2018. január 23., kedd, Zelma, Rajmund napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/hetvenot-eve-kezdodott-don-kanyari-katasztrofa-2669581/

Hetvenöt éve kezdődött a Don-kanyari katasztrófa

A hét végén több helyen emlékeznek meg a súlyos nemzeti tragédiáról
A szovjet Vörös Hadsereg hetvenöt éve, 1943. január 12-én indí­totta meg támadását a Don-kanyarban, amelynek következtében a 207 ezer fős 2. magyar hadsereg súlyos veszteségeket szenvedett. Pénteken és a hét végén több helyen emlékeznek a katasztrófára.

A 2. magyar hadsereget német követelésre, kormányközi egyezmény alapján küldték ki a keleti frontra. A magyar csapatokat hadászatilag a németeknek rendelték alá, felfegyverzésüket tekintve pedig csak szóbeli ígéretet kaptak Berlinből. A frontra kivo­nuló 207 ezer fős 2. magyar hadseregbe a teljes sorállománynak csak húsz százalékát sorozták be. Magas volt a tartalékosok aránya, a létszám húsz százalékát nemzetiségiek, főleg románok és ruszinok, tíz százalékát pedig zsidó és baloldali munkaszolgálatosok adták – írja az MTI.

Német követelésre, nekik alárendelve küldték ki a 2. magyar hadsereget a frontra

Fotó: Fortepan

Német követelésre, nekik alárendelve küldték ki a 2. magyar hadsereget a frontra

A magyar csapatok 1942. július 7-én érték el a Dont, és 208 kilométernyi szaka­szon védelmi feladatokat láttak el. A szovjet hídfők felszámolásának siker­telen kísérletei során már 30 ezer embert vesztettek. A beígért fegyverzet és felszerelés a tél beálltával sem érkezett meg a németektől, akik 1942 novemberében a sztálingrádi csata miatt megkezdték csapataik kivonását a doni térségből. A magyar katonáknak az orosz és a német katonákhoz képest hiányos felszereléssel, sokuknak téli ruházat nélkül, mostoha időjárási körülmények között kellett tartaniuk magukat a többszörös túlerővel szemben.

A katasztrófa 75. évfordulójára emlékeznek a hét végén a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Péntektől vasárnapig a budai Várban a Kapisztrán téren, a múzeum épülete előtt felállított emlékpontoknál mindenki leróhatja kegyeletét a hősök emléke előtt. A Honvédelmi Minisztérium országos megemlékezéssel készül. Budapesten péntek délután a Mátyás-templomban szentmisét tartanak. Szombaton és vasárnap – az egyébként januárban zárva tartó – Hadtörténeti Múzeum megnyitja kapuit, és egész hétvégén ingyenes belépéssel várja az érdeklődőket.

Kiemelt

Halálos áldozatokkal járó lövöldözés volt egy iskolánál az USA-ban

A lövöldözőt azonnal őrizetbe vették, a 15 éves fiúnál kézifegyver volt. Kilétéről és tettének esetleges okairól egyelőre nem közöltek információt.

Poszt-trauma

Ordas hazugság a holland sajtóban a magyar oktatásról

Szerintük funkcionális analfabéták a magyar diákok.

Ungár elszabadult

Pártmegbízás vagy önmegvalósítás a trollkodás?

Zavarta a terrorgyanús afgán migránst a kereszt, levette a német bíróság

Ez így korrekt Európában.

Fodor Gáborék meghökkentő közleménye

Üzenet jött a mikroszkóp alól.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!