2024. március 29., péntek, Auguszta napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://www.magyaridok.hu/belfold/jobbnak-tartjak-szavazok-tarlost-mint-demszkyt-2697382/

Jobbnak tartják a szavazók Tarlóst, mint Demszkyt

Tarlós István: A bűnök elismerése nem gyengeség, sokkal inkább lehetőség
A fővárosiak többsége nemcsak Tarlós István munkájával, de Budapest elmúlt hét évi fejlődésével és működésével is elégedett – derül ki a Nézőpont Intézet szerkesztőségünkhöz tegnap eljuttatott közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint a budapestiek Tarlós Istvánt lényegesen jobb városvezetőnek tartják, mint Demszky Gábort. Egy most vasárnapi főpolgármester-választás esetén pedig Tarlós Karácsony Gergelyt és Horváth Csabát is nagy fölénnyel győzné le.

A választások során fontos csatamező lesz Budapest, amely sokak szerint még mindig „vörös város” – véli a Nézőpont Intézet, ám a 2017. október 17. és november 12. között ezer ember személyes megkérdezésével készült kutatásuk szerint a budapesti felnőtt lakosság körében többségben (56 százalék) vannak azok, akik szerint jó irányba mentek a dolgok az elmúlt hét évben a fővárosban, negatív állásponton jóval kevesebben vannak (36 százalék). Tarlós István eddigi tevékenységét is hasonló arányban ítélik meg a fővárosiak: a főpolgármester munkájával a többség (56 százalék) elégedett, az elégedetlenek aránya mindössze egyharmados (33 százalék).

Érdekesség, hogy a budapesti Jobbik-szimpatizánsok csaknem fele (49 százalék) ugyancsak elégedett az elmúlt hét évvel, míg e körben tízből közel négyen (38 százalék) a főpolgármester munkáját is pozitívan ítélik meg. Szintén fontos kiemelni, hogy az LMP-tábor körében is 36, illetve 33 százalék erősíti az elmúlt hét évvel, illetve a Tarlós István munkájával elégedettek táborát. Ugyanez az arány a baloldali (MSZP, DK, Együtt, Párbeszéd, Liberálisok) szimpatizánsok körében 28, illetve 25 százalék.

A kutatás azt is vizsgálta, hogy a rendszerváltás óta ki a jobb városvezető a budapestiek szemében. Egyértelműek az eredmények, hiszen Tarlós Istvánt lényegesen többen tartják jobb főpolgármesternek (53 százalék), mint Demszky Gábort (17 százalék). Érdekesség, hogy még a baloldal támogatóinak negyede (24 százalék) is Tarlós Istvánnal szimpatizál.

Végül a felmérés arra is rámutat, hogy egy most vasárnapi főpolgármester-választás esetén a biztos szavazók körében 52 százalék szavazna Tarlós Istvánra, míg 26 százalék Karácsony Gergelyre (aki jelenleg az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje).

A jelenlegi főpolgármester Hor­váth Csabával szemben is hasonló eredményt érne el (51 százalék), míg a szocialista politikusra csak 17 százalék szavazna.

Megemlékezés a zsinagógában

A főpolgármester nem csak a közvéleménykutatás miatt szerepelt tegnap a hírekben. Ott volt a budapesti gettó felszabadulásának 73. évfordulóján a Dohány utcai zsinagógában tartott megemlékezésen, ahol azt mondta: mindenkinek szembe kell néznie a múlttal, és az eseményeket tárgyszerűen érdemes feltárni, így enyhül a társadalom kollektív lelkiismeretére nehezedő nyomás is. Tarlós István hangsúlyozta: az egykori bűnök nyílt elismerése nem a társadalmi, közösségi vagy egyéni gyengeség jele, hanem a feldolgozás és a megbocsátás lehetősége, lehetőség örök érvényű tanulságok levonására. „Magyarország és a főváros túlnyomó többsége ma összefog annak érdekében, hogy ebben a hazában semmilyen etnikai, faji vagy vallási közösséghez tartozó honfitársunk ne szenvedhessen el sérelmet, hogy hasonló szörnyűségek ne ismétlődhessenek meg” – fogalmazott a főpolgármester. Emlékeztetett arra, hogy a budapesti gettó területén több tízezer ártatlan ember szenvedett, és több ezer vesztette életét a második világháború kegyetlen végjátékában. Tarlós István hangsúlyozta: nehéz, de kötelező a XX. század egyik legkegyetlenebb időszakáról beszélni, mert a bűnre és a felelősségre emlékeztet. A magyarországi zsidóság története mindig is elválaszthatatlan volt a magyarság történetétől – mondta, végezetül úgy fogalmazott: a XXI. században alapvető szükségszerűség, hogy a ma élők és a következő nemzedékek tagjai is honfitársaikat megbecsülő, az emberi élet és érzelmek tiszteletére alapuló társadalommá szerveződjenek.

 

2019. február 6-tól a Magyar Nemzet néven jelenünk meg. Az oldal elérhetősége www.magyarnemzet.hu. Ha a Magyar Nemzet mérvadó híreit szeretné e-mailben megkapni, nincs más teendője, mint (február hatodika után) IDE kattintva feliratkozni hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (A szolgáltatás továbbra is ingyenes marad!)

Kiemelt

Tükörkép
Talán nem könnyelmű kijelentés minden idők legnépszerűbb szabadidős elfoglaltságának nevezni a kártyázást. Napjainkban is tízmilliók ülnek a kártyaasztalokhoz.

Poszt-trauma

„Celebügyvéd” bosszankodik Orbán Viktor miatt
Persze csak mint „független”.

Poszt-trauma

A fake news média hatalmas pofont kapott
Kezdhetnek félni a ballib hírhamisítók.

Poszt-trauma

Az ECHO TV munkatársa helyre tette a kekeckedő jobbikosokat
Így maradnak érv nélkül, ha értelmes beszélgetőtárssal találják szemben magukat.

Poszt-trauma

Lukácsi hangján szólalt meg Beer
A püspök szerint nemes célok vezérlik a ballibeket?

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.