2016. augusztus 30., kedd, Rózsa napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/kelemen-laszlo-es-terdik-laszlo-vehette-at-iden-a-lajtha-dijakat-311467/

Kelemen László és Terdik László vehette át idén a Lajtha-díjakat

MTI
A Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, míg a Magyar Rádió és a kuratórium Lajtha-díját Terdik László, a Bartók Rádió vezető szerkesztője, az MTVA munkatársa vehette át idén a Magyar Rádió Márványtermében tartott keddi ünnepi koncert szünetében.

A díjakat a Lajtha László Alapítvány kuratóriuma nevében Gyurkó Csilla, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nevében Galambos István rádiós médiaszolgáltatási igazgató adta át. Gyurkó Csilla, Lajtha László hagyatékának gondozója laudációjában kiemelte: Kelemen László Lajtha elkötelezett híve, aki nagyon sokat tett azért, hogy a nagy zeneszerző és népzenekutató munkássága minél szélesebb körben ismertté váljon, hagyatékát pedig egyben tartsák és hozzáférhetővé tegyék a kutatók számára.

Mint mondta, a Kelemen László által vezetett Hagyományok Háza rendszeresen tart kiállításokat Lajtháról, de a díjazottnak nagy része volt abban is, hogy 2013-ban Lajtha-emlékszobát alakítottak ki a Zenetudományi Intézetben, 2015 nyarán pedig szobrot állítottak Lajtha Lászlóról az V. kerületi Károlyi-kertben.

Devich Márton, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. kulturális főszerkesztőségének vezetője Terdik László munkásságát méltatva kiemelte: a hosszú évek alatt a Lajtha-életmű ápolását folyamatosan a szívén viselte, a kortárszenei, népzenei műsorokban, koncertközvetítésekben vezetésével rendre megjelentek Lajtha László művei, illetve gyakran volt téma Lajtha népzenekutatói munkássága is.

„Büszke vagyok rá és örül a lelkem, hogy a Duna Zrt. részéről egy olyan MTVA-s, rádiós kolléga kapja ma a Lajtha-díjat, aki mind hivatástudatban, mind a magyar zenekultúra iránti elkötelezettségében, az értékek képviseletében méltó örököse a nagy zeneszerzőnek” – fogalmazott Devich Márton.

Megjegyezte azt is, hogy ez a kitüntetés igazából Terdik Lászlónak már nem az első, hanem a sokadik Lajtha-díja, hiszen miként szerényen „háttérembernek” tartja magát, az MTVA, a Bartók Rádió vezető szerkesztőjeként az elmúlt években valóban ott volt a háttérben minden korábbi rádiós Lajtha-díj mögött is, amit kollégái kaptak meg.

A Lajtha László Alapítvány és a Magyar Rádió 1995-ben hozta létre a Lajtha-díjat a zeneszerző, zenetudós és népzenekutató emlékére azzal a céllal, hogy a kiváló zeneszerző és népzenekutató szellemi örökségét ápolja, zeneműveinek előadását támogassa, valamint elősegítse, hogy a Lajtha-életmű elfoglalhassa méltó helyét a magyar kultúra egészében.

A Lajtha László Alapítvány díját minden évben egy olyan muzsikus, zenetörténész, pedagógus, kiadó kapja, aki sokat tett Lajtha László életművének megismertetéséért, a rádió díját pedig egy olyan rádiós szakember, aki elkötelezett a kortárs zene népszerűsítésében.

Tavaly Oláh Péter fuvolaművész kapta a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját, míg a Magyar Rádió és a kuratórium Lajtha-díját Némethy Attila, a Bartók Rádió műsorvezetője vehette át.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Merkel: egy évvel ezelőtt mély meggyőződésemnek adtam hangot

A német kancellár 2015. augusztus 31-én mondta először nyilvánosan a menekültválsággal kapcsolatban, hogy „sikerülni fog, megoldjuk”.

Poszt-trauma

Clinton elintézte: az Alapító atyák forognak a sírjukban

Egy demokráciában a szólásszabadság szent és sérthetetlen.

Médiamanipuláció: már a saját szemének sem hihet az ember

Ezek szerint Mrs.Clinton győzelméért semmilyen ár sem drága.

Merkel: senki nem ússza meg a muszlim betelepítést

A kancellár nem rántja el a kormányt.

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!