2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/idokozi-valasztasok-sora-johet-az-onkormanyzatoknal-2488231/

Időközi választások sora jöhet az önkormányzatoknál

Az érdekvédők segíteni próbálnak a visszavonuló településvezetőknek
Komoly gondot okozhat, hogy akár 250-300 polgármester és alpolgármester is eléri a nyugdíjkorhatárt a 2019-es önkormányzati választás utáni években. Ahol az érintett polgármesterek csak a nyugdíjig vállalják a tisztséget, ott időközi választást kell majd tartani. Azok a jelenlegi idős településvezetők pedig, akiknek legközelebb nem szavaznak bizalmat, állás nélkül maradhatnak, éppen a nyugdíj előtt.

Akár 250-300 olyan polgármester és alpolgármester is lehet az országban, aki a következő ötéves ciklusban, 2020-ban vagy 2021-ben éri el a nyugdíjkorhatárt, és egy részük csak azért indul majd el az önkormányzati választáson, hogy addig megmaradjon a munkaviszonya – közölte a Magyar Idők érdeklődésére a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke.

Schmidt Jenő hozzátette: szép számmal állhat elő ugyanakkor olyan helyzet is, hogy az érintettek egy részét nem választják meg, így néhány évvel a nyugdíj előtt utcára kerülnek, miközben több cikluson keresztül dolgoztak a helyi közösség bizalmából a településen. Szavai szerint rontja egy-egy jelölt esélyét a választáson, ha őszintén elmondja, hogy csak egy-két évre vállalná a polgármesterséget.

A TÖOSZ elnöke emlékeztetett arra, mindez azért jelent problémát, mert 2012. január elsejétől az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző nyugellátás (a nők kedvezményes nyugdíját kivéve) nem folyósítható, illetve 2014-től a közszolgálati járadékra vonatkozó rendelkezések is megszűntek. Márpedig ebből a szakmából nem úgy megy a visszavonulás, hogy bárki bármikor, minden következmények nélkül nyugdíjba mehet. – Éppen ezért munkabizottságot hoztunk létre, amely úgy döntött, hogy első lépésként fel kell mérni az érintett kört, össze kell gyűjteni a pontos adatokat, információkat. Az ezzel kapcsolatos kérdőívet legkésőbb november 27-ig kell kitölteniük a polgármestereknek, alpolgármestereknek. Ezeket áttekintve látjuk majd, hogy hány helyen lesz, lehet váltás, és az milyen problémákat hozhat – mutatott rá Schmidt Jenő.

Fotó: Facebook

Schmidt Jenő szerint megoldást kell találni a nyugdíj előtt álló polgármesterek helyzetére

A TÖOSZ elnöke hangsúlyozta, a felmérés ismeretében megpróbálnak segíteni az érintetteken, olyan megoldást találni, hogy egy-egy polgármesternek ne kelljen kényszerből elindulnia, vagy ha nem nyer a választáson, akkor ne maradjon állás nélkül.

– Nem tudjuk, hogy mindez milyen sikerekkel kecsegtet, de ahhoz, hogy tudjunk valamit tenni, ismernünk kell a problémát. Jó lenne elkerülni, hogy valaki egzisztenciális okok miatt, egy-két évért induljon el a választáson – mutatott rá.

Egymilliárdos támogatás

Újabb vis maior támogatást osztott ki a Belügyminisztérium, Pintér Sándor tárcavezető döntése értelmében 53 önkormányzat összesen több mint 1,082 milliárd forint segítséget kap – tájékoztatott a Kormány.hu. A legnagyobb összeget, 161,219 millió forintot a Heves megyei Karácsondnak ítélték oda, de a Pest megyei Erdőkertes is 91,669 millió forint támogatásban részesül. Utóbbi település polgármestere lapunknak elmondta: a július eleji felhőszakadás után döntöttek úgy, hogy vis maior támogatást igényelnek, és felújítják az utakat, körülbelül 4 kilométer hosszan. – A segítségnek nagyon örülünk, de az összeg az út alap helyreállítására használható fel, és többre nem is elegendő. Ahhoz, hogy olyan aszfaltozott utak épüljenek, amelyek újbóli rendbetételére nem kell ismét vis maior támogatást kérni, az önkormányzatnak is hozzá kell tenni legalább ekkora összeget, körülbelül 100 millió forintot – közölte Pásztor László. Csaknem 70 millió vis maior támogatást ítéltek oda a Borsod megyei Megyaszónak is. Lengyelné Bús Zita jegyző emlékeztetett: idén júniusban jégeső sújtotta a települést. – Összesen 565 ingatlanban keletkezett kár, a jég tetőket rongált meg, palákat lyukasztott át, önkormányzati ingatlanok is megsérültek. Már körülbelül 30 millió forintnyi veszélyes hulladékot kell elszállítani – hangsúlyozta.

 

Kiemelt

Hipp-pel végre megjött a szerencse

Reménytelennek tűnt a helyzete, de remek hajrával rukkolt ki az ősszel kétszer is edzőt váltó Haladás az NB I-ben. A furcsa idényről Halmai Gábor résztulajdonossal beszélgettünk.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!