2018. január 23., kedd, Zelma, Rajmund napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/karacsony-mar-startvonalnal-megbanta-kormanyfojeloltseget-2557906/

Karácsony már a startvonalnál megbánta a kormányfőjelöltséget

A politikai közösségét, szövetségeseit többször is cserben hagyó Karácsony Gergelyben találta meg miniszterelnök-jelöltjét az MSZP. Egy hangfelvételből azonban kiderült, hogy a Párbeszéd társelnöke már saját pártjának kormányfőjelöltségéért sem lelkesedett. – A fa…ért hagytam magam rábeszélni erre – fogalmazott keresetlenül a zuglói polgármester.

– Döntsétek el ti, hogy milyen szerepet szántok nekem ebben az együttműködésben, ha kellek, akkor én jövök, és hozok magammal mindent, amit tudok – ezekkel a szavakkal jelentkezett be az MSZP miniszterelnök-jelöltjének Karácsony Gergely a szocialisták hétvégi programbemutató nagygyűlésén. Az egyszázalékos támogatottságú Párbeszéd társelnöke, miniszterelnök-jelöltje, Zugló polgármestere azt fejtegette: lehet, hogy azért nem bíznak a szavazók a baloldali pártokban, mert azok sem bíznak egymásban.

– Ha el akarjuk hitetni a magyar polgárokkal, hogy Magyarország lehet közös ország, akkor közös ajánlat kell, közös jelöltek, közös lista és közös miniszterelnök-jelölt – magyarázta. „Nekem mindegy, hogy tolom vagy húzom, csak menjen ez a szekér” – jelentette ki Karácsony, akit a szocialisták elnöke, Molnár Gyula kínos módon az Együtt elnökeként konferált fel a rendezvényen. Molnár szerint a következő hónapokban arról beszélnek majd, hogyan lehet az iskola a szabad gondolkodás terepe, hogyan lehet az egészségügyre több pénzt fordítani, hogyan lesz független a sajtó, az ügyészség és az önkormányzatok. „Hogyan lesz a negyedik magyar köztársaság?” – foglalta össze mondandójukat, hangoztatva, hogy közös jelöltekkel, közös listával és közös miniszterelnök-jelölttel kell nekivágni a választásnak. Molnár Gyula végül közölte: azt javasolja az MSZP elnökségének, hogy fogadja el Karácsony Gergely és a Párbeszéd ajánlatát – azaz lényegében bejelentette, hogy a zuglói polgármester pártja miniszterelnök-jelöltje.

Fotó: Kurucz Árpád

Kunhalmi Ágnes (jobbra) ekkor még nem tudhatta, hogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke (középen) mit forgat a fejében

Mindazonáltal kérdéses, hogy a szocialisták jó lóra tettek-e Karácsonnyal, aki bár az egyik legnépszerűbb ellenzéki politikus, karrierje során többször is cserben hagyta saját politikai közösségét. Elsőként anyapártját, az LMP-t szakította ketté, amikor 2013-ban néhány társával együtt inkább a Bajnai Gordon-féle Együtt-tel kötött szövetséget, megalapítva a Párbeszéd Magyarországért-ot. Noha Bajnaiék farvizén a Párbeszéd az Országgyűlésben és az Euró­pai Parlamentben is mandátumhoz jutott, Karácsony pedig Zugló polgármestere lett, a választások után a párt felmondta az Együtt-tel kötött szövetséget. Mivel a Párbeszéd mára teljesen eljelentéktelenedett, újra az Együtthöz kezdett közeledni, és egészen mostanáig arról volt szó, hogy a két párt közösen indul a választáson, a régi-új szövetség közös miniszterelnök-jelöltje pedig Karácsony. De a zuglói polgármester jellemrajza ezzel nem ér véget.

Egy blogon tegnap közzétett hangfelvételből ugyanis kiderült, hogy Karácsony már saját pártjának kormányfő-jelöltségéért sem lelkesedett. „Alapvetően az az érzésem, hogy a f…ért hagytam magam rábeszélni erre a miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem” – jelentette ki. Mint Karácsony Gergely fogalmazott, ennek „annyi hatása volt, hogy a PM felment nulla százalékról egyre, ennyit tudtunk elérni ezzel. Sokkal beljebb nem vagyunk.” A Párbeszéd elnöke azt hangoztatta: neki már van főállása, „ami önmagában egy kib…ott politikai stressz, hogy lesz Zuglónak költségvetése, meg ilyen apróságok. Van nekem ilyen szempontból dolgom, így tudom is magam áltatni azzal, hogy én teszek az ügyért, vagy valamit csinálok.” A baloldali politikus tegnap egyébként elismerte, hogy ő beszél a felvételen, állítása szerint azt is tudja, hogy ki készítette azt, de nem árulta el.

Fotó: Kurucz Árpá

A megjelenteket kevéssé kötötték le a politikustárs-vendég szavai

Mindeközben a DK választási együttműködési megállapodást kötött Bajnai Gordon egykori szövetségesével, a Magyar Szolidaritás Mozgalommal, a civil szervezet így a párt színeiben egyéni és listás helyeken indulhat jövő tavasszal. A Demokratikus Koalíció országos tanácsának ülésén Gyurcsány Ferenc megerősítette, hogy nem lesz sem közös miniszterelnök-jelölt, sem közös lista. A pártelnök arról is beszélt, hogy Karácsony Gergely szerinte nem alkalmas az ország vezetésére. Úgy vélekedik: a zuglói polgármester kétségtelenül népszerű ellenzéki politikus, de ha a pár százalékos pártját nem tudta tovább építeni, kérdéses, hogyan tenné ezt egy egész országgal.

Kiemelt

Halálos áldozatokkal járó lövöldözés volt egy iskolánál az USA-ban

A lövöldözőt azonnal őrizetbe vették, a 15 éves fiúnál kézifegyver volt. Kilétéről és tettének esetleges okairól egyelőre nem közöltek információt.

Poszt-trauma

Ordas hazugság a holland sajtóban a magyar oktatásról

Szerintük funkcionális analfabéták a magyar diákok.

Ungár elszabadult

Pártmegbízás vagy önmegvalósítás a trollkodás?

Zavarta a terrorgyanús afgán migránst a kereszt, levette a német bíróság

Ez így korrekt Európában.

Fodor Gáborék meghökkentő közleménye

Üzenet jött a mikroszkóp alól.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!