2017. április 27., csütörtök, Zita napja
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: http://magyaridok.hu/belfold/fidesz-felhaboritoan-enyhe-gergenyi-itelet-1407136/

Fidesz: Felháborítóan enyhe a Gergényi-ítélet

MTI
Elfogadhatatlannak és felháborítónak tartja a Fidesz a 2006-os őszi eseményekkel összefüggésben hozott hétfői táblabírósági ítéletet.
  • 400 000 forintra büntették Gergényi Pétert
  • A Fidesz felháborítóan enyhének tartja az ítéletet
  • Az áldozatok súlyosabb büntetést kaptak, mint a bűnösök
  • 2006 őszén a magyar emberek ellen példa nélküli erőszakot követtek el

„Felháborítóan enyhe a Gergényi Péterékre kiszabott büntetés” – kommentálta a nagyobbik kormánypárt a Fővárosi Ítélőtábla döntését, amelyben jogerősen 400 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitányt a katonai bűncselekmények vádjával magas rangú rendőrtisztek ellen indult büntetőperben.

Elfogadhatatlan és megalázó az áldozatok szemszögéből

A Fidesz az MTI-nek küldött közleményében úgy fogalmazott: Gergényi Péter az egyik felelőse annak, hogy 2006 őszén „Gyurcsány Ferenc erőszakkal szétverette az ellene békésen tüntető tömeget”. Politikai bosszúból több száz békés demonstrálót állítottak elő, sokakat meghurcoltak, sokan megsérültek, többen maradandó sérüléseket szenvedtek – írták.

A kormánypárt elfogadhatatlannak tartja, hogy az ártatlanul megvert emlékezők is sokkal súlyosabb büntetéseket kaptak „a koncepciós eljárások” során, mint a bűnösök.

Az igazságszolgáltatás arányos válaszokat adjon a bűncselekményekre

„Fontosnak tartjuk, hogy az igazságszolgáltatás minden egyes ügyben megnyugtató, arányos választ adjon a bűncselekményekre, és ne hagyja megválaszolatlanul ezeket a közvéleményt jogosan irritáló súlyos bűncselekményeket” – közölték.

A közleményt azzal zárták, hogy 2006 őszén a magyar emberek ellen példa nélküli erőszakot követtek el, ezért a mostani ítélet felháborító.

A rendőri vezetők perében a táblabíróság az ötödrendű vádlottat – a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) volt műveletirányító tisztjét – felmentette az elöljárói gondoskodás elmulasztása miatt emelt vád alól. Egyebekben pedig helyben hagyta az elsőfokú ítéletet, amely 2015 októberében javarészt megszüntette a vádlottak ellen folyó eljárásokat elévülés miatt.

Gergényit bűnösnek találták, és pénzbüntetésre ítélték

Az ügyészség a 2006. szeptember 18-án este a tévészékháznál, szeptember 19-21-én és október 23-án Budapest utcáin történtek miatt elöljárói intézkedés, illetve elöljárói gondoskodás, továbbá felelősségre vonás elmulasztásával vádolt meg három rendőr tábornokot – Bene László akkori országos főkapitányt, Gergényi Pétert és Dobozi Józsefet, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) akkori vezetőjét -, valamint tucatnyi rendőrtisztet, és felfüggesztett szabadságvesztést vagy enyhébb szankciót indítványozott.

A vádlottak az eljárás során zömmel tagadták bűnösségüket és felmentést kértek.

Az elsőfokú büntetőper két évig tartott, a Fővárosi Törvényszék 2015 októberében kihirdetett nem jogerős ítélete szerint Gergényi Péter elöljárói intézkedés elmulasztása, a per negyedrendű vádlottja – aki a tévészékház ostrománál a rendőri erők helyszínparancsnoka volt – parancs iránti engedetlenség miatt a legenyhébb szankcióban, megrovásban részesült. A többi vádlott esetében elévülés miatt megszüntette az eljárást az elsőfokú bíróság.

A törvényszék bűnösségre vonatkozó megállapításait nem érintette az ítélőtábla hétfői másodfokú határozata, csupán kisebb változtatásról döntött. Gergényi Péter esetében a megrovást 400 ezer forintos pénzbüntetésre súlyosította, az ötödrendű vádlott – a Rebisz volt műveletirányító tisztje – esetében az elöljárói gondoskodás elmulasztásának vádjával folyó eljárásban nem az elévülés miatti megszüntetést alkalmazta, hanem a felmentést.

A Jobbik szerint szembeköpték a magyar demokráciát

Jakab Péter, az ellenzéki párt szóvivője szerint a Fővárosi Ítélőtábla „megmázsálta a 2006-os eseményeket, és arra a véleményre jutott: szemeket kilőni, embereket megnyomorítani, életeket tönkre tenni azzal különösebb probléma nincs”. A szóvivő szerint erre utal az, hogy futni hagyták a 2006-os „rendőrterrorban elévülhetetlen érdemeket szerzett” vezetőket. Jakab Péter rámutatott: a Gyurcsány-rendszer ellen tiltakozókkal szemben összesen 125 év fegyházbüntetést szabott ki a bíróság.

„Ma Magyarországon nem az a bűnös, aki péppé ver embereket, nem az a bűnös, aki erre utasítást ad, nem az a bűnös, aki lehazudja miniszterelnökként a csillagot az égről, hanem az a bűnös, aki ezt szóvá teszi” – mondta.

Kiemelt

Fucsovics Márton fejben fáradt el

A 25 éves nyíregyházi fiú az első szettben négyszer is asszisztált a spanyol adogatásához, azaz négy játékban volt képtelen fogadóként pontot nyerni.

Poszt-trauma

Perre fel!

Január elseje után bárki perre mehet a rosszul elhelyezett KRESZ-táblák ügyében.

Egy Komáromy egy csecsen

Új hős született.

Így fonják át Soros polipjának csápjai a ballib médiát 2.

Így és ezért válhat a „független sajtóorgánum”, a hírgyár távolról irányított hírmanipulációs és politikai agitációs központtá.

Így kell Soros György lelkét simogatni

Ahogy a 444-nél a független, szabad újságírást értelmezik

Hirdetés

Szívesen olvasna hasonló cikkeket? Csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz!