2018. január 23., kedd, Zelma, Rajmund napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/jogserto-rabok-es-helsinki-2664460/

Jogsértő rabok és a Helsinki

A sajátos felfogás a börtönökben is gondot okozhat
Egy sor szigorításra kényszerült a büntetés-végrehajtás, miután a börtönszabályokat betartani nem hajlandó rabok kijátszották a korábbi, lazább előírásokat. A beszélőkön drogot vagy mobiltelefont vettek át a látogatóktól, csomagokban, levelekben pedig papírba, újságba, írólapba, borítékba impregnálva kapták a kábítószert. A jelenség kapcsán szóba hozható a Helsinki Bizottság sajátos jogértelmezése is.

Nemcsak a Törökországban terrorizmussal kapcsolatban kétszeresen elítélt Hasan Kilic kapcsán értelmezi sajátságosan a Magyar Helsinki Bizottság (MHB) az emberi jogok védelmét, hanem a börtönökkel kapcsolatban is. Az MHB munkáját és a büntetés-végrehajtási (bv) intézetek életét jól ismerő szakmai forrásunk rámutatott: az MHB kifogásolja, és pereket is indított – és indít – a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán a magyar állam ellen a fogvatartottakkal kapcsolatos bánásmód miatt.

Mivel a szervezet munkatársai korábban rendszeresen jártak a magyar börtönökbe, pontosan tudniuk kell, hogy az általuk kifogásolt intézkedéseknek mi volt a hátterében.

A helyzet október elsején változott meg, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága ugyanis felmondta a Helsinkivel az együttműködési szerződést, ennek ellenére továbbra is eljárhatnak a fogvatartottak érdekében.

Fotó: Havran Zoltán

A fogvatartottak egy rétege a legszigorúbb ellenőrzést is igyekszik kijátszani

A büntetés-végrehajtási források alapján is megerősített tapasztalatok azt mutatják: a fogvatartottak jelentős része bűnöző életmódra rendezkedett be, sok időt tölt börtönben, és szabadulás után rövid időn belül ismét visszakerül. Ez a réteg képtelen betartani a börtönszabályokat, és rendkívül találékonynak bizonyul a bv-szabályok kijátszásában. Hozzátartozóik a legszigorúbb ellenőrzés mellett is rendszeresen vittek be nekik tiltott tárgyakat, például mobiltelefont, SIM-kártyát vagy kábítószert, ezért a beszélőkön plexivel választják el a látogatókat a fogvatartottaktól.

Az MHB szerint ez sérti az emberi jogokat, mert az elítéltek nem ölelhetik meg, nem foghatják meg a hozzátartozóik kezét. A másik trükk, hogy a rabok azt állítják a bv-őröknek, hogy a mobiltelefonjukat ellopták vagy eltört, ezért másikat igényelnek, így a hozzájuk becsempészett SIM-kártyával olcsóbban és korlátozás nélkül tudtak beszélni a régi, „megbuherált”, elveszettnek mondott mobilon.

A bv-őrök esténként ellenőrzik a mobiltelefonokat, egyenként, hogy annak a hátlapját nem vették-e le és nem tettek-e bele másik SIM-kártyát. Ez indokolta, hogy minden fogvatartottnak harmincezer forint letétet kell fizetnie a filléres mobilokért, s a letét elvész, ha a mobillal valami történik.

Az MHB ezt is nehezményezi, pedig csak egy ekkora összeg lehet visszatartó erő a trükközők számára. A beszélőkön bevezetett elválasztó plexi újabb trükköt hozott. A hozzátartozók a beküldött leveleket és újságokat az új típusú olcsó kábítószerekbe (patkányméreg, aceton, gyomirtó keveréke) áztatták, a papírt elrágta a címzett, így jutva droghoz.

Fotó: Havran Zoltán

Ezért tilos csomagot küldeni a raboknak, és a nekik küldött leveleket is csak a fénymásolatban kapják meg. Így a hozzátartozó már nem küldhet könyveket, újságokat és fényképeket, a fogvatartottak pedig kizárólag a bv-intézet boltjában vásárolhatnak, ahol a kínálat nagyon szűk, és az árak pedig körülbelül a háromszorosai a kintieknek.

A beilleszkedésre képtelen rétegnek a szabályszegései miatt az intézetekben kollektív büntetéseket szabnak ki, ami azokat is sújtja, akik betartják a szabályokat. Ezért a gondosan kiválogatott középosztálybeli elítéltek számára olyan beszélőt engedélyeznek, ahol műsorokat adnak, majd ezt követően a fogvatartott a hozzátartozóival együtt korlátozás nélkül együtt lehet, és a testi érintkezés sem tiltott.
Az MHB észrevételeit – amint reagálnak megkeresésünkre – ismertetjük.

Kiemelt

Halálos áldozatokkal járó lövöldözés volt egy iskolánál az USA-ban

A lövöldözőt azonnal őrizetbe vették, a 15 éves fiúnál kézifegyver volt. Kilétéről és tettének esetleges okairól egyelőre nem közöltek információt.

Poszt-trauma

Ordas hazugság a holland sajtóban a magyar oktatásról

Szerintük funkcionális analfabéták a magyar diákok.

Ungár elszabadult

Pártmegbízás vagy önmegvalósítás a trollkodás?

Zavarta a terrorgyanús afgán migránst a kereszt, levette a német bíróság

Ez így korrekt Európában.

Fodor Gáborék meghökkentő közleménye

Üzenet jött a mikroszkóp alól.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!