2016. augusztus 30., kedd, Rózsa napja
Belföld, Interjú
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/kubatov-gabor-ne-legyunk-ebben-naivak-451282/

Kubatov Gábor: Ne legyünk ebben naivak

„Nem akarok mindenféle összeesküvés-elméletbe belemenni. Még tart a vizsgálat az ügyben. Bízom abban, hogy ki fog derülni az igazság.”
  • Az biztos, hogy senkit nem kértem, senkit nem utasítottam arra, hogy a választási irodához menjen az ominózus napon.
  • A baloldal mindig botrányt akar. Ne legyünk ebben naivak, egyéb híján erre építik az ellenzéki politikájukat.
  • Az is jól látható az eredményeken, hogy az MSZP és a Jobbik folyamatosan összejátszik a választásokon. Érdemes elemezni három választást.
  • A Ferencvárosnak szüksége van a vénaszkennerre, a kapuknál történő biztos ellenőrzésre.

– Mit csinált ön Amerikában, amikor az ég zengett? Mindenki önt kereste, mindenki önt emlegette. A választási irodánál ugyanis a Fradihoz köthető biztonsági emberek akadályozták meg Nyakó István szocialista politikust abban, hogy az üzletek vasárnapi zárva tartása miatt népszavazási kezdeményezést nyújtson be. A sajtó azonnal a Fidesznél lyukadt ki.
– Delegáció tagjaként voltam az Amerikai Egyesült Államokban, az út célja az amerikai–magyar kapcsolatok fejlesztése volt, ennek kapcsán részt vettünk Washingtonban, a Capitoliumban a Kossuth Lajos emlékére tartott fogadáson, ahol módunk volt találkozni az amerikai képviselőkkel. Szerencsére az utazás egybeesett az amerikai előválasztási kampánnyal, így ezt az alkalmat kihasználva meglátogathattuk a republikánusok pártközpontját, ahol nyomon tudtuk követni a választásokat. Ezenkívül jártunk a Nemzetközi Republikánus Intézetben is.

– Végül is elérték önt Amerikában telefonon a Fidesztől?
– Értesültem a helyzetről, de nem beszéltem senkivel, mert az ottani sűrű programra koncentráltam. Amikor hazaértem Európába, az volt az első dolgom, hogy nyilatkoztam az MTI-nek.

– Ismeretei szerint mi történt a Nemzeti Választási Irodánál?
– Elmondom inkább azt, ami szerintem a legfontosabb, vagyis azt, hogy mi nem történt. Amikor az eset lezajlott, én már néhány napja az Egyesült Államokban tartózkodtam.

Az biztos, hogy senkit nem kértem, senkit nem utasítottam arra, hogy a választási irodához menjen az ominózus napon. A népszavazási kezdeményezést benyújtó hölgyet pedig nem ismerem.

– Erdősi Lászlóné pedig egy volt fideszes – jelenleg független – polgármester felesége…
– A Fidesznek közel 40 ezer tagja van, és a legutóbbi önkormányzati választásokon is sok ezer jelöltünk volt. Szóval eddig nem is hallottam róluk. Nem voltam velük kapcsolatban soha sem személyesen, sem telefonon. Azt is csak most, utólag tudtam meg a hölgy férjéről, hogy a Fidesz ellen indult a 2014-es önkormányzati választásokon. Úgy tudom, hogy a mai napig is terhelt a viszonya a polgármesternek a helyi Fidesszel.

– És a kopaszok?
– A választási irodánál felsorakozó fiatalembereket még csak látásból sem ismerem. Ők nem az FTC alkalmazottai.

– Az újságírók hamar kiderítették, hogy az ön személyi titkára, Kindlovits Máté és a választási irodánál jelen lévő egyik fiatalember gimnáziumi osztálytársak voltak. Az osztályfőnök pedig nem más volt, mint Riz Levente XVII. kerületi fideszes polgármester.
– Amikor hazaérkeztem, megkérdeztem erről a munkatársamat. Ő azt mondta, tizenöt éve valóban együtt jártak iskolába, de hosszú ideje nem találkoztak.

