2018. január 22., hétfő, Vince, Artúr napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/kopp-maria-nyomdokain-2558392/

Kopp Mária nyomdokain

Egy friss kutatás szerint a fiatalok több gyermeket szeretnének vállalni
Létrejött a népesedéspolitika számára tudományos kutatásokat, elemzéseket végző, Kopp Mária orvos, pszichológus nevét viselő intézet. A kormány szerint további jó családpolitikával a népességcsökkenési folyamatot vissza lehet fordítani.

A kormány létrehozta a Kopp Mária nevét viselő intézetet, az erről szóló döntés a múlt pénteki Magyar Közlönyben jelent meg. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) a családpolitikáért felelős miniszter irányítása alá tartozó költségvetési szervezet, amely koordinációs és másodelemzési tevékenységet végez majd a kormány számára.

Kopp Mária a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgatóhelyettese, a Semmelweis Egyetem Mentális Egészségtudományok társult kutatócsoportjának vezetője volt. A pszichológiai tudományok doktoraként számos országos reprezentatív felmérést szervezett az állapot és életminőség pszichoszociális háttértényezőinek vizsgálatára.

Kopp Mária volt a Népesedési Kerekasztal szervezője, és 2009-ben ő hozta létre a Három Királyfi, Három Királylány mozgalmat, amely abban vállal szerepet, hogy a tervezett gyerekek meg is szülessenek Magyarországon. Az intézetben a munka és a család egyensúlyának fontosságát hangsúlyozó pályázataikkal, a kormányzatoknak tett szakmai javaslataikkal azt akarják elérni, hogy a párok bátrabban merjenek gyerekeket vállalni.

Fotó: Bach Máté

Az intézet a híres orvos, pszichológus szellemében a jó családpolitika megteremtését segíti

Mint ismeretes, novemberben alakult meg a kormányzat családügyi kabinetje, amelynek első ülésén Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára jelentette be, hogy decembertől létre fog jönni az intézet, amely családpolitikai és népesedési kérdések kutatásával foglalkozik majd, ezzel is segítve a kormányzati döntéshozatalt.

Az államtitkár szerint ha az elmúlt évek kormányzati törekvéseihez hasonlóan a fiatalok a jövőben is minden segítséget megkapnak a gyermekvállaláshoz, akkor a népességcsökkenési folyamatot vissza lehetne fordítani. Egy tizenkétezer magyar fiatal bevonásával készült kutatás szerint átlagosan 2,4 gyermeket szeretnének vállalni.

A fiatalok akkor mernek elköteleződni, családot alapítani, gyerekeket vállalni, ha biztonságban érzik magukat, ennek az egyik legfontosabb alapja – az anyagiak mellett – a stabil párkapcsolat, amelyre lehet építeni – fejtette ki a szakpolitikus.

A Három Királyfi, Három Királylány mozgalom nemrégiben adta át a családbarát vállalatoknak odaítélt díjait. Az év családbarát vállalata díjat – a cégméret szerinti három kategóriában – a Celanese Magyarország Kft., a Metlife Zrt. és a PC Trade Sys­tems Kft. vehette át Skrabski Fruzsinától (Kopp Mária lányától), a mozgalom elnökétől és Tordai Ágnes társelnöktől.

Az első kettő a kismamáknak szóló programjaiért, a harmadik cég pedig a vakációzó gyerekeknek kínált tematikus táborok indításáért kapta meg az elismerést.

Kiemelt

Részlegesen leállt az amerikai közigazgatás

Annak hátterében, hogy a szenátus elutasította a további finanszírozást a többségi republikánusok, illetve a demokrata pártiak közötti ellentétek állnak.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!