2018. január 16., kedd, Gusztáv napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/kevesebb-az-emberoles-rablas-es-az-autolopas-2659921/

Kevesebb az emberölés, a rablás és az autólopás

Iskolai programokkal segítenek a fiataloknak elkerülni a bűnözői életformát
Jelentősen csökkent az erőszakos bűncselekmények száma Magyarországon az utóbbi években. Tavaly mintegy hatvan százalékkal kevesebb rablás történt a 2014-es adathoz képest, és visszaesett az emberölések száma is – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság lapunknak eljuttatott tájékoztatásából.

Tavaly 158 gyilkosság történt Magyarországon; közel negyven százalékkal kevesebb, mint 2014-ben – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság adataiból. A fővárosban 35 embert öltek meg, míg Pest megyében 28 halálos áldozatról tudunk. Nagy a gyilkosságok száma az ország északi és középső részein is, Borsodban és Bács-Kiskunban több mint tíz esetben indult nyomozás. Az utóbbi megyében a kiterjedt tanyavilág miatt előtérben áll az áldozatvédelem, a személy- és vagyonbiztonság, hiszen az ott élők nagy számban időskorúak és egyedülállóak. Érdekes adat, hogy bár a legtöbb személy elleni erőszak Tolna megyében volt, mégis ez az egyetlen olyan országrész, ahol mindössze egy gyilkosságról tájékoztatott a rendőrség.
A leglátványosabb sikert a rablások visszaszorításában érte el a rendőrség, ezek száma néhány év leforgása alatt hatvan százalékkal csökkent. Míg 2014-ben kétezer, tavaly alig nyolcszáz alkalommal indítottak eljárást. A főváros után a legtöbb rablás Heves, Borsod és Szabolcs megyében volt. Az északi térségben mintegy ötven alkalommal értek tetten 18 éven aluli fia­talokat, és ugyanennyi harminc év alatti fiatal felnőttnek kellett felelnie a tettéért.

A jelentős visszaesés legfőképpen a prevenciónak köszönhető.

A rendőrség nagy figyelmet fordít a fiatal generációra: a diákoknak a sokrétű iskolai programok alkalmával nemcsak azt tanítják meg, hogyan tudnak felismerni egy veszélyhelyzetet, de arra is rámutatnak, hogyan kerülhetik el az áldozattá válást és a bűnözői életet egyaránt. A megelőzés a nyugdíjasokra is kiterjed. Az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények egyik leggyakoribb fajtája az úgynevezett unokázós csalás: a bűnözők az idős emberek jóhiszeműségét használják ki, az éjszaka közepén telefonálnak, elváltoztatják hangjukat, sírnak, és a „bajba került” gyermek vagy unoka nevében pénzt, illetve ékszereket kérnek. A Pest Megyei Rendőr-Főkapitányság kampánya erre a veszélyre hívta fel a figyelmet. A program sikeressége számokban is mérhető, Budapest V. kerületében 80 százalékkal csökkent az elkövetések száma, a rendőri jelentések szerint a hívás megszakítása után a legtöbben azonnal a 112-t tárcsázzák.

Fotó: MTI/Varga György

Helyszínelés Nagykanizsán tavaly ősszel. A 39 éves nő gyilkosát a közelben elfogták a rendőrök

Az autólopások száma is csökkent, míg három éve több mint ezer alkalommal érkezett bejelentés, a tavalyi adatok szerint 870 esetet rögzítettek – ez 22 százalékos visszaesés. A bűnügyi térkép alapján a legtöbb autót Szabolcsban vitték el, ott közel száz alkalommal riasztották ­emiatt a hatóságokat. A legtöbb járművet Bács-Kiskunban törték fel, de a megyének a lopásokból is bőven jutott: összesen 14 fiatalkorút értek tetten, a harminc év alatti korosztályból pedig 15 ember ellen indult eljárás. A nyugati határhoz közel, Zala megyében viszont nem kell félteniük az embereknek az autóikat, ott a legalacsonyabb az ezzel kapcsolatos bűncselekmények száma. A gépjárműlopások felderítése az utóbbi években sokat javult, az ORFK közlése szerint ez annak köszönhető, hogy országos szintű koordináció zajlik, amelyet a főkapitányi biztos koor­dinál. A polgárőrök egyre nagyobb számú jelenléte is sokat javít a közbiztonságon és a rablásos bűncselekmények visszaszorításában.

A szakértők szerint ellophatatlan autó nem létezik. A tolvajok egy része nem túl rafinált, és az egyszerűségre törekszik. A legelterjedtebb technikák közé tartozik, hogy betörnek a tulajdonos házába, és egyszerűen leakasztják a kulcsot. A legtöbb ember közvetlenül a bejárati ajtó mellett vagy ahhoz közel tartja a lakás-, a garázs- és a kapukulcsot is. Az autó­tolvajok másik fele viszont precíz és rengeteg energiát fektet „munkájába”. Legtöbbször kifigyelik áldozatukat: ideális és kedvelt helyszín lehet a városszéli metrómegállóhoz közeli parkoló, így potenciális jelöltek lehetnek azok, akik az agglomerációból érkeznek, és autójukat egy megálló közelében hagyják.

Kiemelt

Lelőtték Oliver Ivanovic vezető koszovói szerb politikust

Belgrád erre reagálva bejelentette: mégsem ül tárgyalóasztalhoz kedden Brüsszelben a pristinai féllel, hogy a két ország kapcsolatának rendezéséről tárgyaljon.

Poszt-trauma

A hülyeségnek úgy tűnik, nincs határa

Magyarországnak szerencsére kerítéssel védett.

Aczél Endre ezúttal Balczó Andrásba rúgott bele

Szabadnépes stílus.

Jöhet a 45 millió ukrán!

A „demokratikus” baloldalt a tények továbbra sem zavarják.

Mindennapi kenyerüket…

A Financial Times úgy érezte hitet kell tenni a nagyúr mellett.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!