2016. június 28., kedd, Levente, Irén napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/kelemen-laszlo-es-terdik-laszlo-vehette-at-iden-a-lajtha-dijakat-311467/

Kelemen László és Terdik László vehette át idén a Lajtha-díjakat

MTI
A Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, míg a Magyar Rádió és a kuratórium Lajtha-díját Terdik László, a Bartók Rádió vezető szerkesztője, az MTVA munkatársa vehette át idén a Magyar Rádió Márványtermében tartott keddi ünnepi koncert szünetében.

A díjakat a Lajtha László Alapítvány kuratóriuma nevében Gyurkó Csilla, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nevében Galambos István rádiós médiaszolgáltatási igazgató adta át. Gyurkó Csilla, Lajtha László hagyatékának gondozója laudációjában kiemelte: Kelemen László Lajtha elkötelezett híve, aki nagyon sokat tett azért, hogy a nagy zeneszerző és népzenekutató munkássága minél szélesebb körben ismertté váljon, hagyatékát pedig egyben tartsák és hozzáférhetővé tegyék a kutatók számára.

Mint mondta, a Kelemen László által vezetett Hagyományok Háza rendszeresen tart kiállításokat Lajtháról, de a díjazottnak nagy része volt abban is, hogy 2013-ban Lajtha-emlékszobát alakítottak ki a Zenetudományi Intézetben, 2015 nyarán pedig szobrot állítottak Lajtha Lászlóról az V. kerületi Károlyi-kertben.

Devich Márton, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. kulturális főszerkesztőségének vezetője Terdik László munkásságát méltatva kiemelte: a hosszú évek alatt a Lajtha-életmű ápolását folyamatosan a szívén viselte, a kortárszenei, népzenei műsorokban, koncertközvetítésekben vezetésével rendre megjelentek Lajtha László művei, illetve gyakran volt téma Lajtha népzenekutatói munkássága is.

„Büszke vagyok rá és örül a lelkem, hogy a Duna Zrt. részéről egy olyan MTVA-s, rádiós kolléga kapja ma a Lajtha-díjat, aki mind hivatástudatban, mind a magyar zenekultúra iránti elkötelezettségében, az értékek képviseletében méltó örököse a nagy zeneszerzőnek” – fogalmazott Devich Márton.

Megjegyezte azt is, hogy ez a kitüntetés igazából Terdik Lászlónak már nem az első, hanem a sokadik Lajtha-díja, hiszen miként szerényen „háttérembernek” tartja magát, az MTVA, a Bartók Rádió vezető szerkesztőjeként az elmúlt években valóban ott volt a háttérben minden korábbi rádiós Lajtha-díj mögött is, amit kollégái kaptak meg.

A Lajtha László Alapítvány és a Magyar Rádió 1995-ben hozta létre a Lajtha-díjat a zeneszerző, zenetudós és népzenekutató emlékére azzal a céllal, hogy a kiváló zeneszerző és népzenekutató szellemi örökségét ápolja, zeneműveinek előadását támogassa, valamint elősegítse, hogy a Lajtha-életmű elfoglalhassa méltó helyét a magyar kultúra egészében.

A Lajtha László Alapítvány díját minden évben egy olyan muzsikus, zenetörténész, pedagógus, kiadó kapja, aki sokat tett Lajtha László életművének megismertetéséért, a rádió díját pedig egy olyan rádiós szakember, aki elkötelezett a kortárs zene népszerűsítésében.

Tavaly Oláh Péter fuvolaművész kapta a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját, míg a Magyar Rádió és a kuratórium Lajtha-díját Némethy Attila, a Bartók Rádió műsorvezetője vehette át.

Hirdetés

Kiemelt

Áder János: az ’56-os események megmutatták a kommunista hatalom gyengeségét

Hiába fojtották vérbe a magyar forradalmat, a lengyelek és a magyarok számára akkor világossá vált, hogy a kommunista hatalom meg fog bukni.

Poszt-trauma

Farkasházy nem tud leállni

Kálmán Olga próbálta nyugtatni.

Homoszexuális rendőrök és az Unió válsága

Ne csodálkozzunk, hogy az angolok kiléptek.

Farkasházy ismét belerúgott Orbánba

„Akkor Rákosit is szeretnem kellene Puskás, Kocsis és Hidegkuti miatt?”

Emiatt a dal miatt zárhatnak ki minket az Eb-ről

Kering egy rigmus a magyar drukkerek között, amelyet jó lenne tartalékolni a lyoni mérkőzésen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!