2016. augusztus 25., csütörtök, Lajos, Patrícia napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/gyurcsany-uj-akcioja-magyarok-ellen-469036/

Gyurcsány új akciója a magyarok ellen

DK: Ne szavazhassanak a kettős állampolgárok
Többek között a kettős állampolgárok szavazati jogának eltörléséért gyűjt aláírásokat a Sokak Magyarországa című program vitája ürügyén a Demokratikus Koalíció. Eddig mindössze pár tízezren írták alá gyűjtőívüket. Az Együtt még kisebb hatásfokkal szedi az aláírásokat a népszavazások erőszakos megakadályozása és az Európa elleni gyűlöletkeltés ellen: csupán ötezren támogatják kezdeményezésüket.

Módosított a Demokratikus Koalíció azon a tervén, amit Gyurcsány Ferenc pártelnök februári kongresszusukon jelentett be, miszerint a következő hetekben aktivistáik ellepik az utcákat, hogy ismertessék és véleményeztessék az emberekkel programjukat. Akkor úgy indokolt: a szöveg nem kőbe vésett, inkább „ajánlás, mit csináljunk Orbán után”.

Mivel a Sokak Magyarországa 80 oldalon, 45 témakörben, több mint háromszáz pontot tartalmaz, öt pontot emeltek ki belőle, amiről most gyűjtik az aláírásokat: a vasárnapi zárvatartás ellen, az olcsóbb internethasználatért, a minimálbérnek a létminimumhoz igazításáért, az ápolók és pedagógusok bérének emeléséért, valamint azért, hogy „csak azok vehessenek részt az országgyűlési választásokon, akik Magyarországon élnek vagy korábban itt éltek”.

A Magyar Idők megkeresésére Gréczy Zsolt közölte: több tízezer aláírás gyűlt már össze, a Sokak Magyarországa című programhoz érkezett észrevételeket, javaslatokat pedig várhatóan tavasz végéig összesítik. A párt szóvivőjének elmondása szerint minden megyében, minden fontos városban, főként piacokon, aluljárókban, illetve lakossági fórumokon és az interneten kikérik az emberek véleményét.

Nehezen gyűlnek az aláírások, eddig csupán pár tízezer jött össze

Forrás: Havran Zoltán

Nehezen gyűlnek az aláírások, eddig csupán pár tízezer jött össze

Emlékezetes: Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején, 2004 decemberében „érdeklődés hiányában” nem volt sikeres a kettős állampolgárságról szóló népszavazás. Helyesebben bár az igenek voltak többségben, arányuk nem volt elég az ügydöntő népszavazáshoz szükséges 25 százalékhoz, így csak véleménynyilvánító referendumhoz lett volna elegendő a több mint másfél milliós választói támogatás.

Az akkori MSZP–SZDSZ-es kormányzat egyebek mellett „Ne fizessünk havi 20 ezer forintot családunk pénzéből”, „Ne fizessünk állásunkkal az olcsó határon túli munkavállalók miatt” szlogenekkel kampányolt a nem szavazatok mellett, amit Gyurcsány ekkor „felelős hazafiságnak” nevezett.

Aztán 2010 májusában, amikor a parlament elfogadta a kettős állampolgárság könnyítéséről szóló törvényjavaslatot, csupán három MSZP-s képviselő: Szanyi Tibor, Molnár Csaba és Gyurcsány Ferenc szavazott nemmel. A DK elnöke akkor is hajthatatlan maradt a kérdésben, amikor 2013-ban Mesterházy Attila Kolozsvárott megkövette az erdélyi magyarokat az állampolgárság kiterjesztéséről szóló 2004-es népszavazás ügyében. Mint mondta, tudomásul veszi, de nem ért egyet az MSZP – akkori – elnökének bocsánatkérésével.

Emlékezetes: Gyurcsány Ferencék novemberben a kvótarendszer bevezetése melletti aláírásgyűjtésbe kezdtek arra hivatkozva, hogy egy felmérés szerint a magyarok 74 százaléka egyetért a migránsok kötelező betelepítésével. A párt akkor úgy tervezte, hogy az ország 83 pontján karácsonyig gyűjtik a szignókat, végül pedig „aláírások százezreit szeretnék bemutatni”. A párizsi terrorcselekmények után a DK átmenetileg felfüggesztette akcióját, majd csendben végleg kihátrált mögüle.

– Tekintettel arra, hogy a kormány ez ügyben az európai bírósághoz fordul, a DK úgy döntött, hogy megvárja a bírósági döntést. A DK ugyanakkor természetesen kiáll a kvótarendszer mellett, ahogy azt az EU vezető államai teszik – mondta akkor lapunknak Gréczy Zsolt. A párt szóvivője tagadta, hogy döntésükben szerepet játszott volna Gyurcsány Ferenc beismerése, miszerint a tagságának nagy része sem ért egyet a kvótákkal. A volt miniszterelnök egy szombathelyi fórumon ugyanis arról beszélt, hogy akkor sem változtat a bevándorlással kapcsolatos, a menekültek befogadását pártoló álláspontján, ha a magyarok, sőt saját pártja tagjainak többsége nem ért egyet vele.

Úgy fogalmazott, nem lesz „harminc ezüstpénzért a politika Júdása”.

Arra hivatkozva, hogy Magyarországot úgymond az Európai Unióban tartsa, a Bajnai Gordon alapította Együtt is aláírásokat gyűjt két kérdésben: a népszavazások erőszakos megakadályozása és az Európa elleni gyűlöletkeltés ellen.

Szigetvári Viktor tájékoztatása szerint Budapesten átlagosan 5-8 helyszínen, vidéken a megyei jogú városokban és egyes járási központokban eddig több mint ötezer aláírást szedtek össze. Arra a kérdésünkre, hogy akciójukat meddig folytatják, az Együtt elnöke úgy fogalmazott: mivel Orbán Viktor az EU ellen politizál, sokáig. Hozzátette: minél több Európa-párti emberhez el kívánnak jutni.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

Története során először főtáblás a Rosztov a BL-ben

A szerda esti selejtező-visszavágók végeztével véglegessé vált a labdarúgó Bajnokok-ligája 2016-17-es kiírása csoportkörének mezőnye.

Poszt-trauma

Tombol a kettős mérce: már a fehér is fekete

A liberálisok megmutatták, hogyan kell fából vaskarikát csinálni.

Bayer feltámasztotta az SZDSZ-t

De nyugi, csak egy pillanatra!

Mire tanít bennünket a 444.hu?

Erkölcs, etika, emberség.

Liberális recept: késhegynyi aljasság, csipetnyi kettős mérce

A meztelen Trump nem verte ki a biztosítékot, a bikinis Hillary miatt viszont volt nyafogás rendesen.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!