2017. december 11., hétfő, Árpád napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/gyurcsany-elismerte-hogy-az-altus-segitett-czegledyeknek-2304904/

Gyurcsány elismerte, hogy az Altus segített Czeglédyéknek

Gyurcsány Ferenc rendben találja a Human Operatornak adott kölcsönt

A Czeglédy-ügyet az MSZP és a DK közös bűnügyének nevezte csütörtökön a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János az üggyel kapcsolatban beszélt arról is: Orbán Viktor miniszterelnök azt kérte a nemzetgazdasági minisztertől, vizsgálja meg a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének kérését a Czeglédy-ügyben, és lehetőség szerint segítsenek a károsult, hoppon maradt diákoknak.

Közben Gyurcsány Ferenc csütörtökön a Klubrádiónak adott nyilatkozatában elismerte, hogy korábban negyedmillió eurós – azaz csaknem nyolcvanmillió forintos – kölcsönnel segítette ki a tulajdonában álló Altus Portfólió a mintegy hárommilliárd forintos költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba cégét, a Human Operatort.

A lapunk birtokába került szerződést a kölcsönadó részéről Gyurcsány felesége, Dobrev Klára, az Altus Portfólió vezérigazgatója írta alá, lejárati ideje pedig 2016. április 30-a volt. A szerződésben a kamatot az aktuális jegybanki alapkamat mértékében határozták meg, ezenfelül a kölcsönvevőnek 4800 eurót kellett fizetnie, az egész ügyletre pedig Czeglédy készfizető kezességet vállalt.

A gyanú szerint a férfi által vezetett, munkaerő-közvetítést végző Human Operator Zrt. köré szerveződő céghálózat 2013 és 2016 között mintegy hárommilliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. A Human Operatorhoz kapcsolódó iskolaszövetkezetek nagy része a cég által közvetített diákmunka után nem fizette ki a tanulók májusi és júniusi bérét. Az elmaradás becslések szerint mintegy ezer diákot érint, és súlyos milliókra rúg.

Közben a Csongrád Megyei Főügyészség jogsegélykérelemmel fordult az osztrák hatóságokhoz a Czeglédy-ügyben. Szanka Ferenc szóvivő közleménye szerint a bűncselekményből származó vagyon elkobzása érdekében június 27-én Ausztriában, egy magyar határhoz közeli kisvárosban lévő bankfiókban lefoglaltak csaknem egy kilogrammnyi befektetési célú aranyat egy Czeglédy Csaba nevére nyitott széfben.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága a fokozott ügyészi felügyelet mellett folyó nyomozás során a bűncselekményből származó vagyon elkobzásának biztosítására bankszámlákat, más személyek tulajdonában álló és céges ingatlanokat vett zár alá, kötvényeket és aranyrudakat foglalt le. Lapunk úgy tudja, hogy Czeglédy nevére az osztrák Oberbank AG kismartoni (eisenstadti) fiókjában nyitottak széfet. Ez azért is érdekes, mert az Altus és a Human Operator közötti kölcsönszerződésben utóbbi számláját az Oberbank magyarországi fiókjában vezették.

Ismert, Czeglédy (Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő ügyvédként Gyurcsány Ferenc és az MSZP jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke csütörtökön a Klubrádiónak elmondta: feleségét, Klárát azzal kereste meg Czeglédy, hogy egy-két hónapos átmeneti fizetési gondjai vannak, és kérte, adjanak neki kölcsön. – Klára megfontolta, úgy döntött, hogy normál jegybanki alapkamattal, tisztességes szerződési körülmények között ad a Csabának pénzt, hogy ki tudja fizetni a béreket.

Semmi kivetnivalót nem látok ebben – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, aki nem tudja, hogy ez a pénz visszaérkezik-e valamikor. – Ha emiatt aggódik a jobboldal, hogy mi ezen veszítünk, akkor köszönöm szépen a rokonszenvüket és együttérzésüket. Igazán hálás vagyok nekik, hogy eljutottak idáig, hogy engem sajnálnak – fogalmazott a volt kormányfő.

Gyurcsány Ferenc kitért arra is: nem gondolja, hogy a szocialista párt tönkre fog menni, és nem is kívánja ezt. Szerinte az MSZP gyenge szereplése rányomja a bélyegét a demokratikus oldal szereplésére, azt reméli, hogy rendezik a soraikat.

Kiemelt

Havast védi Vonáék lapja

Baukó Éva és Molnár Anikó után Gesztesi Károly is megszólalt Havas Henrik ügyében, a színész szerint a televíziós rendszeresen zaklatta Liptai Claudiát, amikor közösen vezettek műsort.

Poszt-trauma

Magyar szívvel: Big Mac-index

A Big Mac reklámarca lesz Vona Gábor?

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!