2016. szeptember 1., csütörtök, Egyed, Egon napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/folyamatosan-novekvo-pedagogusfizetesek-358912/

Folyamatosan növekvő pedagógusfizetések

A miniszterelnök szerint a kormány érti a tanárok problémáit
Nem szabad a 2010 előtti oktatási rendszerhez visszatérni – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorában az elmúlt napok vitáival összefüggésben.

A kormányfő hangsúlyozta: szülőként abban vár segítséget az iskoláktól, hogy a gyerekek jól neveltek legyenek, jó fizikai állapottal és lelkierővel bírjanak, továbbá rendelkezzenek a szükséges tudással a nemzetközi gazdasági versenyben való helytálláshoz. Hozzátette: amikor 2010-ben megkezdték az oktatás átalakítását, látható volt, hogy a rendszer pénzügyileg fenntarthatatlan, több száz milliárdos adósságot halmozott fel, közben pedig a gyermekek teljesítménye folyamatosan romlik, emiatt egyre kevésbé állnak helyt a nemzetközi megméretésben. Orbán Viktor véleménye szerint mindenképpen szükség van a változtatásra, és a kormány jó irányba indult el. Hangsúlyozta: a kabinet a nyílt kormányzás híve, így mindenki véleményére kíváncsi. Mint megjegyezte, érti a pedagógusok szakmai felvetéseit, azokat meg is fogják vitatni, továbbá az oktatási kerekasztalnak van és lesz értelme a jövőben is. Kiemelte: az életpályák és a jelentős béremelések végrehajtásakor első helyre tették a pedagógusokat, amivel a társadalom is egyetértett. A fejlesztési oldalon 450 milliárd forint, béroldalon pedig körülbelül 230 milliárd forint érkezett az oktatásba az utóbbi években.

MAGYARI_TEMP

Mint arról már korábban is írtunk, az állami intézményfenntartás, a tantervi szabályozás, a tanárok és diákok óraszámai, valamint a bürokratikusnak tartott minősítési és tanfelügyeleti szabályok miatt elégedetlen a tanárok jelentős része. A szakszervezetek szerint a pedagógusok bére mellett a munkaterhelésük is jelentősen megnőtt, és az idősebbek fizetése szinte semmit sem emelkedett, mivel időközben megszűntek bizonyos korábbi pótlékok. Különböző életkorú tanárokat kérdeztünk meg arról, hogyan alakult a bérük, amelyet a mellékelt táblázatba gyűjtöttünk össze. Ebből jól látható, hogy a legalacsonyabb, pedagógus I. kategóriában lévők esetében négy év alatt végzettségtől, a pályán eltöltött időtől és a pótlékoktól függően bruttó 70 és 130 ezer forint közötti összeggel nőttek a járandóságok. Korábbi cikkünkben már részletesen kitértünk arra is, hogy a pedagógus II., mesterpedagógus és kutatótanári fokozatokba soroltaknál a fizetések még magasabbak. A pedagógus I.-hez képest például egy kutatótanári fokozatba kerülő, 30 éve tanító és tudományos fokozattal rendelkező tanár havi bruttó 150 ezerrel vihet többet haza január elsejétől, de a pedagógus II. fokozat is átlagosan 10 százalékos emelést jelent az érintetteknek.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Kiemelt

LUGASFél csajka méz

Megtudhatjuk, miként őrzi háromnegyed évszázad múltán is nagy idők kis tanúja a világégés személyre szabott verzióját, az ő külön történetét.

Poszt-trauma

A Klubrádióban tegnap meghalt a 2008-ban elhunyt Paul Newman

Bemondták.

Clinton elintézte: az Alapító atyák forognak a sírjukban

Egy demokráciában a szólásszabadság szent és sérthetetlen.

Médiamanipuláció: már a saját szemének sem hihet az ember

Ezek szerint Mrs.Clinton győzelméért semmilyen ár sem drága.

Merkel: senki nem ússza meg a muszlim betelepítést

A kancellár nem rántja el a kormányt.

Hirdetés

Fizetett politikai hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!