2017. december 18., hétfő, Auguszta napja
Belföld, Interjú
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/korokozok-hetprobas-gazfickok-2468560/

A kórokozók hétpróbás gazfickók

Folyamatos a küzdelem a fertőzéseket okozó vírusokkal, baktériumokkal
Az immunrendszernek is szüksége van edzésre, ezért nem jó állandóan antibakteriális kézfertőtlenítőket használni. Az oltások ellenben hasznos és fontos segítői védekezőrendszerünknek, ezért közveszélyokozással ér fel az oltásellenes propaganda – mondja Barcs István mikrobiológus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Epidemiológiai Tanszékének vezetőjével készült interjúnkban a veszélyes szuperbaktériumok és a sokféle kórházi fertőzés is szóba került.

– Hamarosan itt az influenzaszezon. Mivel érvelne a védőoltás mellett?
– Azzal, hogy az nagy eséllyel megvéd a megbetegedéstől, így aki nem szeretne kockáztatni, betegen otthon feküdni, az ezzel csak nyerhet. Közismert, hogy az influenza vírusa még egy járványidőszakon belül is mutálódik, ennek ellenére jó eséllyel lesznek olyan vírustörzsek a járványban, amelyek ellen a vakcina védelmet nyújt. Az oltás ráadásul nagyságrendekkel kisebb kockázatot jelent, mint a megbetegedés, főként a még kialakulatlan vagy legyengült immunrendszerű emberek esetében.

– Ön be szokta magát oltatni influenza ellen?
– Amióta tanítok és rendszeresen nagyon sok emberrel kerülök kapcsolatba, igen.

– Az influenzajárványok és – ahogyan azt a hozzáértők mondják – az influenzaszerű megbetegedések idején virágzik igazán a vitaminbiznisz. Érdemes vitaminkúrát tartani?
– Persze, hiszen a vitaminhiány is fogékonyabbá teheti a szervezetünket a fertőzésekkel szemben. Az erősítő-, roborálókúrák hasznosak. Jó tudni azonban, hogy a fertőzésekkel szemben folyamatosan védekezünk, az immunrendszerünk, a testi kondíciónk mind azt biztosítja, hogy ne tudjunk könnyen megbetegedni. A fertőzésekkel vagy más betegségekkel szemben a fogékonyságunk akkor nő meg, ha az ellenálló képességünk valamiért csökken. Nincs olyan, hogy valaki soha nem betegszik meg, csak olyan, hogy ha a testi-lelki kondíciója jó, az immunrendszere tökéletesen működik, és még szerencséje is van – mert például nem találkozik nagy dózisban valamilyen vírussal vagy baktériummal –, akkor nehezebben betegszik meg. De mivel az emberi test nem egy statikus rendszer, a homeosztázisnak nevezett viszonylagos belső állandóság tulajdonképpen egy folyamatosan változó dolog, elég egy komolyabb stressz, hogy ez az egyensúly megboruljon. A szervezetnek van egy adott energiatartaléka, amit működésének fenntartására mozgósíthat. Ha ebből más területekre hirtelen többet kell fordítania, akkor azt valahonnan – például a védelem szinten tartásától – el kell vonnia.

– Amikor például stresszesebb időszakot élünk?
– Vagy amikor mondjuk betegségből lábadozunk. De fogyókúrát sem ajánlatos az influenzaszezonra időzíteni, mert akkor a szervezet, kis túlzással, arra összpontosít, hogy ne haljunk éhen.

– Az influenzaoltás ellen is rengeteg ellenérv olvasható már az interneten. Mit gondol az oltásellenességről?
–Óriási felelőtlenségnek tartom, amikor bizonyítékok nélkül indulatokat szítanak vagy akár csak kétségeket is ébresztenek laikusokban a védőoltásokkal szemben. Nagyon sokféle oltásellenes propaganda létezik. Vannak direkt hazugságok, például hogy a méhnyakrák megelőzését célzó HPV-oltás után több megbetegedés történik, miközben ennek éppen az ellenkezőjét, radikális csökkenést mutatnak a statisztikák a sokféle megbetegedést okozó humán papilloma (HPV)-vírus előfordulása és a méhnyakrákok esetében is. A legveszélyesebbek talán azok a teljesen tudományosnak látszó okoskodások, amelyeket „szakemberek” – csodadoktorok, természetgyógyászok, békenagykövetek és mesterkozmetikusok – vagy akár diplomás, de semmiképpen nem a járványtanhoz értő orvosok tesznek közzé a világhálón, mindenféle kontroll nélkül.

– Az oltásellenes mozgalom kezdetét sokan ahhoz a nagynevű tudományos szaklapban, a Lancetben megjelent cikkhez kötik, amely a kanyaró, a mumpsz és a rubeola elleni MMR-vakcina és az autizmus és a gyulladásos bélbetegségek közötti összefüggést tárta fel…
– … és amiről kiderült, hogy megírását pusztán anyagi érdekek motiválták! A cikket visszavonták, a szerzőt, Andrew Wakefieldet megfosztották az orvosi diplomájától, de a „hír” lassan húsz év után is ott kering a világhálón, és aki nem néz utána alaposan, az ma is tényként kezeli.

