2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/kdnp-tamogatna-tervezett-gyermekek-megszuleteset-2318488/

A KDNP támogatná a tervezett gyermekek megszületését

MTI
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint további intézkedésekre van szükség, hogy a magyar fiatalok által tervezett gyermekek ténylegesen megszülessenek a jövőben. A kisebbik kormánypárt a témában készített felmérést, s eszerint a munka és a család összeegyeztethetősége területén még mindenképpen van teendő.

Harrach Péter, frakcióvezető hétfői budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: a magyar fiatalok több gyermeket szeretnének, mint amennyi megszületik. Az a feladat, hogy az esetleges akadályok elháruljanak – rögzítette a KDNP-s politikus.

Fotó: Katona Vanda


Közlése szerint az általuk készített reprezentatív felmérés több mint 1600, 35-44 éves fiatalt érintett. A kormánypárti politikus ismertetése szerint a válaszadók 25 százaléka – a teljes népességre vetítve közel 400 ezren – még szeretnének gyereket, függetlenül attól, hogy van, vagy nincs. A felmérésből az is kiderült, hogy az érintettek egyharmada nem él párkapcsolatban, s 41 százalékának nincs gyermeke.

A kutatás szerint a gyermekek megszületésénél akadályként jelenik meg sokszor az anyagi biztonság. Ugyanakkor az is jellemző, hogy ott születik a legkevesebb gyermek, ahol legnagyobb az anyagi biztonság.

A problémák között jelölték még meg a párkapcsolat hiányát, illetve a munka és a család összeegyeztethetőségét – közölte Harrach Péter.

Kitért arra is, hogy az utóbbi időben jelentősen nőtt a házasságkötések száma, illetve a teljes termékenységi arányszám, amely 1,2-1,3 volt, mostanra 1,49-re nőtt.

Szászfalvi László, a KDNP országgyűlési képviselője kiemelte: a kutatás egyik legfontosabb területe a munka és család összeegyeztethetősége volt.

A válaszadók több mint egynegyede, 28 százalék úgy nyilatkozott: jelentős nehézséget jelent e kettő összehangolása. Ezzel tehát mindenképpen foglalkozni kell – rögzítette, hozzátéve: sokan nyilatkoztak úgy, hogy számos részterületen segítségre várnak.

Akik úgy érzik, a munkahelyük rendben van, pozitív a hozzáállás a munkaadó részéről, azt mondták, hogy nyitottabbak a további gyermekvállalásra.

Megjegyezte: számos intézkedés történt már, ami segítette ennek a dilemmának a feloldását, az atipikus foglalkoztatási módokat, a távmunka, a részmunka lehetőségét, egyre inkább be tudják vezetni. Szólt az óvodáztatás területén illetve a bölcsődei ellátásban indult fejlesztésekről is, valamint a munkahelyvédelmi akciótervről, ami a munkahelyre való visszailleszkedés támogatását is tartalmazza. Kitért a gyermekek utáni adókedvezményre is, mára elmondható, hogy több mint egymillió család járt jól, s több mint 1900 milliárd forint maradt a családoknál.

Gaal Gergely KDNP-s országgyűlési képviselő hozzátette: a kutatás összhangban van a kormány erőfeszítéseivel. A demográfiai válságot nem betelepítéssel, hanem a magyar családok megerősítésével szeretnék megoldani, s a születések és a házasságkötések számának emelését látják megoldásnak – rögzítette.

Kitért arra, a felmérésben a válaszadók 33 százaléka a stabil párkapcsolatot jelölte meg, mint a gyermekvállalást segítő tényezőt.

Kiemelte azt is: az otthonteremtéshez 141 milliárddal járult hozzá a csok, és emellett nagyon fontos az első házasok kedvezménye is.

Harrach Péter kérdésre arról, hogy Aradszki András, a párt országgyűlési képviselője hétfői felszólalásában sátáni tervnek minősítette Soros György elképzeléseit, azt mondta: a „Soros-tervet” Soros György készítette, amit az unió egyes tisztségviselői elfogadnak és követnek. A sátáni jelző egy vallási megközelítés, ez jogában áll Aradszki Andrásnak. Ő így gondolja, de ez nem tartozik a politikai üzenetek közé. Egy képviselő magánvéleményét nem hivatott egy frakcióvezető sem bírálni, sem szankcionálni – közölte a KDNP képviselőcsoportjának első embere.

 

Hirdetés

Kiemelt

Giovanni Trapattoni szívesen lenne magyar szövetségi kapitány

A 78 éves olasz mesteredző menedzserén keresztül jelezte, hogy szívesen tárgyalna a Magyar Labdarúgó Szövetséggel – mondta Bánki Erik elnökségi tag.

Poszt-trauma

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Szanyi Tibor becsülete

Csak a miheztartás végett.

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!