2016. augusztus 24., szerda, Bertalan napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/hatalmi-jatszma-folyik-a-tuntetesek-hattereben-396502/

Hatalmi játszma folyik a tüntetések hátterében

Nem kell sztrájkolni és nem kell kormányt buktatni, mert már „megsztrájkoltuk” az érdemi tárgyalást! – nyilatkozta lapunk megkeresésére Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZEDDSZ) elnöke arra reagálva, hogy több ágazat, így a szociális területen dolgozók is ugrásra készen állnak egy esetleges közös sztrájk meghirdetésekor.

Cser Ágnes szerint a jelenlegi tüntetéseket szervező, valamint a sztrájkot kilátásba helyező szakszervezeti vezetők szándéka nem a pedagógusok érdekeinek érvényesítése, hanem a kormány gyengítése. – Évek óta tapasztalható, hogy egyfajta hatalmi játszma folyik, és egyes szakszervezetek, érdekképviseletek a tárgyalások és az együttműködés ellen lépnek fel. Dénes Tamás, a Magyar Rezidensszövetség korábbi elnöke már tavaly februárban sztrájkot akart szerveztetni, ezért keresett fel, októberre pedig egyenesen országos sztrájkról beszélt – mondta az elnök.

Az elnök szavai alátámaszthatják lapunk információját, amely szerint a Dénes Tamás által is szorgalmazott őszi országos sztrájk, amelyhez többek közt a Szűcs Viktória vezette Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete is csatlakozott volna, egyértelműen a kormány gyengítését, akár megbuktatását lett volna hivatott elérni, amit az illegális bevándorlási hullám és annak pozitív kormányzati intézkedései miatt halasztottak el, talán épp tavaszra.
Cser Ágnes (képünkön) szavaiból az is kiderült, Szűcs Viktóriának, a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság ügyvivőjének is két ízben ajánlották fel a közös sztrájktárgyalást, tekintettel arra, hogy az MSZEDDSZ sztrájkkövetelései szélesebb kört ölelnek fel, mint az általa vezetett testület, ahol mindössze három követelést fogalmaztak meg a kormánnyal szemben.

Cser Ágnes; Éger István; Pós Péter

Forrás: MTI

– Szűcs Viktória mindkét alkalommal elutasította, dacára annak, hogy mi a korábbi, törvényes munkabeszüntetéseinkkel már megteremtettük az érdemi kormányzati tárgyalás lehetőségét, így a szociális ágazat munkavállalóinak nem kell sztrájkolniuk – fogalmazott Cser Ágnes. Hangsúlyozta: jelenleg is zajlik a sztrájktárgyalás a kormányzattal, nemcsak a szociális, hanem az egészségügyi ágazatban is, ahol éppen múlt héten írták alá az első fejezetét annak a kollektív szerződésnek, amelyet ágazati szinten szeretnének kiterjesztetni minden munkavállalóra. Cser Ágnes szerint ezek után felvetődik a kérdés: kit képvisel valójában Szűcs Viktória?

Lapunk megkereste a szociális sztrájkbizottság vezetőjét is, hogy megtudjuk, hirdetnének-e sztrájkot az oktatásban dolgozók mellett. Szűcs Viktória nem tagadta, hogy felmerült a munkabeszüntetés lehetősége a közeljövőre nézve, de a részletekről nem kívánt nyilatkozni. A vezető egyébként kora ősszel is többször beszélt esetleges sztrájkról; a Magyar Időknek akkor azt mondta: amennyiben határidőn belül nem sikerül megállapodni a kormánnyal, sztrájkot hirdetnek.

Kiemelt

Öt karika, sok százezer dollár

Az olimpia természetesen nem a pénzről szól, a nemzeti himnuszt hallgatni könnybe lábadt szemmel a dobogó tetején állva megfizethetetlen érzés. Vagy mégis megfizethető?

Poszt-trauma

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Liberális recept: késhegynyi aljasság, csipetnyi kettős mérce

A meztelen Trump nem verte ki a biztosítékot, a bikinis Hillary miatt viszont volt nyafogás rendesen.

Nagy Feró: nem vagyok migránspárti

„Az összes nőt meg fogják erőszakolni.”

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!