2016. augusztus 30., kedd, Rózsa napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/kiemelt-tamogatas-kutatas-fejlesztesre-395146/

Kiemelt támogatás kutatás-fejlesztésre

A központi költségvetésből 78,3 milliárd forint, jövőre várhatóan mintegy 83 milliárd forint jut a kutatás-fejlesztés és innováció állami támogatására – közölte lapunk érdeklődésére a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal).

A tájékoztatás szerint a felfedező kutatások, a célzott fejlesztések és az innovatív vállalkozások kfi-tevékenységének ösztönzése, valamint a rendelkezésre álló források célszerű és hatékony felhasználása érdekében a hivatal kidolgozott egy versenypályázati portfóliót. Az ebben szereplő egyes felhívások a vállalati kutatás-fejlesztést, a vállalati és egyetemi együttműködést, a terület infrastruktúrájának fejlesztését és a nemzetközi együttműködések erősítését egyaránt ösztönzik.

Hangsúlyozták: kiemelt cél, hogy a pályázati feltételrendszer kialakítása a felsőoktatási intézmények, a kutatóintézetek és az ipari szereplők együttműködését ösztönözze. Ezenkívül elindultak a kiemelkedő gazdasági-társadalmi problémák megoldására indított nemzeti kutatási programok, így többek között a Nemzeti agykutatási program. Utóbbi esetében az agyi rendellenességekhez kapcsolódó új kezelések – gyógyszerek, beavatkozások – kutatására és megelőzési eljárások fejlesztésére a kormány négy évre (2013–2017) összesen 12 milliárd forint forrást biztosít a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból.

Az NKFI Hivatal emlékeztetett: a hazai költségvetési forráson túl jelentős uniós forrás is érkezik kfi-célokra, így a 2014–2020-as uniós ciklusban minden eddiginél nagyobb összeg, csaknem 800 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből tavaly és az év eddigi részé­ben 260 milliárd forint keretösszeggel nyíltak meg kfi-célú felhívások a hazai innovatív vállalkozások, felsőoktatási intézmények és kutatóhelyek számára.

A kelet-közép-európai régióból évek óta Magyarország az egyik legsikeresebb szereplő az Európai Kutatási Tanács (ERC) kiemelkedő kutatásokat támogató pályázatain. Az ERC-vel 2007 óta harminckét ország több mint 600 befogadó intézményében ötezer tudós folytat kutatásokat. A tanács számos európai országot inspirált arra, hogy saját nemzeti kutatási tanácsokat hozzon létre vagy új kutatásfinanszírozási rendszert vezessen be.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Dada Cabaret és cirkusz az Átrium idei évadában

Ötödik évadát indítja szeptemberben a budai Átrium Film-Színház, mely idén hét bemutatóval színesíti a főváros kulturális programkínálatát.

Poszt-trauma

Médiamanipuláció: már a saját szemének sem hihet az ember

Ezek szerint Mrs.Clinton győzelméért semmilyen ár sem drága.

Merkel: senki nem ússza meg a muszlim betelepítést

A kancellár nem rántja el a kormányt.

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!