– Miként azt, hogy higany van az oltóanyagban, az pedig mérgező, ergo nem szabad beoltatni magunkat?
– A higany ez esetben konzerválóanyag, aminél a koncentráció a lényeg. Egy adag oltóanyagban szinte bizonyosan kevesebb higany van, mint egy adag tengeri halban, amit abszolút egészségesnek tartunk.

– A vakcinák ellen olyan érveket is hallani, hogy nagyon sok fertőző betegség már régen eltűnt, felesleges hát még mindig oltani ellenük a gyerekeket. Az egyik nagy hazai oltásellenes csoport honlapján a torokgyíkkal kapcsolatban az olvasható, hogy „Az immunizálás járványveszély esetén lenne csak indokolt, mely jelenleg nem fenyeget”.
– Ennek az egyesületnek a homeopata orvosa az, aki – bár szintén nincs járványtani képzettsége – azt állítja, hogy a torokgyík (diftéria) ellen elegendő gyógyteákkal védekezni. Ez közveszélyokozás. A torokgyík baktériuma bármelyikünk torkában ott lehet, akár torokgyulladást is előidézhet, de torokgyíkot nem, mert megkaptuk a védőoltást. Akit azonban nem oltanak be, ha megfertőződik, hiába issza a teát, torokgyíkban meg fog fulladni. A védőoltás ugyanis nem a baktérium, hanem a toxinja ellen nyújt védelmet. A baktérium szaporodik, termeli a toxint, de azt hatástalanítja az antitoxin. A gyógytea nem. Ez ennyire egyszerű. Azzal kapcsolatban pedig, hogy ami nincs, az ellen nem kell védekezni, az Amerikai Egyesült Államok példáját érdemes megnézni. Az USA-t évtizedekig nem érte külső agresszió, az emberekben nem volt félelemérzet – egészen 2001. szeptember 11-ig, amit meg lehetett volna előzni, ha nem hagyják figyelmen kívül azt a tényt, hogy veszély mindig van, akkor is, ha nem látható.

Fotó: Kurucz Árpád

A mikrobiológus szerint az immunrendszert edzeni kell

– Európa több országában –éppen az egyre terjedő oltásellenesség miatt – olyan, korábban legyőzöttnek hitt fertőző betegségek okoznak járványokat, mint a kanyaró, a mumpsz, a rubeola vagy a szamárköhögés. Ezek is intő jelek, hogy csak akkor lehetünk biztonságban, ha fenntartjuk a védőoltási rendszert.
– Egyetlen olyan fertőző betegség létezett, amelyet védőoltással sikerült teljesen és talán örökre eltüntetni a földről, ez a fekete himlő. Ennek a vírusa ugyanis csakis embert képes megbetegíteni, nincs tünetmentes hordozás, látens fertőzés, aki megkapta, az megbetegedett. Nincs olyan élő organizmus, amelyikben megbúva újra felbukkanhatna. A fekete himlő elleni védőoltást 1980-ban szüntették be, miután éveken át egyetlen új megbetegedést sem jelentettek, vagyis nem volt fertőző egyén sem, akitől bárki elkaphatta volna a vírust. Mivel azonban a többi fertőző betegséget nem lehet megszüntetni, mert a kórokozók jelentős része valamilyen formában – állatban, vízben stb. – fennmarad, csak az állandó és folyamatos védelem mellett garantálhatjuk a biztonságot.

– Az Egészségügyi Világszervezet a jelenleg használt antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumokat tartja az emberiséget veszélyeztető egyik legjelentősebb tényezőnek. Ön szerint is ennyire drámai a helyzet?
– A veszély ez esetben is reális. A multi- és pánrezisztens, vagyis a minden létező antibiotikummal szemben ellenálló baktériumok megjelenése azt jelenti, hogy ha egy fertőzést ilyen baktérium okoz, azt nincs mivel kezelni. Ez önmagában még nem jelenti azt, hogy a fertőzés halálos lesz, mert az antibiotikumok felfedezése előtt is gyógyultak ki emberek fertőzésekből. De azt jelenti, hogy könnyen visszajuthatunk az első antibiotikum felfedezése, vagyis az 1928 előtti időkbe, amikor nem volt az orvosok kezében olyan szer, amivel egy fertőzést meg tudtak volna gyógyítani. Tudni kell azonban, hogy az antibiotikum nem gyógyítja meg az embert, csupán segíti, hogy meggyógyítsa saját magát.

