A Nébih kérésünkre megerősítette a hírt, és közölte: a hatóság valóban tartott ellenőrzést egy hatvani főzőkonyhán, ahol a vizsgálat folyamán a konyhán 120 kilogramm jelöletlen, nem nyomon követhető termékeket – elsősorban fagyasztott húst – találtak szakembereik. A lefoglalt tételeket a hatóság azonnal megsemmisíttette, a Nébih szerint ezekből végül nem főztek. Ez azért is szerencsés, mert lapunk úgy tudja, hogy a szóban forgó ellenőrzés a város közétkeztetéséért felelős, az önkormányzathoz köthető főzőkonyhán zajlott le, így tehát számos óvoda vagy általános iskola menzájára is juthatott volna a veszélyesnek minősített húsból. A feltárt problémák a konyha működését nem érintették, a közétkeztetőre pénzbírságot szabott ki a Nébih, de a szolgáltató folytathatta működését. Ennek ellenére a hatóság magasabb kockázati besorolása alá helyezte a konyhát, ezért mostantól fokozott hatósági figyelemre számíthat.
Lapunk kereste Hatvan önkormányzatát is, azonban lapzártánkig nem érkezett tőlük válasz. A hatvani lefoglalás sokban hasonlít a Cegléden történtekhez. Megírtuk, hogy több ezer gyermeket veszélyeztethetett a TS Gastro nevű közétkeztető cég: a vállalat egyik telephelyén még szeptemberben végzett ellenőrzéskor higiéniai hiányosságokat is feltárt a hatóság, amely lefoglalt és megsemmisített negyed tonna romlott húst.