2017. december 17., vasárnap, Lázár, Olimpia napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/kiallunk-keresztenyuldozes-ellen-2331388/

Kiállunk a keresztényüldözés ellen

Orbán Viktor: Nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol arra szükség van
Miközben a kereszténység a legüldözöttebb vallás, Európa olyan bevándorláspolitikát erőltet, amely beengedi a keresztényekre veszélyes szélsőségeseket az unióba – jelentette ki Orbán Viktor egy tegnapi konferencián. A miniszterelnök szerint ki kell szabadítanunk a közbeszédet „a politikai korrektség és a mindent mindennel összemosó emberjogi szómágia béklyóiból”. Veres András püspök arra figyelmeztetett: a keresztény hitet kigúnyoló jelenségek évek óta terjednek Európában, s nem felejthetjük, hogy a történelem során minden véres üldözés valahogy hasonló módon kezdődött el.

Európa szellemi és politikai vezetőinek egy csoportja olyan kevert társadalmat akar létrehozni, amely néhány emberöltő alatt teljesen megváltoztatná a kontinens kulturális és etnikai arculatát, keresztény mivoltát – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a tegnap Budapesten a keresztényüldözésről tartott, Válaszok keresése egy hosszú ideje elhallgatott válságra címet viselő nemzetközi konferencián.

Szerinte Európa olyan bevándorláspolitikát erőltet, amely beengedi a veszélyes szélsőségeseket az unióba, Magyarország azonban azt vallja: nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol arra szükség van, így Magyarország segíti az üldözött keresztények hazatérését.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a kereszténység a világ legüldözöttebb vallása, hiszen ma a világ 108 országában 215 millió keresztény ember szenvedi el az üldöztetés valamilyen formáját, a vallásuk miatt elnyomott öt emberből négy keresztény; és 2015-ben Irakban minden ötödik percben meggyilkoltak egy keresztényt vallási meggyőződése miatt.

Ugyanakkor – tette hozzá a miniszterelnök – az is tény, hogy nagyítóval kell keresnünk a keresztények kiirtását elítélő politikai megnyilvánulásokat: a felelősség azt követeli tőlünk, hogy kiszabadítsuk a közbeszédet „a politikai korrektség és a mindent mindennel összemosó emberjogi szómágia béklyóiból”.

– A világnak meg kell ismernie azokat a bűnöket, amelyeket az elmúlt években a keresztények ellen követtek el, és meg kell értenie, hogy napjaink keresztényüldözései globális folyamatokat jeleznek előre. Az európai életforma jövője és a mi identitásunk is kockán forog – jelentette ki Orbán Viktor a nemzetközi hallgatóság, a keleti és nyugati egyházak képviselői, pátriárkák, metropoliták, érsekek, püspökök, nagykövetek előtt.

Szerinte a minket fenyegető legnagyobb veszély ma a keresztény gyökereit megtagadó európai elit közömbös, közönyös némasága, pedig a közel-keleti keresztények sorsa rá kellene ébressze Európát arra, hogy az, ami ott történt, még velünk is megtörténhet.

Fotó: Bach Máté

A miniszterelnök szerint Európa bevándorláspolitikája veszélyes

A kormányfő értékelése szerint bár Magyarország egy európai középállam, most mégis úgy alakult, hogy a magyarok vállalnak kezdeményező szerepet ebben az ügyben. Ennek okát abban látta, hogy bár számos jószándékú és igaz keresztény politikus van Európában, de nincs elég politikai erejük, hogy meg­győződésük szerint cselekedjenek. Magyarország viszont olyan stabil ország, ahol kétszer nyert kétharmaddal a kormányt vezető politikai erő, gazdasági hátországa szintén stabil, közgondolkodása pedig egészséges, ami azt jelenti, hogy mi vagyunk abban a helyzetben, hogy a keresztényüldözés ellen szót emeljük.

– Azt tesszük, amit a helyi keresztények vezetői szerint tennünk kell, ami a közösségek számára a legfontosabb: segítséget nyújtunk a visszaköltözéshez – emelte ki Orbán Viktor, aki szerint a segítség legjobb módja, hogy az erőforrásokat az üldözött keresztények egyházaihoz juttatják el. A kormány 2016-ban keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárságot hozott létre, segítenek helyreállítani a keresztény közösségek házait és templomait, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jóvoltából pedig közösségi házakat is építenek Irakban, Szíriában és Libanonban.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a káros folyamatok szimbólumaként arról beszélt, hogy az Alexandriai Szent Katalin által alapított Oxfordi Egyetem egyik kollégiumában a jótékonysági vásáron megkérték a keresztény diákközösséget, hogy vagy ne vegyenek részt a rendezvényen, vagy ne hangoztassák, hogy keresztények, mert így sértenék mások érzékenységét.

Veres András püspök szerint a keresztény hitet kigúnyoló jelenségek évek óta terjednek Európában a demokrácia és a véleményszabadság égisze alatt, s nem felejthetjük, hogy a történelem során minden véres üldözés valahogy hasonló módon kezdődött el.

A legjelentősebb pillanat

Azt kívánom, hogy Európa közös értékeket valló népeit soha többé ne választhassák el egymástól – írta Orbán Viktor miniszterelnök a berlini Falmúzeum fennállásának 55. évfordulója alkalmából az intézményt működtető alapítvány igazgatójának címzett levelében, amit a tegnapi berlini ünnepségen felolvastak. Ebben a kormányfő kijelentette: Közép-Európa XX. századi történetének legjelentősebb pillanata volt a berlini fal leomlása.

 

Kiemelt

Továbbra is magas a terrorveszély Németországban

Idén három, az elmúlt tizenhét évben 16 terrorrortámadást akadályoztak meg Németországban. Az országba érkező menedékkérők száma 2017-ben 200 ezer alatt maradhat.

Poszt-trauma

Erős pofonba szaladtak bele a ballibek

Indul a bakterház.

Budaörs Welcoming Refugees and Migrants?

Luca-napi félhomály az ország leggazdagabb településén.

Ági néni, Ildi néni! Etye, petye, lepetye

Huncutkodás a Lukács-tanítványtól.

Nem fogják elhinni, ki veheti át Havas Henrik műsorát

Hajrá MSZP?!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!