2018. január 16., kedd, Gusztáv napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/het-ev-alatt-megfelezodott-buncselekmenyek-szama-2646625/

Hét év alatt megfeleződött a bűncselekmények száma

ORFK: A prevenció és a rendőri létszámnövelés áll az eredmények mögött
Hét év alatt mintegy 55 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma Magyarországon – tudta meg lapunk az Országos Rendőr-főkapitányságtól. A kimagasló eredmény mögött sokrétű munka van: a prevenció és az egyenruhások létszámának növelése mellett például javult a felderítés, még a régi ügyeknél is.

Javult a reagálási idő, gyorsabb és hatékonyabb a nyomozati tevékenység és jelentős változást hozott az úgynevezett intézkedési kultúraváltás is – sorolta az elmúlt évek eredményeit lapunknak az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Hozzátették: a tömegrendezvények rendőri biztosítására kialakított gyakorlat széles körű elismerést váltott ki mind hazánkban, mind külföldön, és más államok rendőri szerveinek érdeklődését is felkeltette. De a kultúraváltáshoz tartozik az is, hogy a rendőrök csak jól látható helyen traffipaxoznak. A professzionális, empatikus, ám következetes rendőri gyakorlat főként a párbeszédre és a prevencióra épül.

Az MSZP vezette kormány idején kétszer annyi volt a bűncselekmények száma: míg 2010-ben több mint 400 ezer, addig 2017-ben csupán 195 ezer bűnesetet regisztráltak. Az adatok szerint tehát közel 55 százalékkal csökkent a bűnesetek száma.

Fotó: Kurucz Árpád

Tisztavatás a budai Várban. Az egyenruhások szemlélete is változott az utóbbi időszakban

A rekordteljesítmény mögött sokrétű és kemény munka áll. Az elmúlt években véghez vitt bűnügyi technikai fejlesztések, a hatékonyabb helyszínelés és a nyomrögzítés például növelte a felderítéseket. Sőt egyre nagyobb számban zárnak le eredményesen régi, kihűlt aktákat is, mivel a korábban rögzített nyomok, anyagmaradványok a technika fejlődésével hosszabb idő elteltével is elvezethetnek az elkövetőhöz.

A gépjárműlopások és a lakásbetörések felderítése kapcsán pedig országos szintű koordináció zajlik, amelyet a főkapitányi biztos koordinál – részletezték.

Jelentősen nőtt a rendőrök létszáma is, 2013 óta négyszer annyi, közel háromezer egyenruhást neveztek ki tavaly, ahogy a polgárőrök is egyre nagyobb számban vannak jelen az utcákon. A jelenleg is működő 300×100 Biztonság program háromszáz településén száz polgárőr a közbiztonság erősítését és a lakosság biztonságérzetét erősíti. Az ORFK adatai szerint a programban részt vevő települések 90 százalékában jelentős mértékben csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, valamint nőtt az ott élők szubjektív biztonságérzete.

Mindez azonban még önmagában kevés ahhoz, hogy a rendőrség hét év alatt megfelezze a bűncselekmények számát. A siker egyik kulcsa a prevenció, amely csak akkor hoz kézzelfogható eredményt, ha minden korosztályt megszólít és elér. Az időskorúak védelmében a Budapesti Rendőr-főkapitányság, Komárom-Esztergom, Pest és Somogy megye rendőr-főkapitánysága működteti azt az időskori kortárssegítő programot, amely a bűncselekmények visszaszorítását, a szubjektív biztonságérzet javítását tűzte ki céljául.

Fotó: MTI

Több mint két évvel ezelőtt indult a Házhoz megyünk! vagyonvédelmi program, ahol a területi szervek munkatársai országosan összesen több mint 70 ezer embernek adtak prevenciós tanácsokat.

A megelőzés jegyében jöttek létre a biztonságra nevelő iskolai programok is: a DADA az általános iskolákban segít a helyes önértékelés kialakításában, és arra neveli a kicsiket, hogy időben felismerjék a veszélyhelyzeteket. Az ELLEN-SZER­ és az Iskolai Bűnmegelőzési Tanácsadók (IBT) elnevezésű program pedig a középiskolásoknak ad választ azokra a kérdésekre, amelyek a korosztályukat érintik.

Ezek az inter­aktív foglalkozások évente több mint százezer kiskorút érnek el, ahol – a fiatalok által felvetett problémák megbeszélése mellett – rámutatnak, hogyan tudják elkerülni az áldozattá válást és a bűnözői életet egyaránt.

Kiemelt

De kinek kell egy bohóc?

Magyarország első újcirkusztársulata mozgásszínházi eszközökkel és az előadók személyiségét karakterré formálva túllép a hagyományos cirkuszszámokon.

Poszt-trauma

Megfeszítették a vásárhelyi plébánost

Farkasbőrbe bújt bárány férkőzött a hívek közé.

A hülyeségnek úgy tűnik, nincs határa

Magyarországnak szerencsére kerítéssel védett.

Aczél Endre ezúttal Balczó Andrásba rúgott bele

Szabadnépes stílus.

Jöhet a 45 millió ukrán!

A „demokratikus” baloldalt a tények továbbra sem zavarják.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!