2017. július 28., péntek, Szabolcs napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/koves-slomo-a-magyar-kormany-politikajaban-nincsen-antiszemita-motivacio-1688338/

Köves Slomó: a magyar kormány politikájában nincsen antiszemita motiváció

Magyar Hírlap
Az európai országok között szinte egy sincsen, ahol olyan biztonságban és méltósággal tudnának élni a vallásos zsidó közösségek, mint Magyarországon – mondta a Magyar Hírlapnak Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izreaelita Hitközség vezető rabbija.

„Ismerem a miniszterelnököt, illetve a kormányzati politikát, így bizton mondhatom, abban nincsenek antiszemita motivációk” – fogalmazott a Magyar Hírlapnak Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, akit annak kapcsán keresett meg a lap, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke a Die Zeitnek nyilatkozva lényegében antiszemitizmussal vádolta meg Orbán Viktort. Köves Slomó kifejtette, jelenleg az euró­pai országok között szinte egy sincsen, ahol olyan mértékű fizikai biztonságban és méltósággal tudnának élni a vallásos zsidó közösségek, mint Magyarországon.

Azzal kapcsolatban, hogy Timmermans amiatt bélyegezte meg a magyar kormányfőt, mert Sorost nemzetközi pénzügyi spekulánsnak titulálta, Köves azt mondta, a területnek létezik nemzetközi szintű értelmezési keretrendszere. Akár az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet), akár az IHRA (Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség) –, amelynek elnökségét alig egy évvel ezelőtt Magyarország látta el – által megalkotott definíciók között nem létezik olyan, amely ezt a beszédmódot nyílt antiszemitizmusként határozná meg.

Kitért arra is, Európában, a huszadik század tragikus történelme miatt a holokauszthoz, illetve az antiszemitizmushoz való viszonyulás a közbeszédben is gyakori, érzékeny téma. A zsidó közösség érdeke az lenne, ha az antiszemitizmus elleni küzdelem nem politikai, és így eleve polarizált, megosztó kérdésként lenne jelen a közbeszédben, hanem kulturális és oktatási kérdésként, aminek segítségével az antiszemitizmus elutasítása össztársadalmi normává tudna válni.

A teljes cikket a magyarhirlap.hu-n olvashatják!

Kiemelt

Politikacsinálás kerülő utakon

Egy sor szervezet és csoportosulás a tényleges civil szervezetek mögé húzódva tisztán pártpolitikai aktivitást fejt ki, pártpolitikai célok megvalósítására tör.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!