2017. október 22., vasárnap, Előd napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/fogolyszokes-tovabbra-sincs-meg-szegedi-elitelt-2321563/

Fogolyszökés: továbbra sincs meg a szegedi elítélt

Bár még mindig nem találják a szeptemberben megszökött szegedi fogvatartottat, a szakemberek azt állítják: olyan még nem volt, hogy valaki végérvényesen felszívódott volna. Ráadásul az engedély nélküli távolmaradást nemcsak a törvény, de a rabtársak is büntetéssel sújtják.

Továbbra sem tudni, hol rejtőzködik az a fogvatartott, aki szeptember közepén munka közben szökött meg. A csalás miatt elítélt férfi a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai létesítménye melletti parkban játszotta ki felügyelőinek éberségét. – A rabok többsége valamilyen személyes, családi probléma miatt dönt úgy, hogy elszökik – magyarázta lapunk kérdésére Végh József.

A kriminálpszichológus szerint ez mindig előre megtervezett folyamat, sokszor csak azért viselkedik jól a fogoly, hogy külső munkát végezhessen, és ezzel lehetőséget teremtsen a szökésre. És persze vannak egészen kivételes esetek is: néhány évvel ezelőtt azzal indokolta tettét egy férfi, hogy még nem áll készen arra, hogy visszailleszkedjen a társadalomba, ezért újra elítéltette magát. – A segélykiáltást természetesen meghallották, és a szökés miatt kapott pluszbüntetése alatt nagyobb hangsúlyt fektettek a reintegrációjára – tette hozzá a szakember.

Fotó: Havran Zoltán

Eddig még senkinek sem sikerült tartósan meglógnia a rácsok mögül

Magyarországon az elmúlt hat évben összesen tizenhat rab szökött meg. Többségük a büntetés-végrehajtás munkáltatási programjairól, külső helyszínről. Ez az év rekordnak számít: míg az előző években 1-2 ember, most (és még csak október közepén járunk) heten távoztak engedély nélkül. Ezt a számot persze érdemes összevetni a munkára kötelezhető elítéltek átlaglétszámával, ami tavaly több mint tízezer fő volt, és a gazdasági társaságok ebből mintegy 4500 fogvatartottnak biztosítottak munkát.

– Ráadásul nem is éri meg elszökni. Az egyik fogvatartottnak csupán 46 napja volt hátra a büntetéséből, és újabb egy év letöltendő börtönre ítélték. Egy másik rab pedig, akinek három év volt hátra a rácsok mögött, az engedély nélküli távozás miatt ráadásként 2 év 6 hónap börtönbüntetést kapott – mondta lapunknak Orosz Zoltán, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága kommunikációs főosztályának szóvivője. Eddig senkinek sem sikerült tartósan meglógnia a büntetése elől. – Olyan még nem volt, hogy valaki végérvényesen felszívódott volna. Miután az illető visszakerül a börtönbe, a rabtársak többsége elítéli a tettéért, mert attól tartanak, hogy számos szigorítást vezetnek majd be az érintett ballépése miatt – folytatta Végh József, aki szerint ezek az esetek a büntetés-végrehajtásnak is tanulságosak, hiszen a biztonsági réseket befoltozzák.

Hirdetés

Kiemelt

Giovanni Trapattoni szívesen lenne magyar szövetségi kapitány

A 78 éves olasz mesteredző menedzserén keresztül jelezte, hogy szívesen tárgyalna a Magyar Labdarúgó Szövetséggel – mondta Bánki Erik elnökségi tag.

Poszt-trauma

Magyargyalázás megbocsátva

Pedig, ha a bordély becsődöl, nem a bútort (meg a reklámokat) kell cserélni!

Szanyi Tibor becsülete

Csak a miheztartás végett.

Büszkeség

Ha valamire, erre tényleg büszke lehet az ember!

Verhovstadt Orbánra lőtt, de magát találta el

Úgy tűnik, Guynak ez most sem jött össze. 

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!