2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/kerdeses-vonaek-indulasa-2018-ban-2544211/

Kérdéses Vonáék indulása 2018-ban

Az Állami Számvevőszék 331 millió forint tiltott pártfinanszírozást állapított meg
Több mint 660 millió forint büntetést kell lenyelnie a Jobbiknak az Állami Számvevőszék vizsgálatát követően. A párt szerint a választáson való részvételük is megkérdőjeleződik, mivel arra sincs pénzük, hogy a kiszabott bírságot befizessék.

Kérdésessé vált, hogy a Jobbik részt tud-e venni a tavaszi parlamenti választásokon – nyilatkozta Volner János, a párt országgyűlési képviselője azután, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tegnap közzétett jelentéstervezetében több mint 330 millió forintra büntette a Jobbikot, a Magyar Államkincstár pedig ugyanekkora összeggel csökkentette a párt költségvetési támogatását. A jobbikos politikus úgy fogalmazott, a kiszabott bírságot nem képesek befizetni, ennyi pénze a Jobbiknak nincsen. Volner szerint a Fidesz el akarja lehetetleníteni a pártot, a cél az, hogy megpróbálják megakadályozni a Jobbik indulását a jövő évi választáson.

Az ÁSZ közleményéből kiderül, az idei első fél évben a politikai hirdetések kihelyezésére kötött szerződések alapján a Jobbik összesen 331 millió 660 ezer forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől, amely a 2014-es párttörvény szerint tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül. Vagyis bebizonyosodott, hogy a Jobbik a piaci árnál lényegesen olcsóbban vett igénybe szolgáltatásokat. A több száz milliós tétel 15 napon belüli visszafizetése mellett a Jobbik költségvetési támogatását ugyanakkora összeggel csökkenti a Magyar Államkincstár, ami azt jelenti, a párt összesen több mint 660 millió forint büntetést kapott.

Az ÁSZ, amely augusztusban kezdte meg a Jobbik 2015–16-ra vonatkozó, valamint az idei év első felét átfogó gazdasági ellenőrzését, az ügyészséghez fordult, miután a párt nem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének. Az október elején elrendelt nyomozás határideje tegnap járt le. Érdeklődésünkre Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta: a Nemzeti Nyomozó Iroda által folytatott nyomozást további három hónappal meghosszabbították, az új határidő jövő év március 6.

Régóta lehetett tudni, hogy a plakátok körül valami nem stimmel

Fotó: Bach Máté

Régóta lehetett tudni, hogy a plakátok körül valami nem stimmel

A Jobbik körüli tiltott finanszírozás gyanúja már áprilisban felmerült, amikor a párt három hónapon keresztül jóval a piaci ár alatt kapott plakáthelyeket Simicska Lajos cégeitől. A párt végig titkolózott a plakáthelyek számát és árát illetően, végül Szabó Gábor pártigazgató lapunknak elárulta, összesen 105,3 millió forintba került a kampány. Emiatt a NAV költségvetési csalás, valamint a tiltott kampány-, illetve pártfinanszírozás gyanúja ­miatt nyomozást is indított.

Kiderült, a Jobbik olyan kedvezményeket kapott a Simicska érdekeltségébe tartozó cégektől, amelyek elérhetetlenek voltak más piaci hirdetők számára. A hatóság szerint Vona pártjának támogatásával a cégnek 75 millió forint adókülönbözete keletkezett. A Jobbiknak még ez sem volt elég, szeptemberben bejelentették, 1100 plakáthordozót vesznek önköltségen, amelynek piaci értéke milliárdos nagyságrendű.

Adók módjára hajtják be
A pártok, pártalapítványok tiltott támogatásának ellenőrzésére hívta fel a figyelmet az ÁSZ. A szervezet rámutat, a tiltott támogatások szabályozásának 2014-es szigorítása óta a pártoknak tilos jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, más államtól, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó vagyoni hozzájárulás elfogadása. Az is tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül, ha egy párt a mindenki számára elérhető aktuális ár alatt vesz igénybe vagy rendel meg szolgáltatásokat. A közlemény szerint, ha egy párt tiltott nem pénzbeli hozzájárulást fogadott el, az ÁSZ megállapítja a tiltott támogatás értékét, emellett a párt központi költségvetésből juttatott támogatását a Magyar Államkincstár az ÁSZ által megállapított összeggel csökkenti. Ha a párt nem fizeti be határidőben a tiltott támogatás megállapított összegét, azt az adóhatóság adók módjára behajtja.

 

Kiemelt

Boldogságügyi miniszter

Időről időre megjelennek boldogságindexek, amelyek a különböző országok közt állítanak fel rangsort, hogy hol boldogabbak, hol szomorúbbak az emberek. Mi ez utóbbiak közt szereplünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!