2017. december 12., kedd, Gabriella napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/fogolyszokes-tovabbra-sincs-meg-szegedi-elitelt-2321563/

Fogolyszökés: továbbra sincs meg a szegedi elítélt

Bár még mindig nem találják a szeptemberben megszökött szegedi fogvatartottat, a szakemberek azt állítják: olyan még nem volt, hogy valaki végérvényesen felszívódott volna. Ráadásul az engedély nélküli távolmaradást nemcsak a törvény, de a rabtársak is büntetéssel sújtják.

Továbbra sem tudni, hol rejtőzködik az a fogvatartott, aki szeptember közepén munka közben szökött meg. A csalás miatt elítélt férfi a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai létesítménye melletti parkban játszotta ki felügyelőinek éberségét. – A rabok többsége valamilyen személyes, családi probléma miatt dönt úgy, hogy elszökik – magyarázta lapunk kérdésére Végh József.

A kriminálpszichológus szerint ez mindig előre megtervezett folyamat, sokszor csak azért viselkedik jól a fogoly, hogy külső munkát végezhessen, és ezzel lehetőséget teremtsen a szökésre. És persze vannak egészen kivételes esetek is: néhány évvel ezelőtt azzal indokolta tettét egy férfi, hogy még nem áll készen arra, hogy visszailleszkedjen a társadalomba, ezért újra elítéltette magát. – A segélykiáltást természetesen meghallották, és a szökés miatt kapott pluszbüntetése alatt nagyobb hangsúlyt fektettek a reintegrációjára – tette hozzá a szakember.

Fotó: Havran Zoltán

Eddig még senkinek sem sikerült tartósan meglógnia a rácsok mögül

Magyarországon az elmúlt hat évben összesen tizenhat rab szökött meg. Többségük a büntetés-végrehajtás munkáltatási programjairól, külső helyszínről. Ez az év rekordnak számít: míg az előző években 1-2 ember, most (és még csak október közepén járunk) heten távoztak engedély nélkül. Ezt a számot persze érdemes összevetni a munkára kötelezhető elítéltek átlaglétszámával, ami tavaly több mint tízezer fő volt, és a gazdasági társaságok ebből mintegy 4500 fogvatartottnak biztosítottak munkát.

– Ráadásul nem is éri meg elszökni. Az egyik fogvatartottnak csupán 46 napja volt hátra a büntetéséből, és újabb egy év letöltendő börtönre ítélték. Egy másik rab pedig, akinek három év volt hátra a rácsok mögött, az engedély nélküli távozás miatt ráadásként 2 év 6 hónap börtönbüntetést kapott – mondta lapunknak Orosz Zoltán, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága kommunikációs főosztályának szóvivője. Eddig senkinek sem sikerült tartósan meglógnia a büntetése elől. – Olyan még nem volt, hogy valaki végérvényesen felszívódott volna. Miután az illető visszakerül a börtönbe, a rabtársak többsége elítéli a tettéért, mert attól tartanak, hogy számos szigorítást vezetnek majd be az érintett ballépése miatt – folytatta Végh József, aki szerint ezek az esetek a büntetés-végrehajtásnak is tanulságosak, hiszen a biztonsági réseket befoltozzák.

Kiemelt

Sorokra vágott újság

Kína partjaitól 200 kilométerre Tajvan igyekszik kitörni a rohamléptekben fejlődő rivális sárkány szorításából. Az ország apró mérete ellenére méltán szerepel a világ legjeinek szinte összes toplistáján.

Poszt-trauma

Havas tanár úr és a sötét árnyak

Itt a legújabb zaklatási ügy!

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!