2017. december 16., szombat, Etelka, Aletta napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/jol-teljesit-kozuti-kamerarendszer-2314258/

Jól teljesít a közúti kamerarendszer

A szupertraffipax bevezetése óta már 462 ezer csekket postáztak
Magyarország teljes területét behálózzák a Véda rendszer kamerái, amelyek nemcsak mindent látnak, de a rendőrség csekket is küld a szabálysértőnek: a rendszer élesítése óta közel félmillió alkalommal érkezett büntetés a sofőröknek.

Hiába a satufék és a szitkozódás, közel félmillió sofőr csúszott bele a Véda rendszer kameráiba és kapott valamilyen szabálytalanság miatt büntetést tavaly április óta. Magyarország útjain összesen 160 változtatható helyű és 365 fix telepítésű, a forgalmi sávokat figyelő kamera van, így nem árt – elsősorban persze a saját biztonságunk érdekében – betartani a közlekedési szabályokat. Ráadásul mindegyik kihágás sokba kerülhet: a gyorshajtásért 30–300 ezer forintot, a leállósáv indokolatlan használatáért alkalmanként 100 ezer forintot fizethetünk, a lejárt műszakiért pedig 40–60 ezer forintot számláz a rendőrség, de a kézből telefonálásért, a záróvonal átlépése és a biztonsági öv mellőzése miatt is büntetnek.

A mobil és fix eszközök 14,5 milliárd forintba kerültek

Fotó: Havran Zoltán

A mobil és fix eszközök 14,5 milliárd forintba kerültek

Az objektív felelősség kategóriá­jába sorolható jogsértések, valamint a sebességtúllépés miatt a változtatható helyű és a fix komplex közlekedési ellenőrzési pontok (kkep) felvételei alapján összesen 462 147 esetben szabott ki a rendőrség bírságot – közölte lapunkkal az Országos Rendőr-főkapitányság. Az ellenőrző rendszer feladata nem a pénzgyűjtés, hanem a közlekedésbiztonság javítása és a halálos közlekedési balesetek számának csökkentése. Azt viszont majd csak két-három év elteltével lehet megállapítani, hogy ezek az eszközök mennyire segítik hatékonyan a közlekedők biztonságát – hangsúlyozta a rendőrség. Ahogyan azt is lehetetlen megmondani, hogy az ország mely pontján fordult elő a legtöbb és legsúlyosabb szabálysértés, amelyeket a rendszer rögzített. A hatóság közlése szerint erre csak akkor tudnának választ adni, ha az ügyeket országos szinten is összevetnék.

A mobil és a fix rendszerek együtt összesen 14,5 milliárd forintba kerültek. Tavaly áprilisban a kamerahálózat debütálása után a közvélemény hetekig azt találgatta, hogy hány méterre lát el a szupertraffipax. A sejtések szerint száz méternél messzebb egészen biztosan nem érzékel, de vannak olyan becslések is, amelyek szerint a radarok húszméteres hatótávolságban mérnek pontosan. A rendőrség ezeket az adatokat nem hozza nyilvánosságra, és a találgatások helyett a szabályok betartására hívják fel a közlekedők figyelmét.

Kiemelt

Leon, az idegen

Hitlerrel ebédelt, Mussolinivel teázott, és soha nem tudta megbocsátani Churchillnek, hogy Romániát odavetette a szovjeteknek. De Sztálin jóvoltából lett a legrangosabb szovjet kitüntetés, a Győzelemrend lovagja is, Truman elnök a Legion of Merittel tüntette ki. Ezzel ismerték el életének fő művét, az 1944. augusztus 23-ai kiugrást, amely nemcsak országa, hanem az ő sorsát is megpecsételte.

Poszt-trauma

Erős pofonba szaladtak bele a ballibek

Indul a bakterház.

Budaörs Welcoming Refugees and Migrants?

Luca-napi félhomály az ország leggazdagabb településén.

Ági néni, Ildi néni! Etye, petye, lepetye

Huncutkodás a Lukács-tanítványtól.

Nem fogják elhinni, ki veheti át Havas Henrik műsorát

Hajrá MSZP?!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!