– Az irodánál megjelent kopasz személyeket az FTC-hez, illetve a Fradi Securityhez kötötték.
– Ezeknek az embereknek lehet kapcsolatuk a mérkőzések biztosításához, de nem szabad elfelejteni, hogy egy mérkőzést néha – például egy Újpest elleni meccsen – 5-600 személy biztosít. Megkockáztatom, hogy Magyarországon egyetlen biztonsági szolgálatnak nincs ennyi alkalmazottja, ezért minden biztonsági cég alvállalkozókkal dolgozik,

így természetesen ezek az emberek a Fradi egy-egy mérkőzésén is felbukkanhattak, úgy, ahogy akár más sportszervezetek rendezvényén is.

De még egyszer hangsúlyozom, ők nem a mi alkalmazottaink. Egyébként pedig szigorú kontroll van az alvállalkozók által megbízott biztonsági embereknél. Ez azt jelenti, hogy kizárólag vagyonőr-igazolvánnyal lehet részt venni ilyen feladat elvégzésben. Azt pedig, hogy ki politizál és ezt milyen módon teszi, a Ferencváros – mivel nem politikai szervezet – nem kérheti számon.

– Rendben, senkit nem ismer. Ön szerint mi okozhatta a botrányt?
– A baloldal mindig botrányt akar. Ne legyünk ebben naivak, egyéb híján erre építik az ellenzéki politikájukat. Az előző népszavazási kezdeményezéseknél is botrányt sejtettek és botrány is volt.

Volt rá példa, hogy az MSZP NVI-be delegált tagja, hatalmával visszaélve, megelőzte a sorban állókat azzal, hogy amíg a többiek a bejáratnál regisztráltak, ő a hivatali belépőkártyájával kijátszotta ezt.

De nem akarok mindenféle összeesküvés-elméletbe belemenni. Még tart a vizsgálat az ügyben. Bízom abban, hogy ki fog derülni az igazság.

– Az önmagában is tragédia, hogy ilyen helyzetek egyáltalán kialakulhatnak, lökdösődnek, másodperceken múlik, hogy ki kezdeményez népszavazást.
– Most már sokadjára derült ki, hogy meg kell változtatni az idevonatkozó törvényeket, szabályokat. A mostani szabályozás magában hordozza azokat a lehetetlen helyzeteket, amelyeket jómagam is mélységesen elítélek, hiszen ez méltatlan a magyar demokratikus alapelvekhez. Éppen folyamatban van egy ilyen törvénymódosítás, emellett a választási iroda saját, helyi szabályozásait is jobban végig lehetne gondolni.

– Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, megkérdezi majd önt a történtekről. Beszéltek már?
– Még nem találkoztam Lázár Jánossal és nem keresett azóta.

– Ön szerint milyen esélye lenne egy népszavazáson a vasárnapi boltbezárás megerősítésének?
– A mérések azt mutatják, hogy az emberek véleménye megoszlik ebben a kérdésben. Meggyőződésem, hogy egy jó kampánnyal meg lehetne nyerni a népszavazást.

Jól látható, hogy az, amivel korábban riogattak minket, vagyis hogy csökkenni fog a kereskedelem forgalma, az emberek tömegei elveszítik az állásukat, vagy csökkennek az adóbevételek, az nem igaz.

Soroksáron élek, ahol a mellettünk levő kisboltban sokszor beszélgetek. Azt mondják, nekik jobban megy. Tehát a magyar kisvállalkozókat pozitívan érintette a dolog. Más országokban, Németországban, Ausztriában ez a világ már jó ideje létezik, vasárnap az embereket nem lehet a kereskedelemben munkára kényszeríteni.

– Miként értékeli a salgótarjáni időközi polgármester-választás eredményét?
– Nagyon megtisztelő, hogy majdnem 15 százalékkal több szavazatot kaptunk, mint amennyit az előző választásokkor, de sajnos ez is kevés volt a győzelemhez. Azt azonban el kell fogadni, hogy Salgótarjánban az emberek a baloldalt támogatták. Sajnálom ugyanakkor, mert a baloldalban nem látom azt a tehetséget, hogy ezt a várost jól tudná vezetni, elég csak visszagondolni, hogy az elmúlt két évben az MSZP-s városvezetés gazdasági döntései hogy tönkretették a várost. Az is jól látható az eredményen, hogy az MSZP és a Jobbik folyamatosan összejátszik a választásokon. Érdemes elemezni három választást. A tapolcai időközi választást megelőzően az MSZP semmiféle politikai aktivitást nem fejtett ki az akkori kampányban. A veszprémi választásokon Damm Andreának, aki a Jobbik részéről indult, nem is volt kampánya. Salgótarjánban ugyancsak kitértek a jobbikosok az MSZP elől.

