullámokat gerjesztenek, amelyek visszaverődnek a földtani szerkezetekből és réteghatárokról.

A közlemény szerint a zajjal, mozgással nem járó elektromágneses mérések ideje általában 8-12 óra, a kijelölt területet csak a műszer telepítésekor és a mérés végeztével közelítik meg a szakemberek. A mérések eredményeként a kutatók földtani szelvényeket kapnak, amelyek szemléltetik a szerkezetek mélységét, vastagságát és kifejlődését.

A közlemény kitért arra is, hogy az érintett ingatlan- és földtulajdonosokat előzetesen értesítették, a rezgéskeltés lakott területen kizárólag az utakon, utcákon történik.

A feltárt eredmények ismeretében az érintett településeknek lehetősége nyílik az esetleges geotermikus potenciál hasznosítására.

Az 1955 és 1997 között uránérc-bányászattal foglalkozó Mecsekérc jelenleg mintegy 130 embert foglalkoztat. A cég kiemelt szakmai területei a többi között a geotechnika, a geológia, a hidrogeológia, a geofizika, a geodézia, az energetika, a környezetvédelem és rekultiváció, illetve a térképészet és a talajmechanika – írták honlapjukon, amelyen azt is jelezték, hogy a cég éves nettó árbevétele 7 milliárd forint.

Kiemelt

A kapitány kijelölte a férfi kajaknégyeseket a vb-re

500 méteren az Európa-bajnokságon aranyérmes egység, míg 1000 méteren a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Ceiner Benjámin, Pauman Dániel alkotta csapathajó indul.

Poszt-trauma

TGM porig alázta a Momentumot

A ballib megmondóember lerajzolta őket, majd összetépte.

Dobtak egy hátast

És hol vannak még Hosszú Katinkáék?!

A térkép, ami minden szónál többet mond a migránsmentőkről

Georg Spöttle tette közzé.

Csisztu Zsuzsa keményen odacsapott a ballib károgóknak

Nála is betelt a pohár.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!