2017. december 11., hétfő, Árpád napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/jelentos-allami-tamogatast-kapott-konyvpiac-2333911/

Jelentős állami támogatást kapott a könyvpiac

A kormány elkötelezett a nemzeti kultúra, a kulturális és a tudományos élet sokszínűségének megőrzése és fejlődésének fenntartható elősegítése mellett – válaszolt az emberi erőforrások miniszterének megbízásából Rétvári ­Bence parlamenti államtitkár az MSZP-s Kunhalmi Ágnes írásbeli kérdésére.

A szocia­lista politikus arról érdeklődött, ­miért nem támogatja a kormány az olvasást, miért nem tesz semmit a magyar könyvpiac megsegítéséért.

Az államtitkár kiemelte, a kormány 2010–2016 között a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) révén 9,33 milliárd forintot fordított a könyvkiadás támogatására.

Hozzátette: 2017-ben az NKA könyvkiadás kollégiuma további 658 millió forintot kapott, míg a 2018-as nyitókerete 400 millió forint. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének a kormány az idén további 23 millió forint támogatást nyújtott az NKA-n keresztül.

Rétvári Bence arról is írt, hogy az NKA és az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2011–2016 között a Márai-program keretében 1,436 milliárd forint értékben finanszírozta könyvek megjelentetését és az olvasókhoz való eljuttatását, 2017-ben és 2018-ban további 100-100 millió forint jut erre a célra.

Az NKA könyvkiadás kollégiuma egyrészt a kiadóknak kínál lehetőséget, hogy könyveiket nevezzék a Márai-program listájára, másrészt a könyvtáraknak nyújt támogatást, hogy a listáról bővítsék könyvállományukat – tette hozzá Rétvári Bence.

Kiemelt

Sorokra vágott újság

Kína partjaitól 200 kilométerre Tajvan igyekszik kitörni a rohamléptekben fejlődő rivális sárkány szorításából. Az ország apró mérete ellenére méltán szerepel a világ legjeinek szinte összes toplistáján.

Poszt-trauma

Havas tanár úr és a sötét árnyak

Itt a legújabb zaklatási ügy!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!