2016. június 1., szerda, Tünde napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/folyamatosan-novekvo-pedagogusfizetesek-358912/

Folyamatosan növekvő pedagógusfizetések

A miniszterelnök szerint a kormány érti a tanárok problémáit
Nem szabad a 2010 előtti oktatási rendszerhez visszatérni – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorában az elmúlt napok vitáival összefüggésben.

A kormányfő hangsúlyozta: szülőként abban vár segítséget az iskoláktól, hogy a gyerekek jól neveltek legyenek, jó fizikai állapottal és lelkierővel bírjanak, továbbá rendelkezzenek a szükséges tudással a nemzetközi gazdasági versenyben való helytálláshoz. Hozzátette: amikor 2010-ben megkezdték az oktatás átalakítását, látható volt, hogy a rendszer pénzügyileg fenntarthatatlan, több száz milliárdos adósságot halmozott fel, közben pedig a gyermekek teljesítménye folyamatosan romlik, emiatt egyre kevésbé állnak helyt a nemzetközi megméretésben. Orbán Viktor véleménye szerint mindenképpen szükség van a változtatásra, és a kormány jó irányba indult el. Hangsúlyozta: a kabinet a nyílt kormányzás híve, így mindenki véleményére kíváncsi. Mint megjegyezte, érti a pedagógusok szakmai felvetéseit, azokat meg is fogják vitatni, továbbá az oktatási kerekasztalnak van és lesz értelme a jövőben is. Kiemelte: az életpályák és a jelentős béremelések végrehajtásakor első helyre tették a pedagógusokat, amivel a társadalom is egyetértett. A fejlesztési oldalon 450 milliárd forint, béroldalon pedig körülbelül 230 milliárd forint érkezett az oktatásba az utóbbi években.

MAGYARI_TEMP

Mint arról már korábban is írtunk, az állami intézményfenntartás, a tantervi szabályozás, a tanárok és diákok óraszámai, valamint a bürokratikusnak tartott minősítési és tanfelügyeleti szabályok miatt elégedetlen a tanárok jelentős része. A szakszervezetek szerint a pedagógusok bére mellett a munkaterhelésük is jelentősen megnőtt, és az idősebbek fizetése szinte semmit sem emelkedett, mivel időközben megszűntek bizonyos korábbi pótlékok. Különböző életkorú tanárokat kérdeztünk meg arról, hogyan alakult a bérük, amelyet a mellékelt táblázatba gyűjtöttünk össze. Ebből jól látható, hogy a legalacsonyabb, pedagógus I. kategóriában lévők esetében négy év alatt végzettségtől, a pályán eltöltött időtől és a pótlékoktól függően bruttó 70 és 130 ezer forint közötti összeggel nőttek a járandóságok. Korábbi cikkünkben már részletesen kitértünk arra is, hogy a pedagógus II., mesterpedagógus és kutatótanári fokozatokba soroltaknál a fizetések még magasabbak. A pedagógus I.-hez képest például egy kutatótanári fokozatba kerülő, 30 éve tanító és tudományos fokozattal rendelkező tanár havi bruttó 150 ezerrel vihet többet haza január elsejétől, de a pedagógus II. fokozat is átlagosan 10 százalékos emelést jelent az érintetteknek.

Kiemelt

Hivatalos látogatásra Egyiptomba érkezett Orbán Viktor

Az antwerpeni központi pályaudvarra készültek lecsapni az előző héten Belgiumban őrizetbe vett dzsihadisták – jelentette a helyi média kedden.

Poszt-trauma

Nem lehet más a politika

Schiffer is belátta.

TGM megmondja, miért nem puffantották le Gyurcsányt

A baloldal ismét előhúzta legutolsó ütőkártyáját, ezúttal Soros védelmében.

Amíg a felesége haldoklott, megmászta az Everestet

Tanmese az emberi önzésről.

Lúzermagyarozás és a Veszprém kudarca

Katasztrófa-e a kölni vereség?

Hirdetés