2018. január 20., szombat, Fábián, Sebestyén napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/kormany-segitsegevel-szanaljak-hos-utcat-2621614/

A kormány segítségével szanálják a Hős utcát

A droggettóként hírhedtté vált Hős utca 15/A–B szám alatti ingatlan szanálására 2,1 milliárd forintot juttat a kormány a X. kerületi önkormányzatnak, a támogatást külön pályázat és kérelem benyújtása nélkül kapja a helyhatóság – derült ki a Magyar Közlöny szerdán megjelent számából.

– Kőbánya évek óta küzd, hogy a Hős utcai társasházak ügyében tiszta jogi helyzetet teremtsen, azonban a korábbi, szocialista vezetésű önkormányzatok lakásgazdálkodása megnehezíti ezt – nyilatkozta augusztusban a Magyar Időknek Kovács Róbert.

A kerület fideszes polgármestere ekkor úgy fogalmazott: a bajt tetézi, hogy a korábbi városvezetés a kerület több pontjáról ide költöztette a problémásabb családokat is, szegregátumot hozva létre a Hős utcai tömbben. Sokan nem fizetik a közös költséget és a közműdíjakat, így a tartozásuk eléri a 200 millió forintot.

Azt a pénzt, amit a tulajdoni része után az önkormányzat és 20-30 magántulajdonos havonta befizet a társasház számlájára, azonnal inkasszózzák a tartozások miatt. A területen korábban felhalmozott 5-600 köbméter szemetet több millió forintért az önkormányzat elszállíttatta, részleges talajcsere is történt, de a kihelyezett betonakadályok ellenére néhány hónap alatt újra megtelt hulladékkal a terület.

Fotó: Teknős Miklós

Kőbánya évek óta szeretne tiszta helyzetet teremteni

A Hős utcai gettóban élők jelentős része drogfogyasztó, bűnöző életmódot folytat, több gyilkosság történt, és gyakoriak a késelések is. Évekkel ezelőtt egymásra lövöldöztek, történt már áramlopás miatt gázrobbanás és lakástűz is a zónában, ahova már a mentők is csak rendőri kísérettel mernek bemenni.

A telep közvetlenül a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Készenléti Rendőrség komplexuma mellett áll, így a közelmúltban a TEK-nek csak a szomszédba kellett átugrania két, Münchenből lopott műkincs lefoglalásához.

Mivel nyár óta már a drogterjesztők sem mertek a Hős utca X. kerületi részére bemenni, az 1-es villamos megállóihoz rendelték ki ügyfeleiket, így vált rettegett városrésszé a tágabb környék, és lett mindennapos a drogtól remegő, fetrengő emberek látványa. A rendőrség augusztus óta megerősített jelenléttel tartja fenn a rendet a környéken.

A magántulajdonban lévő lakások kisajátításának, a házak elbontásának költsége az önkormányzat számításai szerint eléri a 2,25 milliárd forintot.

Kiemelt

Egyhavi keresettel több maradt az embereknél

A további emelkedéshez jó alapot teremt a minimálbér nyolcszázalékos és a garantált bérminimum további 12 százalékos emelése – mondta Varga Mihály.

Poszt-trauma

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Megkapták a leckét a fideszes parasztok

Az SZDSZ émelyítő bűzét böfögte fel Vajda Mihály.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!