2016. augusztus 29., hétfő, Beatrix, Erna napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/jogserto-allashalmozas-370579/

Jogsértő álláshalmozás

Öt helyről csaknem bruttó egymillió forinthoz jut az ózdi polgármester
Az önkormányzati törvénnyel is szembemegy Ózd jobbikos polgármestere, mivel a városi médiaholding felügyelőbizottsági elnökeként és megyei közgyűlési tagként is tiszteletdíjat kap. Janiczak Dávid a jogszabályok mellett saját pártja alapvetéseivel is ütközik, mivel a Jobbiknál korábban – az országgyűlési képviselők esetében – egyértelművé tették: az álláshalmozás a politikusbűnözés törvényesített fajtája.

Öt helyről összesen csaknem bruttó egymillió forint bevételre tesz szert Ózd jobbikos vezetője. Janiczak Dávid polgármesterként bruttó 621 500 forintot keres, amihez 89 745 forint költségtérítés is jár, a közbeszerzési bírálóbizottsági tagságáért 96 625 forintot, az Ózdi Kommunikációs Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagságáért 40 ezer forintot, a megyei közgyűlési tagságáért pedig 124 453 forintot kap. A polgármesteri fizetése ráadásul több mint 23 ezer forinttal magasabb is, mint ami a jogszabályi előírások szerint jár neki.

Érdekes azonban, hogy a költségtérítést a jogszabályok szerint járó 598 302 forintos fizetés alapján kapja.

Janiczak bevétele növekszik, de az ózdi példa egyre kevésbé összeegyeztethető a Jobbik központi alapvetései­vel. Novák Előd, a Jobbik alelnöke, az Országgyűlés népesedéspolitikai albizottságának elnöke (igaz, az ország­gyűlési képviselőkre vonatkozóan) már évekkel ezelőtt arról beszélt, hogy az álláshalmozás a politikusbűnözés törvényesített fajtája. Hozzátette akkor, hogy a párt alapszabályban tiltja a képviselőinek a többes politikai tisztségviselést. Ugyancsak Novák Előd még 2010-ben meghirdette a Superman-díjat is, amelyre olyan országgyűlési képviselők „pályázhattak”, akik a legnagyobb politikai álláshalmozók. Végül Novák Előd Kósa Lajosnak, Debrecen akkori polgármesterének kívánta átadni a Superman-jelmezt, pedig a politikus csupán két helyről tett szert jövedelemre: a hajdú-bihari megyeszékhely első embere és az Országgyűlés tagja volt. Janiczak Dávidnak most egyszerre öt csatornán érkeznek a tíz- és százezrek.

Ez eddig erkölcsi kérdés, de az ügy komoly törvényességi aggályokat is felvet. Az önkormányzati törvény vonatkozó szabálya kimondja, hogy az 1500 fő feletti lakosságszámú település főállású polgármestere „egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthet, más kereső foglalkozást nem folytathat”. Ennek ellenére Janiczak Dávid a városi médiaholding, az Ózdi Kommunikációs Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági elnökeként tiszteletdíjat kap, ráadásul a megyei közgyűlési tagságért is külön díjazásban részesül. A jövedelem jogszerűsége egyedül arra alapozható, hogy a bizottsági tagság – ebből következően a tiszteletdíj – nem munkavégzésre irányuló jogviszonyból, más kereső foglalkozásból, vagy személyes közreműködésből származik. A bizottsági tagság azonban nem tartozik az önkormányzati törvényben nevesített összeférhetetlenségi kivételek körébe. Fennáll így annak a lehetősége, hogy a polgármester bizottsági tiszteletdíj címén jogszabálysértéssel jutott jövedelmekhez. Szintén kérdéses, hogy az ózdi médiaholding pártpolitikai függetlensége biztosított lehet-e úgy, hogy a médiatartalom-szolgáltató ellenőrzésére jogosult szervet maga a jobbikos polgármester vezeti.

