2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/jelentos-allami-tamogatast-kapott-konyvpiac-2333911/

Jelentős állami támogatást kapott a könyvpiac

A kormány elkötelezett a nemzeti kultúra, a kulturális és a tudományos élet sokszínűségének megőrzése és fejlődésének fenntartható elősegítése mellett – válaszolt az emberi erőforrások miniszterének megbízásából Rétvári ­Bence parlamenti államtitkár az MSZP-s Kunhalmi Ágnes írásbeli kérdésére.

A szocia­lista politikus arról érdeklődött, ­miért nem támogatja a kormány az olvasást, miért nem tesz semmit a magyar könyvpiac megsegítéséért.

Az államtitkár kiemelte, a kormány 2010–2016 között a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) révén 9,33 milliárd forintot fordított a könyvkiadás támogatására.

Hozzátette: 2017-ben az NKA könyvkiadás kollégiuma további 658 millió forintot kapott, míg a 2018-as nyitókerete 400 millió forint. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének a kormány az idén további 23 millió forint támogatást nyújtott az NKA-n keresztül.

Rétvári Bence arról is írt, hogy az NKA és az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2011–2016 között a Márai-program keretében 1,436 milliárd forint értékben finanszírozta könyvek megjelentetését és az olvasókhoz való eljuttatását, 2017-ben és 2018-ban további 100-100 millió forint jut erre a célra.

Az NKA könyvkiadás kollégiuma egyrészt a kiadóknak kínál lehetőséget, hogy könyveiket nevezzék a Márai-program listájára, másrészt a könyvtáraknak nyújt támogatást, hogy a listáról bővítsék könyvállományukat – tette hozzá Rétvári Bence.

Hirdetés

Kiemelt

Rák a szemben

A fertőző betegségek terén a legnagyobb változás a kullancsok és rovarok (például szúnyogok) által hordozott betegségek elterjedésében várható.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!