2017. április 26., szerda, Ervin napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/kakucson-ucsorogni-tilos-1603066/

Kakucson ücsörögni tilos

Százötvenezer forintos bírságot is kiszabhatnak a rendelet megszegőire
Egy helybéliekből álló galeri ­miatt hozott meglepő rendeletet a kakucsi önkormányzat: tilos a falu köztéri padjain hosszasan ücsörögni. Huszonnégy óra alatt hatvan perc a megengedett limit, a rendeletszegőket akár százötvenezer forintra is bírságolhatják. De előírták azt is, hogy lovas fogattal nem lehet a focipályára hajtani.

Kakucs hosszú falu Pest megyében, három kilométeren kanyarog a főutcája. A március végén hozott önkormányzati rendelet – amely szerint tartósan ücsörögni tilos – papírra nyomtatott példányai mind a nyolc buszmegálló üvegfalára ki vannak ragasztva.

Azokat az önkormányzati képviselők tették ki saját kezűleg, egyelőre az eső sem áztatta le a példányokat. Az egyik megállóban, a Sakáltanyánál azt olvasom, hogy néhány helyi lakos miatt hozták a rendeletet, akik az utazóközönség, valamint az iskolás- és óvodáskorú gyermekek szüleinek bejelentése szerint a buszmegállók padjain ücsörögve alkoholos italokat fogyasztanak, kéregetnek, obszcén megjegyzéseket tesznek a várakozókra, szemetelnek, illuminált állapotban a padokon alszanak, és fizikai szükségleteiket az utcán, a parkokban, s a Sastelep utcai megálló esetében nemegyszer a Szent Kereszt emlékmű tövében végzik el.

Forrás: Mirkó István

Egy néhány fős társaság rendszeresen a buszmegállókban fogyaszt alkoholt, az utazókat zavarva

Esik az eső, hideg is van. Most senki sem várakozik a részben fedett megállókban. Igaz, stopperóránk sincsen.

A rendelet értelmében az büntethető 5–150 ezer forint közötti összeggel, aki 24 óra alatt összesen több mint egy óra időtartamot tölt el ugyanazon a buszmegállós padon, vagy annak ötméteres körzetében. Volt olyan kakucsi járókelő, aki azt mondta, ha kimarad egy buszjárat, könnyen összejön a másfél óra várakozás is.

Azt is megtudtuk, hogy akik miatt a rendeletet hozták, a hatfős galeri, amelynek tagjai tősgyökeres kakucsiak, többnyire lecsúszott szakemberekből, ácsból, asztalosból, kőművesből és egy nemrég ittasan elesett zenészből áll, akinek ezért most sebhelyes az arca. Őket a polgármester, a jegyző, a körzeti megbízott már többször személyesen felkereste a padoknál, ám az a kérésük, hogy inkább otthon igyanak, süket fülekre talált. Legutóbb a húsvéti körmenet idején is a padokon feküdtek ezek az emberek.

A kőből készült Szent Kereszt környékén a házaknál leengedték a redőnyöket. Vegyesbolt, pékség, bankautomata és temetkezési vállalkozó található a közelben. A pékségben bureket is kapni. A tulajdonosa, Nazif Qenaj most jött vissza Koszovóból, és meglepődve értesült a faluban történtekről. Mint mondja, az ittas emberekből álló kör tagjai nem jártak hozzájuk, a helyi viselkedés szabályairól szóló vita nem érintette őket.

A 2700 lelkes Kakucs polgármestere szabadságon van – tudom meg az önkormányzatnál. A jegyzőnő nem nyilatkozik az ügyről, és a polgármester utasításának megfelelően a képviselő-testület tagjai sem beszélnek. Annyit a hivatalban mégis megtudtam, szó sincs arról, ami a kereskedelmi televíziók szerda esti híradójában elhangzott, azaz nem vonták vissza a vihart kavart rendeletüket. Konzultáltak jogásszal, és a kormányhivatal illetékeseivel is: szabályos minden. A rendelet előírásai továbbra is érvényesek, tehát nem lehet hosszasan ücsörögni, ám nem tudják maradéktalanul ellenőrizni, hiszen nincsen térfigyelő kamerájuk, sem közterület-felügyelői szolgálatuk.

A Szent Kereszt közelében, a pincéből kialakított Gödör presszóban azt mondja a kakucsi vitára a pultoslány: ennél már nincs lejjebb. Ugyanakkor egy kis közösség számára fontos lenne ezt az ügyet megoldani. És inkább lenne értelme egy ilyen szigorú rendeletnek Budapesten a Népliget aluljáróban, a Ferenciek terén vagy a Blaha Lujza téren.

Nem lehet tehát órákig üldögélni a kakucsi padokon annak, aki nem a buszra vár. De tiltanak sok minden mást is a településen. Tilos például kutyát póráz nélkül vezetni, a lovakat árkokon át ugráltatni, közparkokban sétáltatni, és lóval, fogatával a futballpálya játékterére hajtatni.

Nagy a szigorúság Kakucson. De vajon mit ér az az előírás, amelyről az elején megmondják, hogy betartását nem képesek ellenőrizni?

Kiemelt

Tízparancsolat az áruházakban

Újabb és újabb megmondóemberek tűnnek fel, hogy keresztény elkötelezettségüket hangoztatva fejezzék ki csalódottságukat a kormányban és főként Orbán Viktor miniszterelnökben.

Poszt-trauma

Így kell Soros György lelkét simogatni

Ahogy a 444-nél a független, szabad újságírást értelmezik

Konrád György, az elfelejtett Jobbik-lobbista

A hasonló a hasonlónak – népi változatban: simlis a simlisnek – örül.

Így fonják át Soros polipjának csápjai a ballib médiát 1.

Az elmúlt hetek megmozdulásai­nak az ellenzéki pártok csupán szemlélői, nem alakítói voltak, szerepüket gyakorlatilag átvette a balliberális sajtó.

Ignatieff brüsszeli sírása 3 pontban

Nézzük a puszta tényeket.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!