2016. július 26., kedd, Anna, Anikó napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/ketszazmillio-forintnyi-megbizas-es-kormanykritika-412816/

Kétszázmillió forintnyi megbízás és kormánykritika

Jelentős állami forrásokhoz jutott egy olyan cég, amelynek ügyvezető igazgatója és vezető elemzője az utóbbi időben a kormány erős bírálatával hívta fel magára a figyelmet, sőt utóbbi a tiltakozó pedagógusok fórumának egyik meghatározó szereplője is lett.

Információink szerint közel 200 millió forint értékben kapott megbízásokat a Expanzió Humán Tanácsadó Kft. az Oktatási Hivataltól és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettől 2011 óta, amelyek főként kutatás-fejlesztési, innovációs tevékenységeket, összegző elemzéseket, képzések kidolgozását takarják. Az ügy érdekessége, hogy a cég vezető elemzője az a Radó Péter, aki a tiltakozók által szervezett Civil közoktatási platform egyik emblematikus alakja, és több cikkében támadta a jelenlegi oktatáspolitikát.

Setényi Jánossal, a cég ügyvezető igazgatójával közösen vezetett blogjukon több kritikus cikkben fogalmazta meg a problémákat többek között a diá­kok PISA-méréseken mutatott teljesítményével, az állami intézményfenntartással és központosítással, valamint az általuk totális letámadásnak tekintett jogszabályi változásokkal kapcsolatban.

Radó Péter szerint például a PISA-mérés gyenge 2012-es eredménye egyértelműen a 2008-as gazdasági válsággal induló, majd 2010 után tovább növekvő elszegényedést tükrözi, mivel Magyarországon gyenge az oktatás hátránykompenzációs képessége, ezért a hátrányos helyzetű diákok számának növekedése maga után vonja a gyengébb teljesítményt is.

A hazai szociális helyzet és a tanulói teljesítmény összefüggését nem is lehet vitatni, ahogy azt sem, hogy a magyarországi közoktatási-köznevelési rendszer sokkal többet tehetne a szociokulturális hátrányok kiegyenlítéséért, mint amit az elmúlt évtizedekben tett. Az azonban mindenképpen elgondolkodtató, hogy olyan ember kritizálja a jelenlegi rendszert, aki eközben kormányzati háttérintézményektől jelentős összegekért szakmai feladatokat kapó cégnél dolgozik, amelyen keresztül lehetősége volt szakmai véleménye megfogalmazására.

A második Orbán-kormány oktatáspolitikai kritikáját így fogalmazta meg egyik, 2013. augusztus végi írásában Radó Péter egy helyütt: „Ez úgy hangzik, mintha a kormányzatnak valóban lennének komolyan megfontolható oktatáspolitikai céljai. Ezzel szemben már tudjuk, hogy ilyesmije nincs, a rendszer-átalakításnak kizárólag politikai oka van, minden minőségről szóló okfejtés pedig csak kommunikációs háttérzaj.”

Kormánybuktatásra folynak el az oktatási pénzek?
Sose találná ki, hogy az oktatási pénzszivattyú végén kik állnak!

A szerzőnek természetesen lehet ennyire lesújtóan kritikus véleménye a jelenlegi konzervatív kormányzat oktatáspolitikájáról, csak az a kérdés, hogy amikor az Expanzió Humán Tanácsadó Kft. elfogadta a felkéréseket, majd felvette a szerénynek nem nevezhető összegeket, akkor vajon tiltakozott-e ez ellen.

A cég honlapja szerint egyébként az elmúlt években dolgoztak többek között a Magyar Nemzeti Banknak, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak és több tankerületének is, valamint részt vettek a pedagógus-életpályamodellhez kapcsolódó minősítések kialakításában is.

Megkerestük Radó Péter oktatáskutatót is az ügyben, aki közölte: nincs pontos áttekintése arról, hogy az Expanzió Humán Tanácsadó Kft. milyen megrendeléseket kapott az utóbbi években állami intézményektől. A kft. több mint húsz éve végez elemző-, kutató- és értékelőmunkát a mindenkori kormányzatnak, a megbízásokat elsősorban a társaság által végzett munka szakmai minősége magyarázza. Ő maga jó ideje kizárólag a cég nemzetközi projektjeiben vesz részt. Azt is hozzátette, hogy a kormányzat oktatáspolitikájával kapcsolatban kritikus véleményeket a munkatársak közül kizárólag ő fogalmaz meg, és ezeknek a megnyilatkozásoknak semmi köze nincs az Expanzió Kft.-ben végzett munkájához, a cég pedig soha nem közöl, illetve közölt oktatáspolitikai álláspontot.

Mint lapunk korábban megírta, Radó Péter 1998–2001 között a magyar származású spekuláns milliárdos, Soros György alapítványai közé tartozó OSI Oktatáspolitikai Intézet igazgatóhelyettese volt. A Horn-kormány alatt, 1994–1996 között a Művelődési és Közoktatási Minisztérium kisebbségi főosztályát, majd a Civil Kapcsolatok Igazgatóságát vezette. Később az Országos Közoktatási Intézetben oktatáskutatóként és az OSI–Budapest oktatási programjában dolgozott tanácsadóként.

Hirdetés

Kiemelt

Iszlamista bevándorló robbantott

A 27 éves menedékkérő hűséget esküdött az Iszlám Állam terrorszervezetnek, és az iszlám útjában álló németek megbosszulásával fenyegetőzött.

Poszt-trauma

Kapocs Nizza és München között: csemege összeesküvés elmélethez

Egy német újságíró mind a két helyszínen videón rögzítette a véres eseményeket.

Gyurcsány anyósa jelentett

Most meg kéne lepődnünk?

Az albánok beárazták Thomas Dollt

Nem dicsérhetjük a magyar futballistákat sem, méltatlan volt a Fradi-mezhez a szerdai produkció.

11 éves gyereket fejeztek le az USA támogatottjai

Nem az ISIS tette.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!