2017. július 23., vasárnap, Lenke napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/gyakorta-vizsgalodnak-godi-tophaz-otthonban-1662373/

Gyakorta vizsgálódnak a gödi TopHáz otthonban

Gönczöl Katalin 1998-as látogatásakor épp kényszerzubbonyokat varrtak
Az elmúlt hónapokban vizsgálódott az ombudsman a gödi fogyatékosokat ellátó otthonban, ám jelentése még nem készült el. Pénteken azért indított rendkívüli vizsgálatot a kormány, mert egy nemzetközi civil szervezet bejutott a TopHáz otthonba, a vélt hiányosságokról, problémákról szóló anyagukat pedig szerdán a New York Times közölte. A Mental Disability Advocacy Centre-t a Soros-féle Open Society Foundations alapította.

A gödi fogyatékosokat ellátó TopHáz Speciális Otthon 1977 óta működik a Schäffer-kastélyban. Egy nemzetközi civil szervezet szerint nagyon rossz körülmények uralkodnak a fogyatékossággal élőket ellátó intézményben, ezért péntkeen rendkívüli vizsgálatot indított a kormány. A Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) azt írta, hogy az intézményben tett áprilisi látogatásukkor rossz higiéniai körülményeket, indokolatlan fizikai korlátozást, alultáplált és ellátatlan sebektől szenvedő gondozottakat találtak.

Az MDAC által koordinált, uniós forrásból finanszírozott projekt részeként Csehország, Magyarország, az Egyesült Királyság és Bulgária területén látogatnak meg mentálisan sérült gyermekeket gondozó otthonokat. Néhányszor nehéz volt bejut­niuk az intézményekbe, Bólyon és Gödön egy-egy látogatásuk meghiúsult.

A TopHáz otthon fenntartójának képviselőjétől viszont megtudták, hogy a Gödön a fenntartói ellenőrzés hiányosságokat tárt fel, ezért be akartak jutni az intézménybe. Szél Bernadett, az LMP társelnöke segített, akinek képviselőként van belépési joga az állami intézményekbe. A Gödön készült fényképeik és jelentésük a New York Timesban jelent meg, s nem az ombudsmani hivatalhoz fordultak, amellyel egyébként jó ideje együttműködnek interjúzási technikák és szakértői kirendelések témakörében.

Forrás: Havran Zoltán

A civil szervezet szerint az intézményben nagyon rosszak a körülmények (képünk illusztráció)

Az MDAC-t a Soros-féle Open Society Foundations alapította 2002-ben, és azóta is a szervezet egyik támogatója, így elképzelhető – még akkor is, ha a vádak megalapozottak –, hogy Magyarország lejáratása a cél.

A gödi otthonban egyébként gyakoriak a vizsgálatok. Már 1998-ban két névtelen feljelentés miatt vizsgálódott ott Gönczöl Katalin volt ombudsman több külső szakértővel is kiegészített stábja. „Kevés a gondozók száma, a gyermekek nem kapnak játékokat, sok a rácsos ágy, és a betegeket túlgyógyszerezik” – állt a szülők által írt feljelentésben. Gönczöl akkor azt állapította meg, hogy többek között nincs betegszoba és elkülönítő, a kerekesszékkel közlekedők nem tudják megközelíteni a tetőtéri foglalkoztatót. Egy hálós ágyat talált, amelyet a szülők kérésére működtettek, a varrodában viszont éppen kényszerzubbonyokat varrtak. Azt is tapasztalta, hogy a gondozottakat jó ideig magukra hagyták.

Úgy tudjuk, az ajánlásokat megfogadta az intézmény, ugyanakkor az ingatlan egykor nem a speciális igények figyelembevételével épült. Az intézetben dolgozók tavaly a szociális államtitkársághoz és az egészségügyi dolgozók szakszervezetéhez fordultak. Beadványuk szerint azokat, akik őrjöngenek, nem tudják megfékezni a dolgozók, ezért a társaikat is bántják, másik észrevételük szerint azonban elzárják a betegeket.

Kiemelt

Tízfontos

Ma már senki sem kérdőjelezi meg Austen helyét az irodalmi panteonban, mégis példa nélküli, hogy valamely szerzőt, ráadásul nőt, olyan dicsőségben részesítsenek, mint őt.

Poszt-trauma

Obama transzgender öröksége tovább élhet az amerikai hadseregben

Mehet a közös zuhanyzás.

Külhonban is magyarul

Történelmi bejelentést tett Tusnádfürdön az MTVA vezérigazgatója.

Merénylet

A rossz fújásnak is vannak fokozatai.

Újabb nehéztüzérrel támadnak a ballibek

Konrád György is feltűnt a színen.

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!