2017. december 17., vasárnap, Lázár, Olimpia napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/hatvanmillio-afrikai-fenyegeti-europat-2315410/

Hatvanmillió afrikai fenyegeti Európát

Mérvadó nemzetközi tanulmányok szerint százmilliós tömegek kelhetnek útra a következő évtizedekben. NATO- és ENSZ-jelentések pedig azzal számolnak, hogy Fekete-Afrikából 2020-ig 60 millió migráns veszi útját Európa irányába. Századunk közepéig készített előrejelzésében az Egyesült Királyság kormányzati dokumentuma hosszabb távon akár félmilliárd ember elvándorlását vetíti elénk. A problémára belátható időn belül nincs megoldás az elemzések szerint.

Az egyik legnagyobb globális kihívásként említi a tömeges migrációt több közelmúltban készült elemzés is. A NATO, az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma, valamint a Kofi Annan egykori ENSZ-főtitkár által vezetett svájci székhelyű Global Humanitarian Forum (GHF) által jegyzett tanulmányok szerint több tíz millió ember fogja elhagyni lakóhelyét az előttünk álló évtizedekben.

A lapunk által vizsgált nyilvános jelentések mellett a közelmúltban készült egy bizalmas minősítésű dokumentum is a NATO megbízásából, amelyről Kósa Lajos szeptember végén az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén elmondta: szerzői szerint 2020-ig hatvanmillió ember hagyhatja el afrikai otthonát. Bár az ellenzék kétkedve fogadta a fideszes politikus szavait, e titkos jelentés megállapítását a fent említett tanulmányok is megerősítik.

Fotó: MTI/Yara Nardi

Az elemzők szerint hosszabb távon akár félmilliárd ember is útnak indulhat

Tehát az ENSZ, az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma és a GHF is azzal számolt, hogy 2020-ig hatvanmillió ember kel útra a szubszaharai térségből, túlnyomó részük Európa felé.

A GHF elemzése mindezen túlmenően 350 millió lakhelyét elhagyni kényszerülő emberről ír a 2030-ig tartó időintervallumot szem előtt tartva, közülük 150 milliónak saját akarata ellenére kell majd elhagynia otthonát. A több mint harmadmilliárd emberből 26 millióan lesznek az időjárás áldozatai – mutat rá a svájci dokumentum. Az időjárás- és klímaváltozásból származó problémák a brit jelentésben is a migráció legfőbb okai között szerepelnek. Következtetéseik szerint 2050-ig a jelenleg érintett 270-310 millió ember mellett további 80-130 millió migráns vándorol el a lakóhelyéről.

Rendkívül nagy problémaként említik a szárazságot: a Föld lakosságának 40 százaléka, kétmilliárd ember él elsivatagosodó területeken, és 135 milliót fenyeget a hontalanná válás. A brit kutatók egy összetettebb jelenségre is felhívták a figyelmet: a fejlődő országok munkaerejének 60 százaléka, vagyis nagyjából másfél milliárd ember dolgozik a mezőgazdaságban, a halászatban és a turizmusban, így megélhetésük a munkavégzés terepéül szolgáló természeti környezet épségétől függ, annak pusztulásával nagy részük tehát szintén az elvándorlás mellett dönthet.

Az említett elemzésekben vázolt kimeneteleket valószínűsít az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának előrejelzése is. Az előbbi szerint 34-36 millió otthonát elhagyó ember tart Európa felé. A Frontex felhívja a figyelmet arra is: Líbia partjainál jelenleg is egymillió ember vár behajózásra, Afrika szarvából további mintegy másfél millió ember áll indulásra készen. Ezenfelül Törökországban is van több mint 3,5 millió ember, akiket egyelőre a Törökország és Európai Unió közötti megállapodás tart vissza.

Elsivatagosodás és erőszak

A legtöbb migráns továbbra is az észak-afrikai és a közel-keleti térségből érkezne Európába. E labilis terület jelenlegi 230 milliós lakossága várhatóan 670 millióra növekszik 2045-re, ez pedig tovább súlyosbítja a térséget jelenleg is sújtó problémákat. Az elemzések az autokrata, tekintélyelvű politikát és a vallási feszültségeket említik a migráció elsődleges társadalmi okaiként, különösen Iránban és Szíriában jelent problémát az erőszaknak a szektariánus különbségekkel történő igazolása. Ehhez társulnak a klímaváltozás nemkívánatos következményei: az elsivatagosodás és egyes part menti településeknek az egyre emelkedő tengerszint általi fenyegetettsége.

 

Kiemelt

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.

Poszt-trauma

Erős pofonba szaladtak bele a ballibek

Indul a bakterház.

Budaörs Welcoming Refugees and Migrants?

Luca-napi félhomály az ország leggazdagabb településén.

Ági néni, Ildi néni! Etye, petye, lepetye

Huncutkodás a Lukács-tanítványtól.

Nem fogják elhinni, ki veheti át Havas Henrik műsorát

Hajrá MSZP?!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!