Bár erre csak közvetett bizonyítékok vannak, de meggyőződésem, hogy az említett két párt rendre háttéralkukat köt. Ez az összjáték a demokrácia és a választóik elárulása.

– A recept viszont működik. A pártpreferenciák ellenére a Fidesz az említett időközik mindegyikét elvesztette. Mi lehet erre az önök válasza?
– Folyamatosan a jó kormányzásra kell törekedni.

„Meggyőződésem, hogy jó kampánnyal meg lehet nyerni a boltbezárásról szóló népszavazást”

Forrás: Mirkó István

„Meggyőződésem, hogy jó kampánnyal meg lehet nyerni a boltbezárásról szóló népszavazást”

– Térjünk vissza egy kicsit a Fradihoz. Közelednek-e az álláspontok az FTC vezetése és a véna­szkennert elutasító futballszurkolói csoport között?
– Mi nem engedhetünk. Szükségünk van a vénaszkennerre a kapuknál történő biztos ellenőrzésre, amit ez a szerkezet testesít meg, ráadásul az ellenzők félelmei alaptalanok voltak, mert az elmúlt több mint másfél évben semmilyen személyiségi jogi visszaélés nem történt.

Ha elfogadják, hogy a stadionba beazonosítottan kell bejönni, normálisan kell viselkedni, nincs kirekesztés, nincs trágár beszéd, nincsenek fasiszta jelképek, akkor természetesen örömmel látjuk őket.

Azt szeretnénk, ha minél több ember ülne a lelátókon.

– Jól halad a bajnokságban a Fradi. Meglesz-e a bajnoki cím és mi a következő cél?
– Végre 12 év után most nem lehetetlen, hogy a bajnokságot megnyerjük. Gyakorlatilag négy meccsen kell még győznünk, és megvan az első hely. Szeretnénk megnyerni a Magyar Kupát és utána nemzetközi szinten az a maximumcél, amit most Magyarországról el lehet érni, hogy a Bajnokok Liga vagy az Európa Liga csoportkörében nemzetközi tapasztalatokat szerezzünk. Amennyiben elérnénk a csoportkört, följuthatnánk egy olyan pódiumra, amit a pluszbevételekből évről évre megtarthatnánk. Meg kell ragadnunk a pillanatot, ha eljön, és akkor nagyon ügyesnek kell lennünk.

NVI-ügy: az Alkotmányvédelmi Hivatal is vizsgálódik

Az Alkotmányvédelmi Hivatal is vizsgálja a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) február 23-án történteket – jelentette be az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke a testület zárt ülése után. Nyakó István MSZP-s politikust azóta feljelentőként és tanúként is kihallgatta a rendőrség. Az NVI úgy döntött, hogy a magánszemély népszavazási kérdését hitelesíti, míg a szocialistákét elutasította. – Mindkét határozatot megtámadom – nyilatkozta lapunknak Nyakó István. Hozzátette: a Nemzeti Választási Bizottsághoz adja be az iratokat, amelyeket a Kúriának címez. Ezt holnap sajtótájékoztatóval egybekötve teszi meg a politikus. A jobbikos Mirkóczki Ádám is elítélte a történteket, ugyanakkor hozzátette: ebben az ügyben „a Fidesz pofátlansága elképesztő méreteket öltött”, miután a Jobbik nyakába akarják varrni az esetet. Mint fogalmazott, állítólag egyes tanúvallomásokban a Jobbikhoz akarják kötni a fideszes „Kubatov Gábor fizetett” verőlegényeit. Németh Szilárd, aki szintén elítélte az esetet, úgy reagált Mirkóczki állítására, hogy a jobbikos képviselőnek üldözési mániája van. Emlékeztetett, Orbán Viktor miniszterelnök is kérte az ügy vizsgálatát, valamint azt, hogy a parlamentben hozzák meg a szükséges jogszabály-módosításokat. (L. K.)

 

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Baljós árnyak a bankszektorban

A válság eseményei és a megállapodás által életbe léptetett szigorúbb szabályok növelték az igényt a jegybankok aktívabb szerepvállalására.

Poszt-trauma

Médiamanipuláció: már a saját szemének sem hihet az ember

Ezek szerint Mrs.Clinton győzelméért semmilyen ár sem drága.

Merkel: senki nem ússza meg a muszlim betelepítést

A kancellár nem rántja el a kormányt.

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!