2016. július 24., vasárnap, Kinga, Kincső napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/jogi-aggalyokat-vet-fel-a-sztrajklista-431572/

Jogi aggályokat vet fel a sztrájklista

Az előzetes listakészítés adatvédelmi kérdéseket vet fel – nyilatkozta a lapunk által megkérdezett szakértő annak kapcsán, hogy a Pedagógusok Szakszervezete listát készít a pedagógusok sztrájkkészségéről.

Adatvédelmi kérdéseket is felvet, hogy előzetes listát készít a pedagógusok sztrájkkészségéről a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) – mondta lapunknak Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója. A Magyar Idők megírta, hogy a megyei szervezeteknek szombatig kellett beküldeniük az eredményeket arról, kit lehet rávenni a munkabeszüntetésre.

A lapunk birtokába került dokumentum szerint a települési titkároknak – a fenntartótól függetlenül – listát kellett készíteniük az összes helyi köznevelési intézményről, és el kellett juttatniuk a felmérés dokumentumait, többek között a Pedagógusok Sztrájkbizottságának követeléseit és az adatlapot is minden iskolába, óvodába. Az adatlap tartalmazza a pedagógusok nevét, aláírását, továbbá azt, hogy részt kívánnak-e venni egy-, esetleg többnapos sztrájkban vagy sem.

Szánthó Miklós hangsúlyozta: az adatvédelem és -kezelés egyik fontos szabálya a személyes hozzájárulás, mivel a személyes adat – eltérő törvényi rendelkezés hiányában – csak kifejezetten ennek alapján kezelhető. – Egy korábbi ombudsmani állásfoglalás szerint az adattovábbítás jogszerűségét utóbb az adatkezelőnek, vagyis a sztrájkot szervezőnek kell bizonyítania, ezért célszerű a hozzájárulást az érintettektől írásban megkérnie. Adatkezelési nyilatkozat vagy erre irányuló tájékoztatás hiányában viszont az adatgyűjtés jogellenes lehet – mutatott rá Szánthó Miklós.

Lázár János: A törvényes tiltakozásokat tiszteletben tartjuk

Forrás: Mirkó István

Lázár János: A törvényes tiltakozásokat tiszteletben tartjuk

A másik fontos szempont, hogy az adatkezelés és -gyűjtés célhoz kötött legyen. Ugyanakkor a mostani helyzetben nem ismert: vajon milyen célt szolgál az, hogy az adatlapon azok is szerepelhetnek, akik nem akarnak sztrájkba lépni. – A sztrájkfelméréshez az lenne célszerű, ha csak azokat „listáznák”, akik önkéntesen kinyilvánítják csatlakozási szándékukat – hívta fel a figyelmet Szánthó Miklós.
A PSZ akciójára Lázár János lapunknak úgy reagált: tiszteletben tartják a véleménynyilvánítás törvényes formáit, lehet sztrájkolni, tiltakozni, tüntetni. – A kormány csak azt kéri, hogy ha valakinek jobbító szándéka van, az üljön a kabinettel tárgyalóasztalhoz – tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Hirdetés

Kiemelt

A német belügyminiszter felülvizsgálja a fegyvertörvényeket

Thomas de Maiziere német belügyminiszter azt tervezi, hogy a müncheni tragédia után felülvizsgálja a fegyverhez jutás és fegyvertartás törvényeit, és javít rajtuk szükség esetén.

Poszt-trauma

Gyurcsány anyósa jelentett

Most meg kéne lepődnünk?

Az albánok beárazták Thomas Dollt

Nem dicsérhetjük a magyar futballistákat sem, méltatlan volt a Fradi-mezhez a szerdai produkció.

11 éves gyereket fejeztek le az USA támogatottjai

Nem az ISIS tette.

Fel kéne fogni: nem fognak integrálódni!

A liberális sajtónak még nem esett le.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!