2017. október 21., szombat, Orsolya napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/kitart-nyaraltatasi-terve-mellett-migration-aid-2045911/

Kitart nyaraltatási terve mellett a Migration Aid

A szervezet vezetője ellentmondásosan beszélt a menekültek üdültetéséről
Hiába zúdultak fel a Kis-Balaton környéki települések lakói és polgármesterei, a Migration Aid nem állt el attól a szándékától, hogy a térségben alakítson ki egy „migránsüdülőt”. A leendő tábor pontos helyéről és az akció részletei­ről eddig ellentmondásos nyilatkozatok jelentek meg.

A Kis-Balaton környéki települések tiltakozása ellenére a Migration Aid aktivistái megkezdik annak a három épületnek a kitakarítását, amelyekben akár már a jövő héttől menekülteket szállásolhatnak el néhány napos vagy hetes időtartamra. A leendő „migráns­üdülő” helyszínét egyértelműen még senkinek sem sikerült azonosítania, de az Echo TV híradása szerint egy Zalavár szélén lévő területről lehet szó.

Lapunknak Horváth Ildikó, a település polgármestere is csak annyit jegyzett meg, hogy semmilyen konkrét információ nincs még a birtokukban a menekültek tervezett pihentetésével kapcsolatban, találgatásokba viszont nem szeretne bocsátkozni. Hozzátette: természetesen a táboroztatás téma a faluban, mindenki erről beszél, és sokan fordulnak hozzá az ügyben. – Mindent megteszek annak érdekében, hogy a falu lakóinak a javát, érdekeit szolgáljam – szögezte le a polgármester.

A migránsokat támogatók ma kezdik meg a terület rendbetételét

Fotó: Kusucz Árpád

A migránsokat támogatók ma kezdik meg a terület rendbetételét

A Migration Aid igazgatója, Siewert András ugyanakkor ellentmondásosan nyilatkozott a területről. A szervezet pénteki közleményében cáfolta, hogy Zalaváron lenne a kérdéses telek, viszont a 444.hu azt írta, ott lesz. A megyei hírlapnak pedig úgy fogalmazott: a település mellett üdültetik majd a migránsokat. Utóbbi nyilatkozata azért is érdekes, mert a Migra­tion Aid másutt azt állította, a területet használatba kapták, a Zaol.hu-n viszont az olvasható: „megvásároltuk”. Hasonlóan ellentmondásosak a táboroztatás időtartamáról, illetve a táborlakók kilétéről szóló nyilatkozatok. Ami az utóbbit illeti, a 444.hu szerint rászoruló magyaroknak is szállást adna Zalában a társaság, erről azonban korábban sehol sem tettek említést a Tündérligetnek nevezett akciójuk kapcsán.

A társaság honlapján és a legtöbb fórumon az jelent meg, hogy október közepéig maradhatnak a menekültek a táborban. A megyei hírlapnak viszont már arról beszélt Siewert András, hogy akár a tél folyamán is nyitva tarthat a rögtönzött üdülő, hiszen közel van hozzá a Hévízi-tó és más termálfürdők is.
Lapunk kérdésére Siewert azzal magyarázta a sokféle állítást, hogy sietve nyilatkozott a megyei lapnak. Hozzátette: kísérleti projektként tekintenek az üdülőre, amelyben egyelőre 1-3 család, 3-14 napos nyaraltatását szeretnék megoldani, a későbbiekben pedig önkéntes magyar, rászoruló családokat vonnának be a programba, hogy ezzel segítsék a menekültek integrációját.

A szervezet tegnap kiadott egy közleményt, amelyben nehezményezi, hogy korábbi híradásunkban azt írtuk: Keszthely határában lesz az üdülő, miközben ők Keszthely közeliként utaltak a táborukra. Itt érdemes megjegyezni, hogy Keszthely közigazgatási területe határos a tőle 15-20 kilométerre fekvő Zalaváréval. Ugyanebben a közleményben kitértek egyébként arra is, hogy az elmúlt két évben 18 különböző településről kaptak ingatlanfelajánlásokat, többnyire magyar magánszemélyektől, akik a bevándorlási hivatal által elismert menekülteknek biztosítottak volna hosszabb-rövidebb időre fedelet, ezeket azonban jellemzően csak megköszönték, mert „ritkán felelnek meg minden javasolt követelménynek”.

A segítés és az önvédelem egyaránt fontos

Mindenkinek el kell ismernie, hogy a beáramló tömegek nagy veszélyt jelentenek Európára – mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a Gondola.hu-nak adott interjúban. Hangsúlyozta: a kettős felelősséget szolgálja a helyi segítés, párhuzamosan a határvédelemmel. Az előbbi az emberhez méltó körülményeket, a helyben maradás feltételeit teremti meg. Az utóbbi a saját kultúránkat és családjaink biztonságát védi – tette hozzá. A frakcióvezető szerint ebben a kérdésben nincs helye alkudozásnak vagy kibúvásnak. A politikus úgy véli: amíg erre Európa rádöbben és cselekedni kezd, segítenünk kell azoknak, akik kultúránkhoz legalább egy szálon, kereszténységükön keresztül kötődnek. Ez komoly anyagi áldozattal jár, de a probléma preventív kezelése olcsóbb, mint a következmények viselése. (MTI)

 

Hirdetés

Kiemelt

Pszichésen zavart német állampolgár a müncheni késes támadó

A rendőrség müncheni parancsnoka azt mondta, semmi jel nem utal arra, hogy az őrizetbe vett gyanúsítottat vallási vagy politikai indítékok vezérelték volna.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!