2016. július 25., hétfő, Jakab, Kristóf napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/kiemelt-tamogatas-kutatas-fejlesztesre-395146/

Kiemelt támogatás kutatás-fejlesztésre

A központi költségvetésből 78,3 milliárd forint, jövőre várhatóan mintegy 83 milliárd forint jut a kutatás-fejlesztés és innováció állami támogatására – közölte lapunk érdeklődésére a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal).

A tájékoztatás szerint a felfedező kutatások, a célzott fejlesztések és az innovatív vállalkozások kfi-tevékenységének ösztönzése, valamint a rendelkezésre álló források célszerű és hatékony felhasználása érdekében a hivatal kidolgozott egy versenypályázati portfóliót. Az ebben szereplő egyes felhívások a vállalati kutatás-fejlesztést, a vállalati és egyetemi együttműködést, a terület infrastruktúrájának fejlesztését és a nemzetközi együttműködések erősítését egyaránt ösztönzik.

Hangsúlyozták: kiemelt cél, hogy a pályázati feltételrendszer kialakítása a felsőoktatási intézmények, a kutatóintézetek és az ipari szereplők együttműködését ösztönözze. Ezenkívül elindultak a kiemelkedő gazdasági-társadalmi problémák megoldására indított nemzeti kutatási programok, így többek között a Nemzeti agykutatási program. Utóbbi esetében az agyi rendellenességekhez kapcsolódó új kezelések – gyógyszerek, beavatkozások – kutatására és megelőzési eljárások fejlesztésére a kormány négy évre (2013–2017) összesen 12 milliárd forint forrást biztosít a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból.

Az NKFI Hivatal emlékeztetett: a hazai költségvetési forráson túl jelentős uniós forrás is érkezik kfi-célokra, így a 2014–2020-as uniós ciklusban minden eddiginél nagyobb összeg, csaknem 800 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből tavaly és az év eddigi részé­ben 260 milliárd forint keretösszeggel nyíltak meg kfi-célú felhívások a hazai innovatív vállalkozások, felsőoktatási intézmények és kutatóhelyek számára.

A kelet-közép-európai régióból évek óta Magyarország az egyik legsikeresebb szereplő az Európai Kutatási Tanács (ERC) kiemelkedő kutatásokat támogató pályázatain. Az ERC-vel 2007 óta harminckét ország több mint 600 befogadó intézményében ötezer tudós folytat kutatásokat. A tanács számos európai országot inspirált arra, hogy saját nemzeti kutatási tanácsokat hozzon létre vagy új kutatásfinanszírozási rendszert vezessen be.

Hirdetés

Kiemelt

LUGASKapd el a pokémont!

Feltüzelt tömeg özönlötte el múlt pénteken a New York-i Central Parkot, az emberek izgatottan, dolgaikat hátrahagyva rohantak a park egy pontja felé.

Poszt-trauma

Gyurcsány anyósa jelentett

Most meg kéne lepődnünk?

Az albánok beárazták Thomas Dollt

Nem dicsérhetjük a magyar futballistákat sem, méltatlan volt a Fradi-mezhez a szerdai produkció.

11 éves gyereket fejeztek le az USA támogatottjai

Nem az ISIS tette.

Fel kéne fogni: nem fognak integrálódni!

A liberális sajtónak még nem esett le.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!