2018. január 21., vasárnap, Ágnes napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/hamis-iratot-arult-az-alrabbi-2633515/

Hamis iratot árult az álrabbi

Hithű zsidónak öltözve keresték fel ügyfeleiket a csalók
Kóser minősítést ígértek ügyfeleiknek azok a csalók, akik ellen a napokban emelt vádat az ügyészség. Az élelmes férfiak nem sajnálták az időt és a fáradságot: rabbinak öltözve próbálták a pénzt kicsikarni. Végül a Magyaror­szági Zsidó Hitközségek Szövetségének segítségével buktatták le őket.

A Salgótarjáni Járási és Nyomozó Ügyészség bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett, nagyobb kárt okozó csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolt meg három férfit, akik rabbinak öltözve árultak hamis kóser engedélyt.

A vádlottak 2016 novemberében hithű izraelita benyomását keltő álöltözetet – kipát és széles karimájú kalapot – vásároltak, és a rabbi szerepének eljátszására felkért másodrendű vádlottal egy kiszemelt cég székhelyére utaztak. Az álrabbi körbejárta az üzemet, s hogy még biztosabb legyen a megtévesztés, néhány hiányosságot is észrevételezett, majd átadta a hamis kóser igazolást, amelyért cserébe a megtévesztett kifizetett 1,5 millió forintot.

Itt egy igazi szakértő vizsgálja: vajon ez a hal kóser?

Fotó: Reuters

Itt egy igazi szakértő vizsgálja: vajon ez a hal kóser?

Utóbb a sértett hiába pró­bálta elérni „partnerét”, aki Mayer Dávid néven mutatkozott be, ezért felvette a kapcsolatot a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) központjával, ahol közölték vele, hogy ilyen rabbi a szövetségben nem lát el szolgálatot.

A vádlottaknak legközelebb 2017 januárjában sikerült az ajánlatukra nyitott személyt találniuk, egy sze­gedi élelmiszeripari üzem vezetőjét. Ezúttal Ábrahám Hochwald rabbi segítségét ajánlották fel az üzem „kóseresítéséhez”. Egy hónap elteltével pedig egy móra­halmi cég vezetőjét próbálták meg lépre csalni az említett módszerrel, akitől nyolcszázezer forintot kértek az igazolásért.

Mivel az álrabbival történt telefonbeszélgetést köve­tően a cégvezetőnek gyanússé vált a dolog, a Mazsihiszhez fordult, ahol közölték vele, hogy már többen is érdeklődtek náluk ilyen ügyben, és bizonyára csalókkal áll szemben. A telephelyen ez alkalommal a harmadik vádlott játszotta el a rabbi szerepét, aki az üzem körbe­járását követően néhány, a raktározással kapcsolatos hiányosság kiküszöbölését kérte, majd átadta a hamis igazolást, amelyért nyolcszázezer forintot kapott. A bankjegyek sorszámait a sértett korábban feljegyezte, a csalásról értesített rendőrség pedig megfigyelte a telephelyet, és amint az álrabbi az autóban várakozó társaihoz ért, a rendőrök mindhármukat elfogták, a pénzt pedig lefoglalták tőlük.

Kiemelt

A magyar kultúra napjaBalázs Péter kapta az idei Bessenyei-díjat

Az elismerést B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye és Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester adták át a Kossuth-díjas színész-rendezőnek.

Poszt-trauma

Külföldi fiatalok segítették ki a „nagy diáktüntetés” szervezőit

Totális kudarcot vallottak a szervezők.

Vona és a 2300

A dolgok, amiknek az égvilágon semmi közük egymáshoz.

A Budapest Pride csapata bedobta a Conchita-bombát

„Az egész országot szivárványba borítjuk”.

Oknyomozó riporternek csapott fel a DK elnöke

Bizonyára ő is a Gőbölyös Soma-díjra hajt.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!