Az antibiotikumok többsége leállítja vagy lelassítja a baktériumok szaporodását, és ezzel időt adnak a szervezetnek, hogy a saját immunrendszerét mozgósítva önmaga elpusztítsa a kórokozót. Ha az antibiotikum hatástalan, akkor ez a rásegítés marad el. Az ellenálló baktériumokkal az a gond, hogy ezek hétpróbás gazfickók, sok embert megbetegítve kórokozó képességükben is megerősödtek, és egymást is rezisztenssé tehetik. A szennyvizekben például, ahol rengeteg baktérium van összezsúfolva, valami gyalázatos promiszkuitás folyik a rengeteg baktérium között. Ide ráadásul nagyon sok antibiotikum-maradvány kerül be, ami segíti a szelekciót, tovább tetézve a bajt. Veszélyt igazából ott jelentenek, ahol többségében súlyos állapotú és/vagy legyengült immunrendszerű emberek vannak, vagyis a kórházakban.

– Ezek miatt alakulnak ki a kórházi fertőzések?
– Kórházi fertőzések alapvetően három okra vezethetők vissza. A közhiedelemmel ellentétben az olyan típusú fertőzés a kevesebb, ami a szabályok be nem tartása, a nem megfelelően sterilizált eszköz használata vagy a műhibák miatt következik be. Ennél többször fordul elő, de még mindig nem a leggyakoribb, hogy egy beteg, egy látogató vagy egy dolgozó hurcolja be a fertőzést, vagy a csővezetékben lappang és onnan a betegre rákerül, rajta megtelepszik a kórokozó, és a higiénés szabályok be nem tartása, a kézmosás elmulasztása miatt továbbadódik. Kórházi körülmények között mindenkinek csökken az immunitása, hiszen stressz éri, beavatkozásokat végeznek rajta, illetve zajló betegségét próbálja leküzdeni, így ezekkel a fertőzésekkel szemben kevésbé lesz ellenálló. Ezért kell szűrni a komolyabb kórokozókra a felvett betegeket, illetve az egészségügyi dolgozókat. A kórházi fertőzések legnagyobb része azonban belőlünk indul ki.

– Hogy kell ezt érteni?
– Úgy, hogy a saját baktériumaink támadnak meg minket. Minden emberben tízszer–százszor annyi baktérium él, mint ahány sejtből mi magunk vagyunk. Ezek szervezetünk amúgy hasznos tartozékai, mert nem engedik, hogy veszélyes idegen kórokozók telepedjenek meg bennünk, rajtunk. Békések, mert immunrendszerünk folyamatos ellenőrzés alatt tartja őket: te ott maradsz a bőrön, a bélben, a toroknyálkahártyán. Amikor azonban ez az ellenőrzés meggyengül, mert a szervezet elvonja a védelmet oda, ahol baj van, akkor ezek a baktériumok nekiindulhatnak, és ha már annyira gyenge az ellenőrzés, hogy azonnal nem tudja például a véderő a véráramból eltüntetni őket, akkor kialakulhat egy fertőzés. Az ilyen fertőzések azok, amelyeket semmilyen módon nem lehet megelőzni, mert ha a saját baktériumainkat ki is irtanánk, akkor abba halna bele, hogy megszűnik a K-vitamin termelése vagy szabad lenne a pálya még veszélyesebb kórokozók számára. Az ilyen fertőzést is időben fel lehet és fel is kell azonban ismerni, következményeit megelőzni, hogy a beteg biztonságban gyógyulhasson.

– Nagy divat lett a különféle kézfertőtlenítők, antibakteriális felmosó-lemosó szerek használata, sok szülő ki ezek nélkül még a játszótérre sem mozdul ki.
– Mindennap nem kell antibakteriális kozmetikumokat használni, mert azzal a normál flórát pusztítjuk el. A szappanos mosakodással kellőképpen el tudjuk távolítani a koszt. Járványos időszakban vagy kórházba menet-jövet azért nem árt. Ami pedig a gyerekeket illeti, hagyjuk őket mocskosnak lenni néha. Minél több antigénnel találkozik egy ember élete során, annál kipróbáltabb lesz az immunrendszere. Rengeteg olyan fertőzésen esünk át, amíg felnövünk, amit észre sem veszünk, amelyekkel szemben azonban mind védettek leszünk. Az immunrendszer olyan, mint a sportoló: nem pihentetni kell a meccsek előtt, hanem edzeni.

Kiemelt

Nyugodj békében, Csontos János!

A gyászoló család, a rokonok, az ismerősök és a Magyar Idők szerkesztőségének munkatársai vettek szombaton végső búcsút Csontos Jánostól.

Poszt-trauma

Erős pofonba szaladtak bele a ballibek

Indul a bakterház.

Budaörs Welcoming Refugees and Migrants?

Luca-napi félhomály az ország leggazdagabb településén.

Ági néni, Ildi néni! Etye, petye, lepetye

Huncutkodás a Lukács-tanítványtól.

Nem fogják elhinni, ki veheti át Havas Henrik műsorát

Hajrá MSZP?!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!