2018. január 22., hétfő, Vince, Artúr napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/kalasnyikovval-lott-kilic-torok-rendorok-autojara-2573380/

Kalasnyikovval lőtt Kilic a török rendőrök autójára

Bemutatjuk a kurd férfit, akinek menekültstátust akar a Helsinki Bizottság
Rejtély, hogy a Helsinki Bizottság miért akar menekültstátust kiharcolni Hasan Kilicnek, akit terrorizmusért ítéltek el a hazájában. A férfi büszkén vállalta, hogy a nemzetközi terrorszervezetek listáján szereplő Kurdisztáni Munkapárt tagja. Fegyveres akcióban is részt vett.

Tegnapi lapszámunkban adtunk hírt először Hasan Kilicről. A kurd férfiról két dolgot kell tudnunk. Az egyik, hogy terrorizmusért kétszer ítélték el Törökországban, a másik, hogy ennek ellenére a Helsinki Bizottság jogásza azon fáradozik, hogy menekültstátust kapjon hazánkban. A kurd férfi migránsként, hamis iratokkal szökött Magyarországra 2006-ban, ám a terrorizmussal kapcsolatban elítélteket a nemzetközi jog nem tekinti politikai üldözötteknek, és így őket nem illeti meg a menedékjog sem. Ezért is utasították el a hazai hatóságok Kilic erre vonatkozó kérelmét 2006, 2007, 2009 és 2011 után 2015-ben kétszer is.

Fotó: Reuters

Hasan Kilic tagja a Kurdisztáni Munkapártnak, amely szerepel a nemzetközi terrorszervezetek listáján

A Török Köztársaság izmíri állambiztonsági bírósága 1995-ben ítéletet hozott a Kurdisztáni Munkapárt (PKK) 27 elfogott tagja ügyében államellenes bűncselekmény, valamint terrorszervezeti tagság miatt. A vád alá helyezettek között ott voltak a Kilic fivérek is, az 1974-ben született Hasan Kilic, valamint az 1970-ben született Ömer ­Kilic. Az ügyész Hasan Kilicet a fegyveres csoportnak minősülő PKK szervezet tagjaként állami fennhatóság alatt álló területek egy részének az államigazgatás alól kivonására irányuló cselekménnyel, testvérét a PKK alakulata tagságával vádolta meg. Fontos, hogy a PKK a nemzetközi terrorszervezetek listáján áll, és Törökország területén számos robbantásos terrorcselekményt követett és követ el napjainkban. Céljuk a független Kurdisztán megalakítása.

A bírósági tényállás szerint, miután elfogták a hatóságok a PKK Égei régió parancsnokát és harcostársait, a vallomásaik alapján bukott le egy sor gerilla a szervezetből, így a Reyber fedőnevű Hasan Kilic is. Az ő vallomása alapján került elő a PKK két darab Kalasnyikov gépkarabélya, 4 tárral és 90 lőszerrel. Hasan Kilicet két társával 1994. február 1-jén tetten érték, amikor egy izmíri járási rendőrkapitányság szolgálati járműjére lőttek Kalasnyikovval.

Az ítélet szerint Hasan Kilic 12,5 év fegyházbüntetést kapott mint a PKK kurd terrorszervezet tagja, valamint 1 év 1 hónap 10 nap szabadságvesztést és 183 ezer török líra pénzbüntetést a rendőrautóra való lövöldözés miatt. Az ítélet külön kitér arra, hogy ítélethirdetéskor többen, így Hasan Kilic is a PKK szlogenjét skandálta. Hasan testvérével szemben a bíróság mellőzte a büntetés kiszabását, mivel a PKK szervezetéből önként kivált anélkül, hogy bármilyen cselekményt elkövetett volna.

Határsértők mellett is kiállnak

A Soros György támogatását élvező Helsinki Bizottság Miniszterelnöki Kabinetirodával szemben indított személyiségi jogi perének tárgyalását február 14-re napolta el a bíróság. Ezt a kabinetirodát képviselő ügyvéd kérte, mivel az ügy irataihoz a Helsinki Bizottság képviselője a tárgyalást megelőzően újabbakat csatolt, amire így az alperes képviselője nem tudott érdemben reagálni. A jogvédők azt hangoztatják, a konzultáció 5. pontja sérti a jó hírnevüket. Szerintük ez úgy tünteti fel a szervezetet, mintha bűnözőket támogatna. Ugyanakkor a helsinkisek számtalan olyan migránst képviseltek az utóbbi években, akik határsértést követtek el, amikor az ország területére léptek.

 

Kiemelt

Álommérkőzés a legendával

Fucsovics Márton idei három melbourne-i győzelmét követően hétfő hajnalban gyerekkori példaképével, Roger Federerrel játszik az Australian Open negyedik fordulójában.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!