2017. május 23., kedd, Dezső napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/jogi-lepesek-johetnek-strasbourgi-dontes-ellen-1520002/

Jogi lépések jöhetnek a strasbourgi döntés ellen

Kósa Lajos: A szabályok betartásáért büntetik hazánkat
A Fidesz-frakció arra kérte a kormányt, hogy nyújtson be fellebbezést az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) múlt heti ítélete ellen, amellyel elmarasztalták Magyarországot két bangladesi menekültkérelmének elutasítása miatt – közölte Kósa Lajos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője hozzátette: azt szeretnék, hogy a kabinet ragadjon meg minden jogi eszközt a döntés érvénytelenítéséért. – Ha ez nem megy, meg kell vizsgálni, hogyan lehet megszüntetni a stras­bourgi bíróság joghatályát Magyarországon – tette hozzá.

Szerinte a testület ezzel az ítéletével „messze túlterjeszkedett minden létező határon”. Kósa Lajos arról is beszélt, hogy a bíróság menekültnek titulálta a két migránst, pedig „semmi közük a menedékstátushoz”. Emellett – mint mondta – „nem fogta le őket senki”, csak nem engedték be őket Magyarországra, a nemzetközi szabályoknak megfelelően. A politikus agyrémnek nevezte, hogy a schengeni és dublini szabályok betartásáért büntetik meg hazánkat.

– Magyarországon nem az garantálja az emberi jogokat, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának joghatálya itt jelenleg érvényes, hanem az, hogy Magyarország az alkotmányban és nemzetközi szerződésekben kötelezettséget vállalt az emberi jogok tiszteletben tartására – hangsúlyozta Kósa Lajos.

Mint ismert, az EJEB március 14-én mondta ki, hogy hazánk megsértette az európai emberi jogok egyezménye több cikkelyét. A testület többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a két menekült Szerbiába toloncolása embertelenség volt, mert a kitoloncoltak nem kaptak garanciákat arra, hogy ott emberséges bánásmódban részesülnek. Ennek kapcsán Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón leszögezte: ez a döntés értelmezhetetlen, ellentétes azzal az európai tanácsi döntéssel is, amely szerint Görögországba és Törökországba is kell visszavinni illegális bevándorlókat.

Az EJEB elsőfokú ítélete szerint Magyarországnak fejenként 18 705 euró (mintegy 5,8 millió forint) kártérítést és perköltséget kell fizetnie a panaszosoknak.

Hirdetés

Kiemelt

Az atombomba, amely valójában bumeráng

Az egyesített baloldalnak annyira kevés sikerélménye volt az áhított megregulázásunkkal kapcsolatban, hogy kiéheztek egy Magyarországot elítélő határozatra.

Poszt-trauma

Alföldi Róbert ismét coming outolt

Új taggal bővült a Soros-sereg.

Vona Gábor esete a nagy mellénnyel

A Jobbik „cukisodása” tanagyag lesz.

Háborús bűnöshöz hasonlítják Orbánt

Mérgezik a Délvidéket.

Mutatjuk a címlapot, ami felrobbantotta a világhálót

Humor a pöcegödörből.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!