2017. október 21., szombat, Orsolya napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/harminc-eve-toretlen-az-unios-erasmus-program-osztondijanak-nepszerusege-2015131/

Harminc éve töretlen az uniós Erasmus program ösztöndíjának népszerűsége

Nyelvtanulás, új kultúrák megismerése, a magyar és európai identitás erősödése, nemzetközi kapcsolatok, önállóság és magabiztosság – többek között ezekért érdemes az Erasmus adta lehetőséggel élni a korábbi ösztöndíjasok szerint. Az idén 30 éves Erasmus+ mobilitási programot év végéig számos eseményen keresztül mutatják be. Az Európai Unió egyik legsikeresebb projektje eddig több mint kilencmillió résztvevővel és 169 partnerországgal büszkélkedhet.

– Harmincévnyi mobilitás és együttműködés nyitott szellemű, vállalkozni kész nemzedékkel ajándékozta meg Európát – mondta a programról Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos annak kapcsán, hogy az évforduló alkalmából az Erasmust
koordináló Tempus Közalapítvány számos eseményt szervez.

– Tavasszal egyetemi roadshow-n ismerkedhettek meg a hallgatók az Erasmus+ ösztöndíjakkal, májusban pedig sikeres korábbi ösztöndíjasok tartottak inspiráló előadásokat – fogalmazott lapunk kérdésére Tarján Enikő, az alapítvány munkatársa. Ismertetése szerint ősszel elsősorban online folytatódnak az év eseményei, emellett indítanak plakátkampányt, az oktatási-képzési intézményeknek és az ifjúsági szervezeteknek pedig információs és pályázatíró napokat. Új, ingyenes mobilalkalmazás is készült a résztvevőknek, amely segít eligazodni az Erasmus+ programmal kapcsolatos ügyintézésben, megkönnyíti a beilleszkedést a helyi közösségekbe, valamint interaktív mentorálással támogatja az idegennyelv-tanulást.

A nemzetközi együttműködéseket és külföldi tapasztalatszerzést támogató program 1987-ben indult, Magyarország pedig 1997-ben csatlakozott, azóta több mint 220 ezer magyar résztvevője volt. A 2014-től kibővült Erasmus+ programban kiszélesítették a célcsoportot: a felsőoktatási hallgatók és a szakképzésben tanuló diákok mellett tanárok, oktatási szakemberek, valamint önkéntesek és ifjúságsegítők is bekapcsolódhatnak.

A fiatalok a hazatérésük után előnyt élveznek a munkaerő piacon

Fotó: Reuters

A fiatalok a hazatérésük után előnyt élveznek a munkaerő piacon

Az Erasmus egyik legnagyobb előnye, hogy hazatérve a fiatalok előnyt élveznek a munkaerőpiacon. Az Európai Bizottság adatai szerint a volt ösztöndíjasok kétszer akkora eséllyel helyezkednek el, mint azok, akik nem tanultak másik országban; a szakképzést végzők pedig átlagosan 25 százalékkal többet keresnek. Ennek nemcsak a megerősödött nyelvtudás az oka, hanem hogy a kint töltött idő során fejlődik a diákok alkalmazkodó- és problémamegoldó készsége, határozottabbá, önállóbbá és kreatívabbá válnak, amelyek mind előnyt jelentenek egy pozíció betöltésénél.

A korábbi ösztöndíjasok szerint még az említett előnyökön is túlmutat az Erasmus hatása. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen anglisztikát tanuló Sánta Lúcia fél évet töltött a programmal Finnországban. – A fogadó egyetem diákjain túl rengeteg más nemzetiséget is megismertem a többi cserediák személyében. Ez nemcsak a különböző kultúrákat hozta közelebb, de általános kíváncsiságot, toleranciát és tudatosságot is felébresztett bennem – mesélt élményeiről a diák.

A tanári szakos Kucséber Erika, aki Dániában tanult az Erasmussal, magyarságtudatának megerősödéséről számolt be. – Büszkén meséltem a történelmünkről, a nyelvünkről, az ételeinkről, egyszerűen mindent meg akartam ismertetni velük Magyarországról – mondja.

Jó hír azoknak, akik még nem vettek részt a programban, vagy újra kimennének egy fogadó országba, hogy 2020-ig 150 millió euró forrás érkezhet erre hazánkba, ami további 58 ezer magyar diák részvételét teszi lehetővé.

Hirdetés

Kiemelt

Választásokkal intenék csendre Katalóniát

Sajtóinformációk szerint külön parlamenti bizottságot hoznak majd létre 27 szenátusi képviselővel, amely megvitatja a tervezett madridi intézkedéseket.

Poszt-trauma

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Vitray is beleállt

A Kádár-rendszer hangadója nyilasozott.

Visszatért a Népszabadság

Az egykori szerzők írtak bele.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!