2016. augusztus 25., csütörtök, Lajos, Patrícia napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/korhaznak-indult-egyetemi-epulet-lehet-belole-121270/

Egyetemi campus lehet a Sportkórház területén

A decemberi kormányülésen döntenek a TF-ről
A Testnevelési Egyetem marad eddigi helyén, az Alkotás úti campus az azzal szoros egységet alkotó Sportkórházzal együtt újul meg. A kormány december 2-i ülésén fog dönteni a Mocsai Lajos rektor vezette intézmény által készített fejlesztési koncepcióról. Korábban megjelentek olyan információk, hogy a XII. kerület az állam tulajdonába visszakerült csillebérci tábor területén látta volna szívesen az egyetemet. A Sportkórház és a TF területe az új szuperkórház helyszíneként is szóba került.

Az Alkotás úti szerkezetkész, de be nem fejezett sportkórházi épület már most részben irodák és oktatási előadótermek tervezésének lehetőségét hordozza magában – mondta el a Magyar Időknek Mocsai Lajos. A Testnevelési Egyetem (TF) rektora hozzátette: a tulajdonos magyar állam az egyetemtől is alternatívát kért az épület hasznosítása kapcsán. Megtudtuk, hogy a TF új campusával összefüggésben az elmúlt háromnegyed évben nyolc lehetőséget vizsgált meg a felsőoktatási intézmény. Kiválasztották azt a helyet, amely az elkövetkező három évben alkalmas a fejlesztések megvalósítására.

Az alapkövetelmények közé tartozott, hogy a terület olyan földrajzi környezetben legyen, ahol a fejlesztéshez szükséges 10-12 hektáros ingatlan adott. A campusnak tömegközlekedéssel is megközelíthetőnek kell lennie, mivel a TF fejlesztési koncepciója 2017-ben összesen háromezer diákkal, kutatóval, oktatóval és más dolgozóval számol. Fontos az is, hogy az adott helyen ne legyenek olyan régészeti feltárások, amelyek hátráltathatják a beruházást. Ezt a TF jelenlegi területe és környéke garantálja számunkra – szögezte le Mocsai Lajos. Hozzátette: a december 2-i kormányülésen születik döntés a campus jövőjéről, az egyetemnek a koncepciót november 20-ig kell előkészítenie.

A TF fejlesztésében kulcsszerepet kap a Csörsz utcai pálya. A sporttelepen belüli átstrukturálással új létesítményrendszer körvonalazódik, olyan modern formában, ahol az oktatás-képzés és a tudományági kutatómunka egyaránt megvalósítható lenne. A meglévő, korszerűtlen épületek egy részét felszámolnák. Kevesen tudják, de az egyetem területén egy sor bontási kötelezettséggel terhelt épület, barakk áll. Az egyetem vezetője szerint ezek az épületek semmilyen szinten sem felelnek meg a korszerű, a hallgatók és az oktatók által is elvárt szintnek. A tervek szerint a bontások után kinyitnák a teret, és új, Hauszmann Alajos munkásságát idéző, angol stílusú, klinkertéglás épületeket emelnének. Mocsai Lajos leszögezte: a pontos bekerülési költségekkel csak a kormánydöntés után lehet számolni.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Lázár János: a kormány az emberek segítségével változtatná meg Brüsszel szándékát

A kormány továbbra is kiemelt ágazatként, nemzeti ügyként tekint a sportra – háromezerrel több rendőr segít a határvédelemben.

Poszt-trauma

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!