2016. július 1., péntek, Tihamér, Annamária napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/kiemelt-tamogatas-kutatas-fejlesztesre-395146/

Kiemelt támogatás kutatás-fejlesztésre

A központi költségvetésből 78,3 milliárd forint, jövőre várhatóan mintegy 83 milliárd forint jut a kutatás-fejlesztés és innováció állami támogatására – közölte lapunk érdeklődésére a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal).

A tájékoztatás szerint a felfedező kutatások, a célzott fejlesztések és az innovatív vállalkozások kfi-tevékenységének ösztönzése, valamint a rendelkezésre álló források célszerű és hatékony felhasználása érdekében a hivatal kidolgozott egy versenypályázati portfóliót. Az ebben szereplő egyes felhívások a vállalati kutatás-fejlesztést, a vállalati és egyetemi együttműködést, a terület infrastruktúrájának fejlesztését és a nemzetközi együttműködések erősítését egyaránt ösztönzik.

Hangsúlyozták: kiemelt cél, hogy a pályázati feltételrendszer kialakítása a felsőoktatási intézmények, a kutatóintézetek és az ipari szereplők együttműködését ösztönözze. Ezenkívül elindultak a kiemelkedő gazdasági-társadalmi problémák megoldására indított nemzeti kutatási programok, így többek között a Nemzeti agykutatási program. Utóbbi esetében az agyi rendellenességekhez kapcsolódó új kezelések – gyógyszerek, beavatkozások – kutatására és megelőzési eljárások fejlesztésére a kormány négy évre (2013–2017) összesen 12 milliárd forint forrást biztosít a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból.

Az NKFI Hivatal emlékeztetett: a hazai költségvetési forráson túl jelentős uniós forrás is érkezik kfi-célokra, így a 2014–2020-as uniós ciklusban minden eddiginél nagyobb összeg, csaknem 800 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből tavaly és az év eddigi részé­ben 260 milliárd forint keretösszeggel nyíltak meg kfi-célú felhívások a hazai innovatív vállalkozások, felsőoktatási intézmények és kutatóhelyek számára.

A kelet-közép-európai régióból évek óta Magyarország az egyik legsikeresebb szereplő az Európai Kutatási Tanács (ERC) kiemelkedő kutatásokat támogató pályázatain. Az ERC-vel 2007 óta harminckét ország több mint 600 befogadó intézményében ötezer tudós folytat kutatásokat. A tanács számos európai országot inspirált arra, hogy saját nemzeti kutatási tanácsokat hozzon létre vagy új kutatásfinanszírozási rendszert vezessen be.

Hirdetés

Kiemelt

Hétköznapi hősökről az emlékév jegyében

Az augusztusban induló portréműsorban személyes történeteket mutatnak majd be, ezért is a cím: Az én ’56-om.

Poszt-trauma

Soros a bevándorlási kvóta ellen

A milliárdos a határvédelemre is költene.

Fityisz a politikai elitnek: egy véleményen Orbán és Sarkozy

A brüsszeli vezetőknek ideje lenne elgondolkodni a folytatásról és a demokrácia lényegéről.

Mackónadrág, Soho Party, Hajdú B.

A kiesés után is azt álmodom, hogy Stieber-mezben átemelem az osztrák kapust.

Loretta gyereket akar – Újra Budapest Pride

A nagykövetek remélik, hogy a magyarok jól fognak viselkedni.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!