Janiczak a helyi 3600.hu oldalon közzétett írásában azzal védekezett, hogy a polgármesterséget „nem munkának, hanem hivatásnak tekinti”, valamint „minden megkeresett forint jogszerű, tisztességes jövedelem”. A jobbikos politikus emellett saját védelmében azt is érvként hozta fel, hogy ezért a felelősségteljes nyilvánosság előtt végzett hivatásért kevesebb járandóságot kap, mint egy Németországban dolgozó hegesztő. Sőt azt is mondta, hogy Ózd városában a fizetése becslések szerint nincs a legjobban keresők listáján az első ötvenben. – Nincsenek jutalmaim, csúszópénzeim, visszaosztásaim, százalékaim, ez visszaköszön a költségvetés csaknem egymilliárd forintos tartalékán is – tette hozzá. Írásában Janiczak a havi közel 90 ezer forintos költségtérítést egyszerűen „ruhapénznek” titulálja.

Az egymilliós bevétel tükrében érdemes azt is megnézni, hogy Janiczak Dávid miként áll választási ígéreteivel. A Jobbik választási programja sötét képet festett a város elmúlt néhány évéről. Többmilliárd forintos károkozást emlegettek, ehhez képest az Index szerint három vizsgálat indult, abból kettő „nem lett eredményes”, egy még tart. A választási kampányban forró termálvizet emlegettek, fel akarták írni Ózdot az idegenforgalom térképére, még egy fürdőkomplexum tervéről is szót ejtettek, amiből semmi sem lett. Legfőképpen azért, mert egy mérnökiroda kutatásai szerint a kinyerhető hévíz mennyisége bizonytalan. Nincs még Ózdon helyi cigány–magyar egyezmény, sem „szabadalmi bizottság” és „ötletelő kör”. Bár a Jobbik-programban azt ígérték, jobban koncentrálnak a megújuló energiákra, nincsenek a környező dombok tetején szélkerekek, sem napelemek a házak tetején, oldalán.

Kerestük telefonon Janiczak Dávidot, de csak Bézsenyi Bernadett politikai tanácsadót tudtuk elérni. A hölgy azt mondta, hogy fölösleges annál többet mondani e témában, mint amit a polgármester eddig közölt. – Ha a polgármesternek lesz még mondanivalója, akkor vissza fogjuk hívni – tette hozzá. Lapzártánkig nem jelentkeztek Ózdról.

Tisztújítás a frakcióban

Két helyszínen is ülésezik a Jobbik parlamenti képviselőcsoportja, tegnap Ózdon, majd ma délutántól Salgótarjánban folytatja háromnapos tanácskozását. Információink szerint újraválasztották a frakcióelnökséget, Farkas Gergely lett az általános frakcióvezető-helyettes, a testület tagja maradt Dúró Dóra, Staudt Gábor, Lukács László és Bana Tibor is. Úgy tudjuk, a kihelyezett ülésen Vona Gábor összegezte az elmúlt évet és az új feladatokról beszélt, középpontban a Jobbik valódinak nevezett nemzeti konzultációjának lépései voltak. Szót kapott Mirkóczki Ádám is, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos tagja, aki a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos alaptörvény-módosítást bírálta, álláspontja szerint három nap elegendő lenne arra, hogy összehívják az Országgyűlést, és akkor négyötödös felhatalmazással bevezethetné a kormány a rendkívüli intézkedéseket. A beszámolóban szóba került a határőrség létrehozása is, a párt szerint ez lenne a megoldás a migrációs hullám megállítására.

 

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

A fenntarthatóság felé fordul a telekommunikáció

Egyes társaságok az általuk gyártott, megunt készülékek újraértékesítésébe fognak, míg más nagyvállalatok az elektronikus ügyintézésnek vagy az otthoni munkavégzésnek adnak nagyobb teret.

Poszt-trauma

Médiamanipuláció: már a saját szemének sem hihet az ember

Ezek szerint Mrs.Clinton győzelméért semmilyen ár sem drága.

Merkel: senki nem ússza meg a muszlim betelepítést

A kancellár nem rántja el a kormányt.

Migránsok a Vereckei hágónál

Kétfarkú kutyák: öngól kapásból.

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!