2017. február 25., szombat, Géza napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/kosa-lajos-marciusban-nyujtjak-javaslatot-civilek-atlathatosagarol-1420042/

Kósa Lajos: márciusban nyújtják be a javaslatot a civilek átláthatóságáról

MTI
A Fidesz-frakció várhatóan márciusban nyújtja be a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy biztosítsa a külföldi szervezetek magyarországi fiókszervezeteinek átláthatóságát – közölte Kósa Lajos, a kormánypárti képviselőcsoport vezetője pénteken Visegrádon, a Fidesz-KDNP háromnapos kihelyezett frakcióülése utáni sajtótájékoztatón.
  • A magyar választóknak tudniuk kell a külföldről finanszírozott szervezetekről.
  • A cél, hogy kerüljön nyilvánosságra, kik a támogatóik ezen szervezeteknek.
  • Az információk megtagadása esetén működésüket felfüggeszthetik.
  • Ma csak azért nincs Magyarországon jelentős migránsáradat, mert a kormány megvédi ettől.
  • A választási felkészülésben a Fidesz-KDNP jár az élen.

A magyar választóknak tudniuk kell arról, ha az ilyen szervezetek külföldi finanszírozást felhasználva akarnak befolyást gyakorolni Magyarországon a legkülönbözőbb kérdésekben – indokolta a tervezett módosítást. Szavai szerint „jó néhány olyan szervezet van, amely kiterjedt ügynökhálózattal rendelkezik Magyarországon”.

A szabályozás lényege az lenne – ismertette -, hogy

egy meghatározott összeg, várhatóan néhány millió forint fölötti külföldi támogatás esetén arra köteleznék ezeket a szervezeteket: hozzák nyilvánosságra, kik a végső támogatóik, milyen összeget és milyen céllal kapnak tőlük.

Ha ezt „a viszonylag csekély és közérdekű adatszolgáltatást” nem teszik meg, felfüggesztik az adószámukat, vagyis addig nem működhetnek, amíg nem közlik ezeket az információkat – mondta a frakcióvezető.

Kósa Lajos hangsúlyozta:

az érintett szervezetek vezetőinek vagyonbevallásáról nincs szó.

Kitért arra is, hogy a frakcióülésen téma volt a határőrizeti rendszer kérdése, és a már az Országgyűlés előtt fekvő, a jogi határzár megerősítését célzó kormányzati előterjesztést újra áttekintve azt állapították meg: az elhangzott bírálatok minden alapot nélkülöznek.

Magyarország messzemenőkig betartja nemzetközi kötelezettségeit, a tervezett intézkedés pedig ideiglenes lesz, csak menekültügyi válsághelyzetben alkalmazható

– mondta. Szerinte egyébként ma csak azért nincs jelentősebb migránsáradat Magyarországon, mert „megvédjük az országot”.

A frakcióvezető kérdésre ismét közölte, hogy a budapesti olimpiáról nem beszéltek sem a frakció, sem a Fidesz elnökségi ülésén.

„Nem mi vagyunk az urai az ügynek”, hiszen a játékok megrendezésére a főváros jelentkezett

– fogalmazott.

Egy másik kérdésre beszámolt arról is, hogy a képviselőcsoport és az elnökség ülésén szó volt a felkészülésről a jövő évi parlamenti választási kampányra. Jelezte: kevesebb, mint 15 olyan választókerület van, ahol még nem dőlt el végleg, ki lesz a kormánypártok képviselőjelöltje.

A magyar pártmezőny alapján „messze-messze mi vagyunk a felkészülésben a legelöl járók” – mondta Kósa Lajos.

Kiemelt

Újabb fejlesztési pályázatot függeszt fel a hatóság

A Miniszterelnökség felhívta a figyelmet, hogy a beruházások sikeres megvalósulása érdekében fontos, hogy a gazdálkodók részletesen tájékozódjanak.

Poszt-trauma

Deutsch Tamás helyre tette a Momentumos srácokat

Hatalmas fityisz a ballib csipet csapatnak.

A Momentum esete a Népfronttal

Tagtoborzó szavazás.

Elképesztő mélységekbe süllyedt a Momentum

Az alelnök a hazugságnál is messzebb ment.

Simicska, Kálmán Olga, meg az Index

Megmosolyogtató interjú a Simicska érdekeltségébe tartozó portálon.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!