2018. január 17., szerda, Antal, Antónia napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/kedden-fogadja-el-biztositasi-tervet-az-operativ-torzs-2350396/

Kedden fogadja el a biztosítási tervet az operatív törzs

MTI
Keddi ülésén fogadja el az október 23-ai központi ünnepi rendezvények biztosítási tervét a lebonyolításért felelős operatív törzs. Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, az operatív törzs vezetője kedd délelőtt sajtótájékoztatón, Budapesten elmondta azt is: nagy gondossággal és alapossággal készülnek a mostani nemzeti ünnepre is, hogy mindenki biztonságos körülmények között, méltó módon tudjon részt venni a rendezvényeken.

Az operatív törzsben közreműködik többek között a rendőrség, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat és a katasztrófavédelem képviselője. Az ünnep napján, október 23-án reggel 7 órakor ülnek majd össze először.

Kara Ákos a Terror Háza Múzeumnál, a Hősök falánál tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, „a magyar a szabadság népe”: ahogy 1956-ban is meg kellett küzdeni a szabadságért, úgy most is „harcolni kell, hogy minden olyan értéket, amely Magyarország számára fontos, meg tudjunk őrizni”. Hozzátette: ebben segítenek a nemzeti ünnepek, és ennek jegyében készülnek az október 23-ai megemlékezésekre is.

Október 23-án, hétfő reggel 8 órakor a hagyományokhoz híven a Parlament előtti Kossuth Lajos téren ünnepélyesen felvonják Magyarország lobogóját. Orbán Viktor miniszterelnök délután 3 órakor mond ünnepi beszédet a Terror Háza Múzeumnál – emelte ki a rendezvények közül Kara Ákos.

A programok már vasárnap délután megkezdődnek a Műegyetemnél, mások mellett Trócsányi László igazságügyi miniszter részvételével. A koszorúzást követően az egyetemi ünnepségen Simicskó István honvédelmi miniszter mond beszédet, majd délután fél 5-kor elindul a hagyományos fáklyás menet a Bem térre.

Emellett számos más programmal várják a családokat, az érdeklődőket, a megemlékezőket a forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából – közölte Kara Ákos.

Most is lesz „nyitott Parlament”: október 23-án megtekinthetik az érdeklődők a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot, valamint a Szent Koronát.

A Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában egész napos protokollmentes megemlékezést tartanak.

Napközben ’56-os játékfilmeket és dokumentumfilmeket is vetítenek majd a Corvin, a Tabán, valamint a Kino Café Moziban.

Este Szabadságkoncertet tartanak a Millenárison, ahol mások mellett fellép a New Level Empire és a Margaret Island.

Október 22. és november 4. között a 4-6-os villamos és a 47-49-es villamos vonalán egy-egy ikonikus helyszínen, megállóban korabeli ruhába öltözött fiatalok – rikkancsok – ajánlják az archív híreket a járókelőknek.

Emellett október 22-én és 24-én ingyenesen lesz látogatható a Terror Háza Múzeum, gyertyát lehet gyújtani a Hősök falánál.

Tallai Gábor, a múzeum programigazgatója elmondta: az intézmény is több programmal készül a forradalom évfordulójára. Lesznek rendhagyó történelemórák, és az intézmény forradalomhoz kapcsolódó kiállítása október 21-től november 5-ig lesz megtekinthető.

Mindemellett pénteken a Várkert Bazárban a V4-es elnökséghez kapcsolódón egy szakmai konferenciát tartanak, amelynek kiemelt témája: az antikommunista küzdelmek. Az eseményen a térség történészei beszélnek majd azokról a küzdelmekről, amelyek a térség népeit összekötik.

Kiemelt

Sztárok a Nappaliban

A január eleji, idén harmadszorra megrendezett program során több mint száz pécsi együttes lepi el a belvárosi kocsmákat és szórakozóhelyeket.

Poszt-trauma

Űrhajóval még nem jöttek

A bevándorlás egy álprobléma.

A király meztelen!

A szakáll nem elég.

Az áruházlánc ismét felháborító dolgot tett

Ezekkel a keresztekkel csak a baj van.

Pink

A férfimezőny jelentős része babának öltözött.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!