2017. június 28., szerda, Levente, Irén napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/kakucson-ucsorogni-tilos-1603066/

Kakucson ücsörögni tilos

Százötvenezer forintos bírságot is kiszabhatnak a rendelet megszegőire
Egy helybéliekből álló galeri ­miatt hozott meglepő rendeletet a kakucsi önkormányzat: tilos a falu köztéri padjain hosszasan ücsörögni. Huszonnégy óra alatt hatvan perc a megengedett limit, a rendeletszegőket akár százötvenezer forintra is bírságolhatják. De előírták azt is, hogy lovas fogattal nem lehet a focipályára hajtani.

Kakucs hosszú falu Pest megyében, három kilométeren kanyarog a főutcája. A március végén hozott önkormányzati rendelet – amely szerint tartósan ücsörögni tilos – papírra nyomtatott példányai mind a nyolc buszmegálló üvegfalára ki vannak ragasztva.

Azokat az önkormányzati képviselők tették ki saját kezűleg, egyelőre az eső sem áztatta le a példányokat. Az egyik megállóban, a Sakáltanyánál azt olvasom, hogy néhány helyi lakos miatt hozták a rendeletet, akik az utazóközönség, valamint az iskolás- és óvodáskorú gyermekek szüleinek bejelentése szerint a buszmegállók padjain ücsörögve alkoholos italokat fogyasztanak, kéregetnek, obszcén megjegyzéseket tesznek a várakozókra, szemetelnek, illuminált állapotban a padokon alszanak, és fizikai szükségleteiket az utcán, a parkokban, s a Sastelep utcai megálló esetében nemegyszer a Szent Kereszt emlékmű tövében végzik el.

Forrás: Mirkó István

Egy néhány fős társaság rendszeresen a buszmegállókban fogyaszt alkoholt, az utazókat zavarva

Esik az eső, hideg is van. Most senki sem várakozik a részben fedett megállókban. Igaz, stopperóránk sincsen.

A rendelet értelmében az büntethető 5–150 ezer forint közötti összeggel, aki 24 óra alatt összesen több mint egy óra időtartamot tölt el ugyanazon a buszmegállós padon, vagy annak ötméteres körzetében. Volt olyan kakucsi járókelő, aki azt mondta, ha kimarad egy buszjárat, könnyen összejön a másfél óra várakozás is.

Azt is megtudtuk, hogy akik miatt a rendeletet hozták, a hatfős galeri, amelynek tagjai tősgyökeres kakucsiak, többnyire lecsúszott szakemberekből, ácsból, asztalosból, kőművesből és egy nemrég ittasan elesett zenészből áll, akinek ezért most sebhelyes az arca. Őket a polgármester, a jegyző, a körzeti megbízott már többször személyesen felkereste a padoknál, ám az a kérésük, hogy inkább otthon igyanak, süket fülekre talált. Legutóbb a húsvéti körmenet idején is a padokon feküdtek ezek az emberek.

A kőből készült Szent Kereszt környékén a házaknál leengedték a redőnyöket. Vegyesbolt, pékség, bankautomata és temetkezési vállalkozó található a közelben. A pékségben bureket is kapni. A tulajdonosa, Nazif Qenaj most jött vissza Koszovóból, és meglepődve értesült a faluban történtekről. Mint mondja, az ittas emberekből álló kör tagjai nem jártak hozzájuk, a helyi viselkedés szabályairól szóló vita nem érintette őket.

A 2700 lelkes Kakucs polgármestere szabadságon van – tudom meg az önkormányzatnál. A jegyzőnő nem nyilatkozik az ügyről, és a polgármester utasításának megfelelően a képviselő-testület tagjai sem beszélnek. Annyit a hivatalban mégis megtudtam, szó sincs arról, ami a kereskedelmi televíziók szerda esti híradójában elhangzott, azaz nem vonták vissza a vihart kavart rendeletüket. Konzultáltak jogásszal, és a kormányhivatal illetékeseivel is: szabályos minden. A rendelet előírásai továbbra is érvényesek, tehát nem lehet hosszasan ücsörögni, ám nem tudják maradéktalanul ellenőrizni, hiszen nincsen térfigyelő kamerájuk, sem közterület-felügyelői szolgálatuk.

A Szent Kereszt közelében, a pincéből kialakított Gödör presszóban azt mondja a kakucsi vitára a pultoslány: ennél már nincs lejjebb. Ugyanakkor egy kis közösség számára fontos lenne ezt az ügyet megoldani. És inkább lenne értelme egy ilyen szigorú rendeletnek Budapesten a Népliget aluljáróban, a Ferenciek terén vagy a Blaha Lujza téren.

Nem lehet tehát órákig üldögélni a kakucsi padokon annak, aki nem a buszra vár. De tiltanak sok minden mást is a településen. Tilos például kutyát póráz nélkül vezetni, a lovakat árkokon át ugráltatni, közparkokban sétáltatni, és lóval, fogatával a futballpálya játékterére hajtatni.

Nagy a szigorúság Kakucson. De vajon mit ér az az előírás, amelyről az elején megmondják, hogy betartását nem képesek ellenőrizni?

Hirdetés

Kiemelt

Mai napig tartó szeretetáradat

A Vasas azzal a Beitar Jerusalemmel küzd meg az EL-selejtező 1. körében, amelynek 1994-től 1999-ig a legnagyobb sztárja egy magyar, Sallói István volt.

Poszt-trauma

A Facebook a templomok helyére lépne

Meg van a recept. Liberáliséknál széles lehet a mosoly...

A gyerek a hibás

A Népszava szerint a gyerek csökkenti az életszínvonalat.

Mini G-nap

Kíváncsian várjuk a G-ző politikus felívelő karrierjét.

Óriási meglepetés az Amnesty Internationaltől!

Meglepődtünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!