2018. január 23., kedd, Zelma, Rajmund napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/hasan-kilic-occse-beszokott-az-eu-ba-2647141/

Hasan Kilic öccse beszökött az EU-ba

A Helsinki Bizottság védence átverte magyar pártfogóit
A Törökországban terrorizmussal kapcsolatban több mint 13 évre ítélt Hasan Kilic öccse, Suleyman szintén beszökött az Európai Unió­ba. A 2006-ban Magyarországra érkező Hasan a magyar pártfo­góit vette rá, vállaljanak kezességet az öccséért, hogy vissza fog menni Törökországba a 3 hónapos látogatása után. Suleyman Kilic azonban ideérkezése ötödik napján eltűnt, majd Svájcban kért politikai menedékjogot.

A Törökországban terrorizmussal kapcsolatban több mint 13 évre ítélt Hasan Kilic becsapta magyar patronálóit – mondta el a Magyar Időknek az egyik támogató. Kilic 2016-ban az öccse, Suleyman vízumkérelméhez kérte a benne addig maximálisan megbízó ­segítőit, hogy 3 hónapra szóló meghívólevelet írjanak Suleymannak.

Az ankarai magyar külképviselet felvette a kapcsolatot a pártfogókkal, mivel a török hatóságoktól azt a tájékoztatást kapták, hogy Suleyman Kilic a terrorszervezetként nyilvántartott Kurd Munkáspárt (PKK) tagja, így kétséges, hogy mik a szándékai az Európai Unióban. Az egyik támogató egy – jelenleg is – békefenntartó főtiszt, így szava elégséges volt arra, hogy a külképviselet kiadja a vízumot Suleyman Kilicnek, mivel biztosra vették, hogy az 1979. ­január 1-jén született férfi vissza fog térni Törökországba.

Fotó: Reuters

Suleyman Kilic is tagja volt a PKK-nak (képünk illusztráció)

Annál nagyobb volt a meglepetés, hogy Suleymannak ideérkezése 5. napján nyoma veszett. Az állítása szerint 1970. január 1-jén született Hasan Kilic azt mondta a kezességet vállalóknak: ő maga rakta fel öccsét az isztambuli járatra a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren. Az akkori ankarai ügyvivő nagykövet, aki segített a vízum megadásában, 2017. februárban látta az EU hivatalos nyilvántartásában, hogy Suleyman Kilic Svájcban próbált menedékjogot kérni Magyarországról való távozása után – sikertelenül.

Azóta nincs hír róla. A főtiszt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz (BÁH) fordult tavaly májusban, részletesen ismertetve a történteket, kérve az ügy kivizsgálását. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a magyar hatóságok mire jutottak Suleyman Kilic történetével, aki a jelek szerint fivéréhez hasonlóan szintén beszökött az Euró­pai Unióba.

Hasan Kilic 2006-ban hamis papírokkal érkezett Magyarországra, azóta próbál menedékes vagy oltalmazotti státust szerezni – a Helsinki Bizottság ügyvédjének minden igyekezete ellenére sikertelenül. A BÁH eddig ötször utasította el a kérelmet, hiszen bár Hasan azt állítja, politikai nézetei és kurd mivolta miatt üldözik Törökországban, ám az általa hangoztatott érveit éppúgy nem bizonyítja semmi, mint az általa bemondott személyi adatokat.

A hatóságoknak ő maga mondta, hogy hamis iratokkal szökött meg Törökországból, ám állításait és a személyazonosságát semmivel sem tudja alátámasztani. Ügyében hivatalos irat csak arról van, hogy Törökországban terrorizmussal kapcsolatban elítélték. A BÁH-nál egyébként azt állította: fivére, Ömer 36 év börtönt kapott, mert a PKK tagja volt. Ehhez képest abban az ítéletben, ami Hasan Kilic terrorizmusért való elítélését is taglalja, az olvasható: Ömer Kilic ellen a büntetés kiszabását mellőzte a bíróság, mivel a PKK-ból önként kivált anélkül, hogy bármit elkövetett volna. (Érdekesség, hogy mindhárom Kilic testvér ­január 1-jén született.)

A Hasan Kilicként nyilvántartott ­férfi „megtűrtként” tartózkodik hazánkban, immár 11 éve, időközben az adóhatóság és a rendőrség is nyomozást indított a tevékenységével és gyorsbüfét üzemeltető cégével kapcsolatban sikkasztás, költségvetési csalás, számviteli rend megsértése és közokirat-hamisítás ­miatt.

A hatóságok azt is vizsgálják, hogy kinek, kiknek utaltathatott rendszeresen pénzt a Western Unionon keresztül Kurdisztánba, mint ahogy azt egy feljelentés tartalmazza.

Kiemelt

Halálos áldozatokkal járó lövöldözés volt egy iskolánál az USA-ban

A lövöldözőt azonnal őrizetbe vették, a 15 éves fiúnál kézifegyver volt. Kilétéről és tettének esetleges okairól egyelőre nem közöltek információt.

Poszt-trauma

Ordas hazugság a holland sajtóban a magyar oktatásról

Szerintük funkcionális analfabéták a magyar diákok.

Ungár elszabadult

Pártmegbízás vagy önmegvalósítás a trollkodás?

Zavarta a terrorgyanús afgán migránst a kereszt, levette a német bíróság

Ez így korrekt Európában.

Fodor Gáborék meghökkentő közleménye

Üzenet jött a mikroszkóp alól.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!