2016. augusztus 25., csütörtök, Lajos, Patrícia napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/hatalmas-utfelujitas-kezdodik-budapesten-397021/

Hatalmas útfelújítás kezdődik Budapesten

Összeállt a főváros ez évi költségvetése, ami az adott körülmények között egy végrehajtható költségvetés – nyilatkozta pénteken Tarlós István. A főpolgármester kéthetente esedékes sajtótájékoztatóján többek közt bejelentette, hogy nagyszabású útfelújítási program veszi kezdetét Budapesten, megegyeztek az agglomerációs közlekedés állami visszavételéről, amiről kormányhatározat is született. A sajtótájékoztató végén az ellenzéki média „habonyozásba” akarta belekényszeríteni a városvezetőt.

– Eddig nemigen volt rá példa, de a fővárosi költségvetés ellenzéki szavazatot is kapott – mondta a pénteki Budapest­infón Tarlós István. A főpolgármester hangsúlyozta: a főváros működési bevétele 199,5 milliárd, a működési kiadás 198,5 milliárd forint, vagyis egymilliárdos működési többlet jelentkezik. A költségvetés összbevétele 228 milliárd, összkiadása 313 milliárd forint.

A 85 milliárdos különbözetből 70 milliárd a pénzkészletek, a betétek és az értékpapírok tavalyi záróállományából tevődik össze,15 milliárd pedig az önkormányzati infrastruktúra-fejlesztési program hiteléből származik. Tarlós István kitért arra is, hogy ezen felül a főváros kizárólag fejlesztésekre fogja fordítani a több mint 90 milliárd forintos EIB-hitelt.

A főpolgármester elmondta: megegyeztek a kormánnyal az agglomerációs közlekedési szolgáltatások visszavételéről, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel korrekt megállapodás született, erről kormányhatározat rendelkezik. Tarlós István úgy fogalmazott: a kormányhatározat egy pontját vitatják – „ez ügyben lehet még a jövőben egy kis családon belüli tányércsörgés” –, miszerint „egységben, egymástól nem elválasztva” kezelték idáig a budapesti helyi és az agglomerációs közlekedés támogatását. Mint mondta, ez nem így van, a költségvetési törvény ezt kizárja, sőt meg is tiltja.

A főpolgármester bejelentette: több mint 10 milliárd forintot fordítanak útfelújításokra, ami 15 kerületet érint. – Hetven fontos közlekedési útvonalat fogunk felújítani, a munkák az év végére elkészülnek – tette hozzá.
Az M3-as metróvonal infrastruktúrája felújításának végső határideje 2019. szeptember 30 – ismertette Tarlós István, hozzátéve, hogy a szerelvények újjáépítése hamarabb befejeződik.

Az első két felújított szerelvény már június elején megérkezik Budapestre. Hozzátette: az alagutak, állomások és pályák esetében elkészültek a koncepciótervek, a tanulmánytervek, a megvalósíthatósági tanulmány, az engedélyezési tervek és egy engedély kivételével megtörtént a kivitelezési tenderdokumentáció összeállítása. Elkészültek a felszíni pótlásokhoz szükséges tervek, megvannak a szükséges engedélyek, hozzájárulások is.

A főpolgármester által elnökölt Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) több javaslatot fogalmazott meg az építési szabályok módosítására. A 300 négyzetméternél kisebb építmények esetében az önkormányzatok és a hatóságok kontrollszerepe szűkült. – Nem szeretném, ha violaszínű, strandkék és rózsaszín házak épülnének a városban – jegyezte meg Tarlós István.

Azt is kérik a kormánytól, hogy az állami tisztviselői kar az önkormányzati szektorban dolgozó köztisztviselőket és közalkalmazottakat is magába foglalja. A főpolgármester kitért arra, hogy 2016. július 1-jétől elengedhetetlennek gondolják az önkormányzati szférában dolgozók bérének emelését is.

A sajtótájékoztatón több olyan kérdést is kapott a főpolgármester, amely az ő és Habony Árpád kapcsolatát firtatta. A városvezető visszautasította a kettőjük közti találkozó kapcsán megfogalmazott találgatásokat. Szerinte nem szakértői vagy politikai, hanem Habony Árpád-i minőségében látogatta meg. Tarlós István közölte: Habonnyal a 2006-os önkormányzati választási kampány óta ismerik egymást.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Kezdi felszívni a képzett alkalmazottakat Paks II

Folyamatosan emelkedik a létszám a z MVM Paks II Atomerőmű-fejlesztő Zrt-nél. Az év végére már 420-an dolgozhatnak a bővítés előkészítésén.

Poszt-trauma

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Liberális recept: késhegynyi aljasság, csipetnyi kettős mérce

A meztelen Trump nem verte ki a biztosítékot, a bikinis Hillary miatt viszont volt nyafogás rendesen.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!