2017. október 23., hétfő, Gyöngyi napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/haladekot-kapott-ceu-2337511/

Haladékot kapott a CEU

Még így sem biztos, hogy megmarad Soros egyeteme
Egy évvel meghosszabbítaná a kormány a határidőt, ameddig a Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményeknek teljesíteniük kell működésük feltételeit – jelentette be az igazságügyi miniszter. Az engedmény ellenére lehetséges, hogy a CEU nem képes megfelelni a követelményeknek – értesült az Echo TV.

– Pengeélen táncol a CEU – ismerte el az intézmény egyik munkatársa az Echo TV információi szerint. A csatorna stábja az egyetem előtt készített interjút a Soros Györgyhöz köthető CEU egyik tanárával, Gerő Andrással, amikor a CEU médiakapcsolatokért felelős munkatársa a forgatási engedélyt kérte számon a tévé munkatársain, hiába van szó közterületről, ahol a hatályos jogszabályok szerint bármikor lehet felvételt készíteni. A riportalany mikrofonja azonban bekapcsolva maradt, ekkor derült ki, hogy nem a forgatási engedély hiánya volt a fő probléma, hanem az Echo TV jelenléte. – Ne nehezítsék meg a dolgunkat, pengeélen táncolunk – hangzott el a médiakapcsolatokért felelős munkatárstól.

A magyar jogszabályok mindenkire nézve kötelezők

Fotó: Éberling András

A magyar jogszabályok mindenkire nézve kötelezők

Eközben a kormány tegnap benyújtotta a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítását, amellyel meghosszabbítanák azt a határidőt, ameddig a külföldi felsőoktatási intézményeknek teljesíteniük kell magyarországi működésük feltételeit. – Az egyre fokozódó, minden jogi alapot nélkülöző nyomásgyakorlás ellenére a kormány kitart azon meggyőződése mellett, hogy a magyar jogszabályok mindenkire kötelezőek, még az amerikai CEU-ra is – fogalmazott Trócsányi László igazságügyi miniszter a sajtótájékoztatón. Ha az Országgyűlés elfogadja a módosítást, akkor 2018. január 1-je helyett 2019. január 1-jéig kell az egyetemeknek megfelelniük a felsőoktatási törvényben előírt feltételeknek.

A miniszter kijelentette: a felsőoktatási törvény tavaszi módosítása kiszámítható, világos és mindenki számára teljesíthető feltételeket határozott meg. Trócsányi hangsúlyozta: az eddig előírt, 2018. január 1-jei határidő elegendő volt azoknak a hazánkban működő külföldi felsőoktatási intézményeknek, amelyek a felesleges politikai vita és konfliktus helyett érdemben keresték a megállapodást. Példaként említette, hogy a héten már megjelent a Magyar Közlönyben a Maryland állam és a magyar kormány közötti megállapodás, amely lehetővé teszi az amerikai McDaniel College Budapest további működését.

– A kormány azért javasolja mégis a határidő meghosszabbítását, mert figyelembe veszi, hogy más Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményekkel, így többek között a CEU-val még nem zárultak le a tárgyalások. Tekintettel voltak a Magyar Rektori Konferencia javaslatára is, amely a feltételek teljesítésére előírt határidő meghosszabbítására vonatkozott – tette hozzá a miniszter.

Hirdetés

Kiemelt

Szlovén elnökválasztás: mégis lesz második forduló

Bohut Pahor az első fordulóban mégsem szerezte meg a szavazatok több mint felét, bár az urnazárást követően közzétett előrejelzések ezt valószínűsítették.

Poszt-trauma

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Szanyi Tibor becsülete

Csak a miheztartás végett.

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!